Print Friendly, PDF & Email

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμο!

Ουγγαρία: Ο νέος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν ξεπερνά κάθε προηγούμενο
Το νομοσχέδιο προβλέπει μέχρι και καταναγκαστική εργασία

Με τους άστεγους τα βάζει αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν καθώς με μια νέα συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύει σε αστέγους να περνούν τη νύχτα σε δημόσιους χώρους και δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να επεμβαίνουν και να τους συλλαμβάνουν.

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμοΠολλά κράτη έχουν προασπαθήσει για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των αστέγων, αλλά η Ουγγαρία μπορεί να είναι η πρώτη που θέτει μια συνταγματική απαγόρευση στη ζωή στους δρόμους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, από την Δευτέρα 15 Οκτώβρη το να είσαι άστεγος στην Ουγγαρία γίνεσαι αιτία παραβίασης του Συντάγματος!

Ακτιβιστές φοβούνται ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι η έναρξη μιας πολιτικής εκστρατείας εναντίον των αστέγων από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτωρ Ορμπάν, η οποία είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην δαιμονοπποίηση των πρόσφυγων και των μεταναστών.

«Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παίζει το χαρτί της μετανάστευσης ατελείωτα επειδή προφανώς δεν υπάρχουν μετανάστες στη χώρα. Τα θέματα μετανάστευσης μπορούν να είναι χρήσιμα για τις εθνικές εκστρατείες, αλλά για τα τοπικά ζητήματα χρειάζονται νέο αποδιοπομπαίο τράγο»,

δήλωσε ο Gábor Iványi, ένας ιερέας μεθοδιστής που βοηθά στα άστεγα καταφύγια στην 8η Περιφέρεια της Βουδαπέστης. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι άστεγοι «που θα πιάνονται» και που θα αρνούνται να μεταφερθούν σε εδικά καταφύγια όταν τους ζητηθεί από την αστυνομία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εγγραφή σε κάποιο υποχρεωτικό πρόγραμμα εργασίας ή την φυλακή.

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμο
Ένας άστεγος σε ένα καταφύγιο της Βουδαπέστης

Μπορεί επίσης να κατασχεθούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η παρουσία των αστέγων είναι καθημερινό φαινόμενο στην πόλη της Βουδαπέστης, όπου κοιμούνται σε πάρκα και υπόγειες διαβάσεις.

Ο Iványi δήλωσε ότι ο αριθμός των κλινών στα καταφύγια της πόλης είναι ανεπαρκής. Ένα από τα καταφύγιά του έχει δεκάδες απλές μεταλλικές κλίνες πλαισιωμένες σε κάθε δωμάτιο.

Πολλές νύχτες του χειμώνα, όταν το καταφύγιο των 130 κλινών φιλοξενεί έως και 300 άτομα, αναγκάζονται να κοιμηθούν στα πατώματα.

Πολλοί άστεγοι επιβεβαιώνουν πως τα καταφύγια αστέγων είναι σε τόσο κακή κατάσταση που προτιμούν να μένουν στο δρόμο.

«Είναι γεμάτα ψείρες και μόλις κολλήσεις ψείρες είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείς από αυτές»,

δήλωσε ο Erik Jeczkel, ένας 47χρονος που ήταν άστεγος για 20 χρόνια.

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμο
Η Rafiq Ilona στο καταφύγιο της Ευαγγελικής Αδελφότητας της Ουγγαρίας «Heated Street»

Ζει στο δρόμο, τρώγονας φαγητό από τους κάδους και καταγγέλει πως:

«Η δημοτική αστυνομία με χτύπησε μερικές φορές. Βάζουν τα γάντια έτσι ώστε να μην αφήνουν κανέναν μώλωπα. Προσπαθούν να μας μεταφέρουν στην επόμενη συνοικία, οπότε δεν είμαστε πλέον πρόβλημά τους».

Η νομοθετική σταυροφορία της ουγγρικής κυβέρνησης κατά των αστέγων άρχισε από τότε που ο Βίκτωρ Ορμπάν έγινε πρωθυπουργός το 2010.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Εσωτερικών διευκόλυνε τις αρχές των πόλεων να απομακρύνουν τους αστέγους από τους δρόμους, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο ήταν αντισυνταγματικό. 

Σε απάντηση, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα κόλπο που χρησιμοποίησε σε πολλές περιπτώσεις όταν οι νομικές της πρωτοβουλίες έχουν ματαιωθεί: Απλώς άλλαξε το σύνταγμα.

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμοΜε μια τροπολογία κατέστησε παράνομη την ύπαρξη αστέγων κοντά σε πολιτιστικούς και άλλους σημαντικούς χώρους, (για να μην πληγεί η εικόνα της χώρας στους τουρίστες) πράγμα που καθιστά παράνομους τους άστεγους σε μεγάλες περιοχές της Βουδαπέστης.

«Υπάρχουν πολλές χώρες όπου γίνονται συζητήσεις για την ποινικοποίηση των αστέγων, αλλά όσο γνωρίζω, η Ουγγαρία είναι η μόνη που την έχει ενσωματώσει στο σύνταγμά της»

δήλωσε ο Bálint Misetics, κοινωνιολόγος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των αστέγων.

Ο προηγούμενος νόμος εξουσιοδοτούσε την αστυνομία να μετακινεί ανθρώπους, ενώ η νέα τροπολογία, σε γενικές γραμμές απαγορεύει ρητά τους αστέγους.

Ο εκπρόσωπος του Ορμπάν Zoltán Kovács, δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα αναλογικά από ότι ξοδεύουν άλλες κυβερνήσεις στη δυτική Ευρώπη για τους αστέγους και είπε πως είναι παράλογο να αποκαλούμε ως «άκαρδο» τον νέο νόμο.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 της κυβέρνησης για υπηρεσίες φροντίδας των αστέγων ανήλθε στα 9.1 δισ. φιορίνια (28,3 εκ. ευρώ), που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση καταφυγίων που διοικούν φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Και υπεραμύνθηκε του νόμου λέγοντας πως:

«Δεν υπάρχει τέτοιο ανθρώπινο δικαίωμα ώστε να μπορείτε να ζήσετε στο δρόμο, επειδή ο δρόμος είναι για όλους. Έτσι χρειαζόμαστε ορισμένους κανόνες».

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμο
Άστεγοι σε καταφύγιο περιμένουν στην ουρά

Ωστόσο, η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιοί για να περιγράψουν την κατάσταση και τους αστέγους είναι αποκαλυπτική:

«Συμπεριφέρονται και δρουν με τρόπο που ενοχλεί τους υπόλοιπους ανθρώπους και ρυπαίνουν τους δρόμους. Κάνουν αδύνατη τη συνήθη χρήση δημόσιων χώρων και δημιουργούν φόβο και αηδία στους φυσιολογικούς ανθρώπους».

Τα παραπάνω είναι δηλώσεις του δημάρχου της 10ης Περιφέρειας της Βουδαπέστης, Róbert Kovács, σε αίτησή του για κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων της περιοχής.

Ο Iványi, ο οποίος έχει βαπτίσει δύο από τα παιδιά του Ορμπάν, αλλά οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό έχουν χαλάσει εδώ και καιρό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί λανθασμένη προσέγγιση στο πρόβλημα:

«Στις περισσότερες περιπτώσεις το αν είσαι άστεγος δεν είναι επιλογή. Αυτό είναι τόσο ανόητο όσο και η ποινικοποίηση του να είσαι άρρωστος».

Πολλοί άστεγοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και είναι χρήστες ουσιών ενώ υπάρχουν πολλοί που έχουν έχουν χάσει τις υποθηκευμένες με δάνεια κατοικίες τους και τώρα βρίσκονται πεταμένοι στο δρόμο.

Ένας μακροχρόνια άνεργος άστεγος λαμβάνει 22.800 φιορίνια (61€) το μήνα, ενώ εκείνοι που εργάζονται σε κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα εργασίας λαμβάνουν 54.000 φιορίνια (163€) το μήνα, χρήματα που δεν αρκούν ούτε για να νοικιάσουν ένα δωμάτιο στη Βουδαπέστη.

Ποινές φυλάκισης για όσους άστεγους κοιμούνται στο δρόμο
Άστεγοι σε καταφύγιο

Η 55χρονη Ilona Faras, δήλωσε ότι είναι άστεγη από τη δεκαετία του ’90 και κάποιες φορές ζούσε σε καταφύγια και κάποιες φορές στο δρόμο:

«Κάνω αρκετές δουλειές, καθαρίζοντας εμπορικά κέντρα ή καφετέριες αλλά τα χρήματα που παίρνω τα δίνω για τις ανάγκες των παιδιών μου και δεν έχω την πολυτέλεια να νοικιάσω τίποτα».

O Bálint Misetics, δήλωσε ότι είναι άσκοπο να μιλάμε για τους πρόβλημα των αστέγων σαν να είναι ζήτημα επιβολής του νόμου:

«Στην Ουγγαρία υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με την ποινικοποίηση, αλλά δεν έχω ακούσει καμιά κυβερνητική επίσημη ομιλία για οποιαδήποτε άλλη πτυχή του προβλήματος.

Δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα των αστέγων χωρίς να υπάρχει ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας και είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον που γίνεται άστεγος να μπορέσει να  βγει από αυτό. Χρειαζόμαστε κοινωνικούς λειτουργούς, όχι αστυνομικούς».

Πηγή: The Guardian

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 624 times, 1 visits today)