5 Ιουνίου – Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική!

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού!
Κινητοποιήσεις σε Δυτική Αθήνα – Δυτική και Ανατολική Αττική, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Μια μέρα γεμάτη με κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού θα είναι η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, με σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αττική να παίρνουν πρωτοβουλίες βάζοντας στο επίκεντρο την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και της ΕΕ.

5 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην ΑττικήΑπό τη Δυτική Αθήνα – Δυτική Αττική, όπου οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα δίνουν εδώ και μήνες μεγάλη μάχη ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές, μέχρι τις συνοικίες του Πειραιά, όπου κάτοικοι και εργαζόμενοι βασανίζονται από τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς γύρω από το λιμάνι.

Και από την Ανατολική Αττική, όπου η μάχη ενάντια στο νέο περιβαλλοντικό έγκλημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό συνεχίζεται, μέχρι το Πάνειο Όρος, πάνω από το Λαγονήσι, που μπαίνει στο στόχαστρο των «πράσινων» μπίζνες με τους σχεδιασμούς εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Όχι σε παλιές και νέες χωματερές

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές είναι οι εξής:

Μεγάλη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής, στις 7 μ.μ., στη συμβολή των λεωφόρων Φυλής και Θηβών.

Σύνθημα της κινητοποίησης είναι:

«Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής – Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική».

Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσσα Μποφίλιου.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής καλεί σωματεία και μαζικούς φορείς σε συγκέντρωση στο χώρο όπου έχει στηθεί ο νέος σκουπιδότοπος της Αττικής, στο Γραμματικό, ενώ θα προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία, με τα ραντεβού να έχουν οριστεί ως εξής:

5 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική

Στη Νέα Μάκρη, στις 6 μ.μ., στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο Μαραθώνα, στις 6.30 μ.μ., στην έξοδο προς Γραμματικό (στο «My Market»). Στον Βαρνάβα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στον Περιφερειακό.

Η Ένωση Γυναικών Αργυρούπολης καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στη μεταφορά του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δίπλα στο νεκροταφείο, μέσα σε κατοικημένη και πολυσύχναστη περιοχή.

5 Ιουνίου – Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική!
Με fast track διαδικασίες ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τα απορρίμματα

Σημειώνεται ότι, προχτές, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η περιφερειακή αρχή Πατούλη απέρριψε το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αποφασίσει το Σώμα την ακύρωση των πρόσφατων αποφάσεων του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας θα μετατοπιστεί από τους δήμους στα λαϊκά νοικοκυριά.

Το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συζήτηση της συγκεκριμένης αρνητικής εξέλιξης ήρθε να προστεθεί σ’ αυτό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, τη Δευτέρα, που ζητούσε την αναστολή των αποφάσεων του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη τη χώρα

Όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η περιφερειακή αρχή Πατούλη:

«Για άλλη μία φορά, για να υπερασπιστεί τη θέση της στηρίχτηκε στα γνωστά εξαπτέρυγά της, τη Χρυσή Αυγή και τον Τζήμερο».

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς οργανώνουν τρεις κινητοποιήσεις την ίδια ώρα (8 μ.μ.): Στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη).

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία,

«Στην περιοχή της Δραπετσώνας η λειτουργία των καζανιών της «Oil One» ρυπαίνει την περιοχή, με κινδύνους για την υγεία τη δική μας και των παιδιών.

Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη της «Oil One», που τολμά να ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή μας.

Στο Πέραμα λειτουργούν τα «καζάνια του θανάτου», με τις πυρκαγιές στην περιοχή να μην είναι σπάνια απειλή.

Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει σε χωματερή χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου, και μάλιστα πλάι σε σχολείο!

5 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική
5 Ιουνίου – Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική!

Ταυτόχρονα, σοβαρές επιπτώσεις επιφυλάσσει στους Πειραιώτες το έργο επέκτασης αποβάθρας για την κρουαζιέρα στην Πειραϊκή, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ακτογραμμής, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη θάλασσα του Σαρωνικού, την παρεμπόδιση της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά εξυπηρέτησής τους».

Ενάντια στις «αιολικές μπίζνες»

Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Καλυβίων, στις 6 μ.μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, διεκδικώντας να μπει φραγμός σε αυτήν την εξέλιξη, φθηνό ρεύμα για το λαό, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος, ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Θεσσαλονίκη: Διαδηλώνουν ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι του πεζόδρομου στο Κορδελιό, προγραμματίζουν σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων όπως τα ΕΛΠΕ και η «Τιτάν», που για τα κέρδη τους θυσιάζουν την υγεία του λαού της περιοχής.

Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία,

«Αντί να παίρνονται μέτρα ώστε να μειωθεί η ρύπανση στην περιοχή μας από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), με τη νέα αδειοδότηση καύσης στην «Τιτάν» η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα φέρει πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της «Elpedison», στην οποία μεγαλομέτοχος είναι τα ΕΛΠΕ».

Απαιτούν μεταξύ άλλων:

Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία των ΕΛΠΕ.

Να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

Να σταματήσει τώρα η νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «Τιτάν».

5 Ιουνίου – Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική!
Δηλώσεις στήριξης της κινητοποίησης ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

5 Ιουνίου - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική
5 Ιουνίου – Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική!

Μάρκος Ελ Ρουμπία, μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων – Φυλής:

«Το αίσχος της χωματερής πρέπει να σταματήσει. Η πρωτοβουλία των Σωματείων και των Φορέων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας είναι μια αξιόλογη προσπάθεια στον αγώνα που δίνουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των οικογενειών μας.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ας είμαστε όλοι εκεί».

Χριστοδουλάκης Αντρέας, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων δήμου Φυλής και προπονητής γυναικείας ομάδας Πάλης:

«Tέρμα πια με τον καρκίνο της χωματερής στο δήμο Φυλής. Δεν πάει άλλο. Όλοι την Παρασκευή 5 Ιούνη στις 7 μ.μ. στη συμβολή των οδών Θηβών και Φυλής στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία των Σωματείων και των Φορέων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής».

Αγγελική Παπαδάτου, καρδιολόγος, πρώην αντιδήμαρχος Άνω Λιοσίων:

«Στις 5 Ιούνη πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Τώρα δεν χωράει η απογοήτευση που σκόπιμα καλλιεργείται, ότι η χωματερή δεν φεύγει ό,τι και να κάνουμε.

Με τον αγώνα μας αποτρέψαμε ανενεργά λατομεία της περιοχής να μετατραπούν σε χωματερές. Παλιότερα παλέψαμε για την απομάκρυνση της λάσπης της Ψυττάλειας.

Για αυτόν τον αγώνα πολλοί αγωνιστές συρθήκαμε στα δικαστήρια. Το σίγουρο είναι ότι, ό,τι κατακτήσαμε, το κατακτήσαμε με τον αγώνα μας.

Έτσι θα συνεχίσουμε για να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή. Δεν θα επιτρέψουμε να φτιαχτεί νέα υγειονομική βόμβα στην περιοχή μας.

Θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη υποκρισία όλων αυτών που σε συνθήκες πανδημίας μας κούναγαν το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο όνομα της δημόσιας υγείας και τώρα με τους σχεδιασμούς τους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη συγκεκριμένων ομίλων.

Οι επιστήμονες, οι γιατροί που δίνουμε κάθε μέρα μάχη για τη ζωή, έχουμε χρέος να είμαστε παρόντες και σε αυτήν τη μάχη, να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΧΥΤΑ Φυλής: Μετρήσεις δείχνουν εφιαλτικά επίπεδα μόλυνσης
5 Ιουνίου – Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική!

Φωτεινή Μπάτραλη, δημοτική υπάλληλος στο δήμο Πετρούπολης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης:

«Είμαι δημοτική υπάλληλος 33 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια υπηρέτησα στο δήμο Ζεφυρίου και τα επόμενα υπηρετώ στην Πετρούπολη.

Ζω και εργάζομαι δηλαδή σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την υγειονομική βόμβα που λέγεται ΧΥΤΑ Φυλής.

Η μυρωδιά πλέον μας έχει γίνει οικεία και καμιά πλέον εντύπωση δεν μας κάνουν οι ειδήσεις για γνωστούς και φίλους που πεθαίνουν από καρκίνο.

Χρόνια τώρα βαρεθήκαμε να ακούμε προεκλογικές φανφάρες για το κλείσιμο της χωματερής από δημάρχους, περιφερειάρχες και τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι μόλις παίρνουν τα σκήπτρα, εντάσσονται στο «σύστημα του κέρδους».

Επιτέλους να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι ταξικό. Μας θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου θεού, είμαστε οι φτωχοί της Αττικής και έτσι μας αντιμετωπίζουν. Σκουπίδια στους φτωχούς, κέρδη στους πλούσιους.

Ας ξεσηκωθούμε όλοι μαζί.

Εργάτες, άνεργοι, νέοι της Δυτικής Αθήνας να επιβάλουμε το κλείσιμο της χωματερής, να αναλάβουμε το χρέος που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας και να υπερασπιστούμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.

Όλοι την Παρασκευή 5 Ιούνη στη διασταύρωση της οδού Λ. Θηβών με την οδό Φυλής».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 91 times, 1 visits today)
Back2Top