Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα την εποχή του κορωνοϊού

Νοσταλγία

Δεν φτάνει που τα κάθε λογής παπαγαλάκια βομβαρδίζουν το λαό από το πρωί μέχρι το βράδυ για τη σημασία της «ατομικής ευθύνης», πίσω από την οποία κρύβουν την ευθύνη του κράτους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των εργαζομένων από τον κορωνοϊό, τελευταία πασπαλίζουν την προπαγάνδα τους και με ολίγη από αντικομμουνισμό.

Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα την εποχή του κορωνοϊού
Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα την εποχή του κορωνοϊού

Για παράδειγμα, ραδιοφωνικός παραγωγός που έχει πάρει εργολαβία την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής έλεγε ότι:

«Η κατάσταση θυμίζει Σοβιετική Ενωση».

Και εξηγούσε ότι τα μέτρα που παίρνονται, όπως η παροχή αγαθών (αντισηπτικών) «με το δελτίο» ή οι περιορισμοί στην αγορά και στις μετακινήσεις, αν και αναγκαία:

«Θυμίζουν τα κομμουνιστικά καθεστώτα, οπότε ας βάλουν μυαλό οι νοσταλγοί τους…».

Βεβαίως, αν μπει στον κόπο ο αντικομμουνιστής δημοσιογράφος να κάνει μια στοιχειώδη έρευνα, θα δει ότι οι μεγαλύτεροι «νοσταλγοί» είναι οι ίδιοι οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ, ειδικά για το σύστημα Υγείας που είχαν στο σοσιαλισμό.

Και αν κάτι επιβεβαιώνει η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό, προφανώς είναι η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος.

Για παράδειγμα, πριν από 30 χρόνια στη Σοβιετική Ρωσία υπήρχαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια γιατροί, η Υγεία παρεχόταν αποκλειστικά δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό και αντιστοιχούσαν 1.387 νοσοκομειακές κλίνες ανά 10.000 κατοίκους, αριθμοί που δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την ΕΕ του 2020.

Οι Ρώσοι αναπολούν την ΕΣΣΔ κι οι αναρχικοί μιλούν για ...δίκες

Όποιος σήμερα, με την κατάσταση που επικρατεί, εύχεται να υπήρχε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού (και) στο υγειονομικό πεδίο.

Στον αφρό

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό φέρνει «στον αφρό» τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου όλες οι κυβερνήσεις.

Τώρα φαίνεται τι σημαίνει οι λαϊκές οικογένειες, ακόμα και εκείνες με δυο εργαζόμενους, να έχουν «απόθεμα εισοδήματος» το πολύ για 2-3 μήνες (σύμφωνα με τις αστικές στατιστικές), να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει σε περίπτωση που τους βρει κάποια έκτακτη κατάσταση.

Τι σημαίνει να είναι στο έλεος της ενεργειακής φτώχειας, με το «ψαλίδι» στο χέρι των ενεργειακών ομίλων.

Τι σημαίνει για τους νέους να είναι ανασφάλιστοι, το μέλλον δηλαδή που τους προδιαγράφουν τα αντιασφαλιστικά εκτρώματα, όπως ο νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου.

Τι σημαίνει να δουλεύεις «μαύρα» και με εργασιακές σχέσεις – «λάστιχο».

Αλλά και τι σημαίνει «εποχικότητα» για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και όχι μόνο, να είσαι δηλαδή «επί ξύλου κρεμάμενος» με βάση το τι συμφέρει κάθε φορά το κεφάλαιο.

Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα την εποχή του κορωνοϊού

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των μέτρων που ήρθαν μαζεμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, ως «πρόσκαιρες» τάχα, αλλά «αναγκαίες» προσαρμογές, που ήρθαν για να μείνουν όπως απέδειξε η πείρα.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την πείρα αυτή, να «κόψουν την όρεξη» σε κυβέρνηση και κεφάλαιο μπροστά στη νέα φουρνιά των μέτρων.

Κυρίως όμως για να συγκρουστούν με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και της χαμοζωής, που τους οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, για να σηκώσουν πιο ψηλά τη σημαία των δικών τους αναγκών, να περάσουν στην αντεπίθεση απέναντι σε ένα σύστημα που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο κέρδος.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 573 times, 1 visits today)
Back2Top