Print Friendly, PDF & Email

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

και τη δημοσιογράφο Μ. Δεληθανάση

Αναδημοσιεύουμε μια εξαιρετική συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη που αποκαλύπτει και στον πλέον  δύσπιστο, το πόσο διαφέρουν οι κομμουνιστές όχι μόνο στα λόγια αλλά με τις πράξεις τους. Δείχνει το πως πρέπει να λειτουργούν οι δήμαρχοι που εκλέγει ο λαός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕΟι περιπτώσεις των Δήμων Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου στην Αττική και της Ικαρίας και της Πάτρας στην επαρχία δεν είναι τυχαίες.

Είναι οι πέντε δήμοι, όπου κομμουνιστές δήμαρχοι (εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση) πηγαίνουν (παρά το ασφυκτικά περιορισμένο θεσμικό πλαίσιο και τις δυνάμεις που διαθέτουν) κόντρα στην κεντρική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οπως αναφέρει ο Κώστας Πελετίδης στην συνέντευξη του, εισπράττει μέχρι και την  κοροϊδία των υπολοίπων δημάρχων στα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Και να το γιατί:

«Ως δήμαρχος δεν έχω οδηγό, δεν κάνω καμία κατανάλωση στο δήμο, δεν μου πληρώνει ο δήμος βενζίνη. Δεν επιβαρύνω. Το ίδιο κάνει όλη η δημοτική αρχή. Είμαστε εργάτες. Είμαστε οι τελευταίοι σε δικαιώματα και πρώτοι σε υποχρεώσεις.»

Μάρτυρες των παραπάνω είναι οι χιλιάδες δημότες που βιώνουν καθημερινά τη διαφορά της πολιτικής που ασκείται στον δικό τους δήμο από τους κομμουνιστές δημάρχους, συγκρινόμενη με παλιότερους  δημάρχους και δημοτικές αρχές στους ίδιους ή σε άλλους δήμους.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

  • «Ποια είναι η θέση σας απέναντι στη μεταρρύθμιση που προωθείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ– «Το θέμα της απλής αναλογικής είναι μακριά από τις αγωνίες του λαού μας. Μπορεί ως κύριο ζήτημα στο συνέδριο να αναδεικνύεται το εκλογικό σύστημα, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για άλλη μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση.

Διότι το εκλογικό σύστημα δεν πάει να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά να φορτώσει νέα βάρη στο λαό με τα ανταποδοτικά τέλη. Οι δήμοι και οι περιφέρειες κουμπώνουν με το κεντρικό κράτος κι όποιος έχει την εξουσία, θεσμοθετεί και ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες.

Αυτό έγινε και με τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια. Η ζωή απέδειξε και ήταν μεταρρυθμίσεις καλές για τους λίγους και κακές για τους πολλούς. Οι δήμοι είναι πλέον μεγάλοι. Διακινούν μεγάλα οικονομικά ποσά. Έχουν ακίνητη περιουσία.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις πόλεις, αντί να επιστρέφουν με έργα στο λαό, καταχωνιάζονται και πηγαίνουν, είτε στους δανειστές, είτε σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο. Δεν επιστρέφει τίποτα στους δήμους κι οι δημότες αναγκάζονται να ξαναπληρώνουν για τη στοιχειώδη λειτουργία της πόλης τους.»

  • «Τελικά είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής;»

– «Εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, διότι λύνει θέματα δημοκρατικής λειτουργίας. Όμως, τη χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν όσους κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Όταν λένε ότι πρέπει να αναζητήσουμε επιπλέον πόρους, από που θα τους αναζητήσουμε; Αφού τα χρήματα που συγκεντρώνονται, δεν επιστρέφουν στους δήμους. Πως θα λειτουργήσουν οι δήμοι; Θα λειτουργήσουν με επιπλέον φόρους..

Από 1η Μαΐου οι δήμοι καλούνται, όπως το Δημόσιο και οι τράπεζες, να εφαρμόζουν αναγκαστικά μέτρα σε όποιον χρωστά πάνω από 500 ευρώ.

Αναγκαστικά μέτρα είναι και οι πλειστηριασμοί. Τι θα κάνουν, λοιπόν, οι δήμοι από την 1η Μαΐου;

Εμείς, στο δημοτικό μας συμβούλιο, θα αποφασίσουμε να απαλλάξουμε όσους χρωστούν και είναι χαμηλού εισοδήματος. Σε άλλους θα αναστείλουμε την πληρωμή και σε άλλους θα κάνουμε διευκολύνσεις με πάρα πολλές δόσεις.

Όμως το θέμα αυτό δεν μπήκε στη συζήτηση. Ό,τι ακουμπά τον λαό και σε λίγες ημέρες θα το έχει μπροστά του, δεν ακουμπά το συνέδριο μας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕΔεν μας φοβίζει η απλή αναλογική. Εμείς απευθυνόμαστε στους δημότες και τους λέμε:

«Πάρτε το κουμάντο στα χέρια σας. Ελάτε στο προσκήνιο».

Διότι τότε το δημοτικό συμβούλιο θα παίρνει αποφάσεις επ’ ωφελείας τους. Εμείς θα αγωνισθούμε με τον λαό, για τα δικαιώματά του.»

  • «Πως καταφέρατε να μειώσετε τόσο τα τέλη στην Πάτρα, όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις τσούχτρες;»

– «Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις τσούχτρες, είπαμε στους επαγγελματίες που έχουν καταλάβει δημόσιους χώρους ότι, εφόσον μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα, θα κάνουμε μια γενναία μείωση στα τέλη, για να μην έχουν και αυτόν τον βρόγχο στο λαιμό τους.

Το ίδιο κάναμε και σε όλον τον πατραϊκό λαό.»

  • «Με τις μειώσεις των τελών, δεν μειώθηκαν τα έσοδα του δήμου;»

– «Ναι, αλλά αυτό που μέχρι σήμερα καταφέρνουμε και κάνουμε είναι να μειώνουμε πάρα πολύ τα έξοδα.

Ως δήμαρχος δεν έχω οδηγό, δεν κάνω καμία κατανάλωση στο δήμο, δεν μου πληρώνει ο δήμος βενζίνη. Δεν επιβαρύνω. Το ίδιο κάνει όλη η δημοτική αρχή.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕΕίμαστε εργάτες. Είμαστε οι τελευταίοι σε δικαιώματα και πρώτοι σε υποχρεώσεις. Αλλάξαμε την αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας δήμος.

Κάνουμε έργα μόνοι μας. Για παράδειγμα, επιδιορθώσαμε παραλιακό δρόμο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τους εργαζόμενους μας και πολύ μικρό κόστος. Τυπικά είμαστε παράνομοι. Αλλά γιατί πρέπει να κάνουμε δημοπρασία για να οικοδομήσουμε έναν δρόμο; Ας έρθουν να μας κυνηγήσουν..

Δεν μπορούμε να φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς μόνοι μας σε έξι μήνες, αντί για τρία χρόνια; 

Πολλοί συνάδελφοι μάς κοροϊδεύουν στα συνέδρια. Όμως, η ίδια η ιστορία αποδεικνύει ότι αυτό που λέμε είναι δυνατόν να γίνει.

Και θέτω το ερώτημα:

Ποιος κερδίζει από τη νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι πρέπει να κάνω τρία χρόνια για ένα έργο;

Εξοικονομούμε πόρους απ’ όπου μπορούμε. Κάνουμε το ένα ευρώ να αξίζει για 10 ευρώ. Κάνουμε αγώνα για να πιάνουν τόπο τα λίγα χρήματα που έχουμε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕΚαι κάνουμε μια οριακή παρέμβαση. Δεν αλλάζουμε τα πράγματα. Ό,τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα, ισχύει και στην πόλη μας. Η φτώχεια περισσεύει. Αλλά δίνουμε και την ψυχή μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Εάν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση για οριστική λύση, οριστική λύση είναι να αλλάξουμε αφεντικό στην οικονομία.

Να γίνει αφέντης αυτός που ιδρώνει καθημερινά και είναι ο εργαζόμενος. Αυτός που κτίζει τη χώρα. Και έχουμε τρόπο να παράγουμε πολλά πράγματα.

Όμως δεν τα παράγουμε, διότι η παραγωγή γίνεται εκεί που συμφέρει το κεφάλαιο και όχι εκεί που συμφέρει τον λαό.

Είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι ορατό σήμερα, αλλά είναι μονόδρομος για να υπάρξει ανάταση στο λαό μας. Έτσι θα έρθει το χαμόγελο στον κόσμο.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 600 times, 1 visits today)