Η Έμιλι Ρατακόφσκι παραδίδει μαθήματα πολιτικής γεωγραφίας: «Ακροδεξιός ο Μπάιντεν»

Όταν πριν λίγους μήνες, μέσα στη βαθιά καραντίνα, όταν ο πλανήτης έβλεπε έκπληκτος την άλλοτε οπαδό του Τζορτζ Μπους τζούνιορ και της εισβολής στο Ιράκ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, να καλεί τον κόσμο σε απεργίες και αναδιανομή πλούτου.

Αν νομίζατε πως είναι μεμονωμένο φαινόμενο, είναι επειδή δεν παρακολουθείτε τα σόσιαλ της Έμιλι Ρατακόφκσι.

Η Έμιλι Ρατακόφσκι παραδίδει μαθήματα πολιτικής γεωγραφίας: «Ακροδεξιός ο Μπάιντεν»

Το διάσημο σούπερ μόντελ δεν παρέλειπε να εκφράζει – ακόμα και έμπρακτα – πολιτικές και κοινωνικές απόψεις εδώ και καιρό, ωστόσο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, το χρονολόγιό της έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά, με διαρκή μηνύματα στήριξης στο κίνημα «Black Lives Matter» και έντονα ACAB διάθεση.

H Ρατακόφσκι δεν είχε κρύψει την προτίμηση στο Μπέρνι Σάντερς, δηλώνοντας «αδύναμη, απελπισμένη και συντετριμμένη», όταν ο γερουσιαστής του Βερμόντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οικειοθελώς από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, προς όφελος του Τζο Μπάιντεν.

Η Ρατακόφσκι, σε πρόσφατη ανάρτησή της εξέφρασε πόσο λίγο την ενθουσιάζει αυτή η επιλογή, αναρτώντας ένα meme ιδεολογικής κατάταξης κορυφαίων πολιτικών στις ΗΠΑ, με δυο άξονες, στη λογική «αντίληψη vs πραγματικότητας».

Στην πρώτη μπάρα, που απηχεί τις μέινστριμ απόψεις αμερικανικών μίντια, αλλά και μεγάλου μέρους ψηφοφόρων, Σάντερς και Γουόρεν είναι «ακροαριστερά», ο Μπάιντεν «κέντρο» και ο Τραμπ «ακροδεξιά».

Στην επόμενη μπάρα που γέρνει ετεροβαρώς προς τα δεξιά, ο μόνος που δεν αλλάζει θέση είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, μόνο που τον συντροφεύει στην ίδια κατηγορία κι ο τωρινός υποψήφιος των δημοκρατικών.

Χίλαρι και Ομπάμα έχουν μετατοπιστεί προς τα «δεξιά», με Γουόρεν και Μπέρνι να μοιράζονται το «κέντρο», μάλλον την «κεντροδεξιά» και την «κεντροαριστερά», αν κρίνει κανείς από το διαφορετικό χρωματισμό.

Εξίσου ενδιαφέρον ότι ένα κουτάκι εμφανίζεται άδειο, αντιστοιχώντας στην – όντως πρακτικά ανύπαρκτη, σε οργανωτικό επίπεδο τουλάχιστον – αμερικανική αριστερά, με την εύγλωττη ένδειξη:

«Προσοχή σε αυτό το κενό».

Η Έμιλι Ρατακόφσκι παραδίδει μαθήματα πολιτικής γεωγραφίας: «Ακροδεξιός ο Μπάιντεν»
Η Έμιλι Ρατακόφσκι παραδίδει μαθήματα πολιτικής γεωγραφίας: «Ακροδεξιός ο Μπάιντεν»

Δεν ξέρουμε αν η Ρατακόφσκι ξεπέρασε οριστικά τις αυταπάτες της για τους Δημοκρατικούς, σε μια χώρα με τραγική έλλειψη ριζοσπαστικού πολιτικού υποκειμένου εδώ και δεκαετίες, οι διαπιστώσεις που μοιράζεται με το κοινό της ωστόσο δε θα μπορούσαν παρά να μας βρουν απόλυτα σύμφωνους.

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 477 times, 1 visits today)
Back2Top