Κουτσουρεμένα «θαλάσσια πάρκα» ανακοίνωσε η κυβέρνηση!
Στον χάρτη που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τις Νότιες Κυκλάδες δεν περιλαμβάνονται νησίδες και θαλάσσιες προστατευμένες περιοχές στα Δωδεκάνησα, ούτε έφτασε έως την νησίδα Αυγό, βόρεια της Κρήτης
Όπως είχε ανακοινώσει και στην ομιλία του στη 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας στις αρχές του Ιούνη, αλλά και όπως είχαν διαρρεύσει τα «Νέα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα δύο «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα», ένα στο Ιόνιο Πέλαγος και ένα στις Νότιες Κυκλάδες.
Είπε διάφορα περί «βιοποικιλότητας», «προστασίας της θαλάσσιας κληρονομιάς», την απαγόρευση της «εξαιρετικά καταστροφικής πρακτικής της μηχανότρατας» και τη συμβολή τους «στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία».
Να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πως τα παραπάνω πάρκα:
«Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο».
Φυσικά, πέρα από την απέραντη υποκρισία περί «προστασίας των θαλασσών» και του «μέλλοντος» με θεματοφύλακες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τα αστικά κράτη που εκτός από τις σφαγές λαών προβαίνουν και στην μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται, το ζήτημα είναι πως τα «Θαλάσσια Πάρκα» όπως και ο πολυδιαφημισμένος «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» δεν αφορούν ούτε την «προστασία του περιβάλλοντος» ούτε προφανώς αποτελούν κάποιου είδους «ασπίδα» στις απαράδεκτες αξιώσεις της ΝΑΤΟικής Τουρκίας, όπως συχνά αναπαράγεται. Υπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς τομείς και εντάσσονται στα διάφορα ιμπεριαλιστικά παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι πέρυσι τον Απρίλη το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε λόγο για ένα θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο το οποίο θα ξεκινούσε από τις νησίδες Βελοπούλα και Φαλκονέρα, δυτικά της Μήλου (διοικητικά ανήκουν στην Αττική), θα περιλάμβανε τις ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες γύρω από τη Μήλο (π.χ. Αντίμηλο και Πολύαιγο), τις νησίδες γύρω από την Ανάφη, την Αστυπάλαια, τη Σύρνα και τις νησίδες του Καρπάθιου πελάγους, και θα κατέληγε στις νησίδες της Νισύρου.
Στις διαρροές που είχαν δημοσιευτεί στα «Νέα» έδιναν όρια:
«Από τη Μήλο δυτικά έως ανατολικά την Αμοργό και βόρεια από το Κουφονήσι έως νότια τις τρεις νησίδες νοτίως της Ανάφης, επικεντρώνοντας την περιοχή θαλάσσιας προστασίας στον πυρήνα και πέριξ της Φολεγάνδρου, της Ανάφης, της Μήλου και της Αμοργού».
Δεν περιλάμβανε δηλαδή τις νησίδες και τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές των Δωδεκανήσων, που περιλαμβάνονταν στην αρχική «εκδοχή» του πάρκου.
Επίσης δεν θα έφτανε έως τη νησίδα Αυγό, βόρεια της Κρήτης, όπως προβλεπόταν στην αρχική μελέτη, ενώ η όποια διαχείριση και προστασία θα γίνεται στο «μέγιστο δυνατό των 6 ν.μ., εντός πάντα των χωρικών μας υδάτων» και ούτε μέτρο παραέξω, μια που και αυτή η υπόθεση αποτελεί μέρος του παζαριού με την τουρκική αστική τάξη για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή.
Τελικά, όπως φαίνεται και από τον χάρτη με το «Θαλάσσιο Πάρκο» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τις Νότιες Κυκλάδες όντως δεν περιλαμβάνονται νησίδες και θαλάσσιες προστατευμένες περιοχές στα Δωδεκάνησα, ούτε έφτασε έως την νησίδα Αυγό, βόρεια της Κρήτης.
Πηγή: 902.gr