Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά; (Γράφημα)

Έρευνα σε 14 χώρες αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων λόγω Covid-19 παγκοσμίως μπορεί να είναι έως και 60% μεγαλύτερος! 122.000 περισσότεροι θάνατοι από το Μέσο Όρο της τελευταίας 5ετίας καταγράφηκαν την περίοδο της πανδημίας!

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times» για 14 χώρες και μεγάλες πόλεις, η οποία λαμβάνει υπόψη της τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Θάνατοι ανά χρονιά και ανά μήνα την τελευταία 5ετία. Με διακεκομμένη γραμμή ο Μέσος Όρος… Με κόκκινο χρώμα η φετινή χρονιά… (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Η έρευνα χρησιμοποιεί στοιχεία από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουαλία, Πορτογαλία, Σουηδία, καθώς και από δύο μεγάλες πόλεις που πλήττονται σφοδρά από την επιδημία, την Κωνσταντινούπολη και την Νέα Υόρκη.

Ανάλογο δημοσίευμα είχε κάνει πρόσφατα και ο «Economist» (δείτε κι εδώ).

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Ισπανία – Περιφέρεια Καστίλης-Λα Μάντσα: Η μαύρη γραμμή αποτυπώνει το επίπεδο των αναμενόμενων ημερήσιων θανάτων (Με πορτοκαλί χρώμα οι θάνατοι από Covid-19)

Τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία σε αυτές τις 14 χώρες και μεγάλες πόλεις δείχνουν περίπου 122.000 παραπάνω θανάτους σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών 2015-2019, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τους 77.000 θανάτους που έχουν επίσημα αποδοθεί στη νόσο Covid-19 στις ίδιες χώρες και την ίδια περίοδο Μάρτη και Απρίλη 2020.

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ανά βδομάδα σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης (Με γκρίζο χρώμα το επίπεδο του Μέσου όρου (αναμενώμενοι θάνατοι) με Πορτοκαλί χρώμα οι θάνατοι απο Covid-19 και με ανοικτόχρωμο οι έξτρα θάνατοι χωρίς καταγεγραμμένη αιτία ή για άλλους λόγους)

Με βάση αυτή την «ψαλίδα», η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι, αν μια ανάλογη «έξτρα θνησιμότητα» υπάρχει σε όλο τον κόσμο, τότε ο πραγματικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και σήμερα αγγίζει τις 207.000, θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πάνω από 318.000.

Θάνατοι Ιταλία
Ιταλία – Περιφέρεια Μπέργκαμο: Η μαύρη γραμμή αποτυπώνει το επίπεδο των αναμενόμενων ημερήσιων θανάτων (Με πορτοκαλί οι θάνατοι από Covid-19)

Σε όλες τις χώρες, πλην της Δανίας, οι έξτρα (επιπλέον) συνολικοί θάνατοι υπερβαίνουν τα επίσημα στατιστικά θανάτων από κορωνοϊό.

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά; (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια της πανδημίας οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκαν κατά 60% στο Βέλγιο, κατά 51% στην Ισπανία, κατά 42% στην Ολλανδία και κατά 34% στη Γαλλία.

Στη Λομβαρδία της Ιταλίας τα στατιστικά συνολικών θανάτων περιλαμβάνουν περισσότερους από 13.000 έξτρα θανάτους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι επίσημοι νοσοκομειακοί θάνατοι από κορωνοϊό στην ίδια περιοχή είναι 4.348 – μια αύξηση περίπου 155%.

Θάνατοι Λομβαρδία
Ιταλία – Λομβαρδία… Με διακεκομμένη γραμμή το επίπεδο των αναμενόμενων θανάτων… Με πορτοκαλί οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από Covid-19. Τα στοιχεία είναι ανά εβδομάδα…

Στο Μπέργκαμο η έξτρα (επιπλέον) θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως φθάνοντας το 464% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στη Νέα Υόρκη είναι 200% και στη Μαδρίτη 161%.

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Στις αναπτυσσόμενες χώρες η «ψαλίδα» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά; – Τα ποσοστά των θανάτων από Covid-19 σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των έξτρα θανάτων από όλες τις αιτίες ακόμα και από τις άγνωστες

Για παράδειγμα, σε μια επαρχία του Εκουαδόρ αναφέρθηκαν 245 επίσημοι θάνατοι από Covid-19 μεταξύ 1ης Μάρτη και 15ης Απρίλη, αλλά τα στατιστικά συνολικής θνησιμότητας δείχνουν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα πέθαναν περίπου 10.200 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ένα τυπικό έτος στο παρελθόν – μια αύξηση κατά 350%.

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ο αριθμός των έξτρα θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το παρελθόν είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερος (1.500%) σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Η καταγραφή θανάτων σε αστικές περιοχές ανά τον κόσμο και ανά βδομάδα… Η μαύρη γραμμή το επίπεδο των αναμενόμενων θανάτων (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Ένα ποσοστό των έξτρα θανάτων εν μέσω πανδημίας πιθανώς οφείλονται στο ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις, αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από το υποκείμενο νόσημά τους (π.χ. καρδιοπάθεια).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έξτρα (επιπλέον, σε σχέση με τα ιστορικά «φυσιολογικά» επίπεδα) θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις χώρες όπου η πανδημία έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι σχετίζονται με τον κορωνοϊό, παρά απλώς με τις «παρενέργειες» του lock-down.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ δήλωσε ότι οι ημερήσιοι επίσημοι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία «είναι υπερβολικά χαμηλοί», επειδή λαμβάνουν υπόψη μόνο τους θανάτους εντός νοσοκομείου.

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Με διακεκομμένη γραμμή οι αναμενόμενοι θάνατοι, με πορτοκαλί οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19…(Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

«Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση που έχουμε δει στους θανάτους που δεν αναφέρουν την Covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου και οι οποίοι έχει κανείς την αίσθηση ότι αναπόφευκτα συνδέονται με κάποιο τρόπο με την επιδημία»,

ανέφερε.

«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους»,

δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ντέιβιντ Λέον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά ιδιαίτερα τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.

Με πληροφορίες από 902.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υ/Γ.: Τα γραφήματα που επισυνάπτουμε δείχνουν την προσπάθεια «καλωπισμού» και υποκαταγραφής των διαθέσιμων στοιχείων από τις αστικές κυβερνήσεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ταυτόχρονα όμως αποτελούν και μια ηχηρή σφαλιάρα σε όσους ψεκασμένους ή τσιπαρισμένους επιμένουν ότι «η πανδημία είναι φέικ» διαδίδοντας είτε πως δεν υπάρχουν νεκροί είτε πως στους θανάτους από κορωνοϊό συμπεριλαμβάνονται και άλλοι θάνατοι πχ από …εγκεφαλικά ή από… τροχαία!

Πόσοι θάνατοι χρεώθηκαν στον Covid-19 και πόσοι έχουν καταγραφεί συνολικά;
Καταγραφή θανάτων ανά ηλικία… Από 15 χρονών και πάνω οι θάνατοι ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο… Στοιχεία από 20 χώρες (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Update – Ενημέρωση

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την αρχική μας δημοσίευση βρέθηκαν, πάλι αρκετοί που κρύφτηκαν πίσω από «γνωστά και εύκολα» επιχειρήματα πως δήθεν οι μελέτες των «FT» και του «Economist» είναι «στημένες».

Επισυνάπτουμε λοιπόν και τα «ωμά-ακατέργαστα» δεδομένα, που χρησιμοποίησαν οι δήθεν «στημένες» μελέτες, τα οποία -όπως κάναμε κι εμείς- μπορεί να τα ελέγξει ο οποιοσδήποτε διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις.

Βλέπετε, οι καταγραφές των θανάτων και των γεννήσεων εδώ και χρόνια δεν αποτελεί «απόκρυφο μυστικό», αφού καταγράφονται σε εβδομαδιαία (ακόμα και σε ημερίσια) βάση στις Στατιστικές Υπηρεσίες της εκάστοτε χώρας.

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στις σελίδες της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του Ισπανικού Επιδημιολογικού Ινστιτούτου, και της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), σελίδες που δίνουν την δυνατότητα κατεβάσματος όλων των στοιχείων ακόμα και σε αρχείο .xls για να κάνετε τις δικές σας αναλύσεις για κάθε περίοδο…

Στοιχεία επίσης, πάρθηκαν από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης όπου αναφέρει μέχρι και τα ονόματα των θανόντων ανά ημέρα (χρησιμοποιείστε τον αυτόματο μεταφραστή), για την Νέα Υόρκη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που έχει καταγράψει η βάση δεδομένων της Git Hub, ενώ στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί μια διαδραστική βάση καταγραφής θανάτων από Πνευμονία και Γρίπη για κάθε Πολιτεία.

Επιπλέον στοιχεία αντλήθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταγραφής Θανάτων EuroMOMO, το οποίο λιετουργεί από το 2008, από τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ στοχεία για την Τζακάρτα αντλήθηκαν από εδώ.

Τα δεδομένα διασταυρώθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

ΕΟΔΥ: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με την θεία κοινωνία

Υ/Γ2.: Επειδή με τους «συνωμοσιολόγους» δεν μπορείς να βγάλεις άκρη (αφού βρίσκονται διαρκώς μπλεγένοι σε κουβάρι ενώ ταυτόχρονα την ημιμάθεια την έχουν αναγάγει σε «επιστήμη») είμαστε σίγουροι πως και πάλι κάποιοι θα πουν ότι και αυτά τα στοιχεία, από όλες αυτές τις υπηρεσίες, είναι «πειραγμένα».

Σε αυτούς λοιπόν και μόνο θα πούμε το εξής:

Αν τα στοιχεία όλων των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών είναι ψεύτικα… τότε και τα στοιχεία που έχετε αντλήσει για τους θανάτους από γρίπη, από καρκίνο ή από πείνα, τα στοιχεία για το πόσα κρεβάτια ΜΕΘ και πόσους γιατρούς διαθέτει κάθε σύστημα υγείας, το πόσο είναι η μέση σύνταξη μέχρι και τα ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης… είναι κι αυτά ψεύτικα!

Γιατί όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) είναι καταγραφές από τις ίδιες υπηρεσίες στατιστικής… ή μήπως όχι;

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1,231 times, 1 visits today)
Back2Top