Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης» (vid)

Να επιβιώσουν με μισθούς και επιδόματα που θα κινούνται από τα 400 μέχρι τα 534 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση με το κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (μεικτά) ή 546 ευρώ (καθαρά) καλεί η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους για το επόμενο (ακαθόριστο) χρονικό διάστημα, έτσι όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα μέτρα που ανακοίνωσε σε διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν οι υπουργοί του.

Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης»

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες κάλεσαν το λαό να αποδεχθεί να πληρώσει και πάλι τις συνέπειες της κρίσης, επιβιώνοντας μέσα σε δραματικές συνθήκες και κάνοντας μόνιμο «σύντροφό» του τη φτώχεια, πρόσφεραν νέες γενναίες παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση όχι μόνο εξήγγειλε νέα μείωση φόρων και «ζεστό» χρήμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά έφτασε και δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης να καλεί ταυτόχρονα τους εργαζομένους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες:

«Να σκέφτονται τους εργοδότες τους»!

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης με το βαρύγδουπο τίτλο «Συν-Εργασία» ντυμένο με κορώνες περί «δίκαιης κατανομής των βαρών» δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια σκληρή νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων για να στηριχθεί η ανάκαμψη και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα δεν εξασφαλίζουν ούτε στοιχειώδη επιβίωση για τα λαϊκά στρώματα.

Για όσους καταφέρουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους ή να βρουν νέα εργασία θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη «ευελιξία» και εντατικοποίηση της εργασίας.

Συντριπτικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν και οι συλλογικές συμβάσεις αφού οι μερική απασχόληση και μειωμένες αποδοχές θα επικρατήσουν καθολικά σε πολλούς κλάδους εργασίας.

Η δε αναφορά του πρωθυπουργού ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση που βιώσαν οι τρεις τελευταίες γενιές προαναγγέλλει ότι τα μέτρα θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά και από την όποια ανάκαμψη της οικονομίας και θα πλήξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Στο μήνυμά του ο Κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για μέτρα 24 δισ. ευρώ που από την αρχή της κρίσης κατευθύνονται κυρίως στις επιχειρήσεις μέσω τριών αξόνων που εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά πεδία εφαρμογής και των νέων κυβερνητικών ανακοινώσεων:

  • Της επιδότησης της απασχόλησης για τη μείωση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων.
  • Της μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων.
  • Της τόνωσης της επιχειρηματικότητας μέσω της χορήγησης νέων κεφαλαίων και επιδοτήσεων.

Επιπλέον στο συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών για να ολοκληρώσει την κοροϊδία…

Συγκεκριμένα:

Το ειδικό επίδομα – «ψίχουλα» των 534 ευρώ επεκτείνεται για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη για τους εργαζόμενους των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Οι επιχειρήσεις που «ο τζίρος τους εξανεμίζεται» θα μπορούν να εφαρμόσουν εκ περιτροπής απασχόληση μέχρι των Οκτώβριο.

Εάν υλοποιείται η εκ περιτροπής εργασίας το κράτος θα επιδοτεί ένα μέρος του μισθού του εργαζόμενου, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μειωμένος έως και 30% από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Για το μέτρο αυτό που κατ’ ευφημισμό το βαφτίζουν «ενίσχυση της εργασίας» το ποσό που θα δαπανήσει το κράτος είναι 1 δισ. ευρώ (από το πρόγραμμα «Sure» της ΕΕ).

– Μείωση της προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις (το ποσοστό θα ανακοινωθεί).

– Ενίσχυση της ρευστότητα των επιχειρήσεων:

Η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι 1 δισ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση με 7 δισ. ευρώ μέσω δανείων που το κράτος εγγυάται έως και το 80%.

Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης»
Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης»

Επίσης η κυβέρνηση εξήγγειλε:

  • Αναστολή στις πληρωμές δόσεων δανείων.
  • Μείωση από το 24% στο 13% στον ΦΠΑ, στα εισιτήρια των Μέσα μαζικής Μεταφοράς, στα εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων και στον καφέ.

Μηχανισμός «εξανδραποδισμού» των εργασιακών δικαιωμάτων

Ο πρώτος «πυλώνας» του κυβερνητικού σχεδίου, που ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε και «κλειδί» του, αφορά το υποτιθέμενο:

«Έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για την απασχόληση»,

το οποίο αποτελεί μηχανισμό μείωσης των μισθών των εργαζομένων και μαζικής μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Με τα εν λόγω μέτρα, στο όνομα της «προστασίας της απασχόλησης», δίνονται νέα όπλα στο κεφάλαιο για να συμπιέσει στο έπακρο την τιμή της εργατικής δύναμης και να «απογειώσει» παραπέρα την «ευελιξία», στην προσπάθειά του να φορτώσει και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο νέος μηχανισμός στήριξης του κεφαλαίου προβλέπει τη μείωση των εργατικών μισθών κατά 20%, σε καθεστώς υποαπασχόλησης κατά 50% του πλήρους ωραρίου, με το κράτος να αναλαμβάνει να πληρώνει ένα μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Έτσι, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, με την εφαρμογή του «μηχανισμού» από 1η Ιούνη θα αναγκαστεί να δουλεύει μέχρι και τις μισές ώρες.

Σε αυτήν την περίπτωση ο εργοδότης θα καταβάλλει 400 ευρώ και το κράτος άλλα 240 ευρώ (μέχρι το 60% του υπόλοιπου ποσού).

Ο συνολικός μισθός μειώνεται στα 640 ευρώ και ο εργάτης θα έχει απώλεια 160 ευρώ το μήνα.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι μόνιμης ενίσχυσης των επιχειρήσεων -στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας- από το κράτος, που τελικά μέσω της φορολογίας θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, ενώ με μαθηματική ακρίβεια θα αποδειχθεί εφαλτήριο για παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, και αυτές που θα παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι

«Να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ».

Ο μηχανισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όπως ανακοινώθηκε θα ισχύει:

«Έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί».

Και, βέβαια, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η εργοδοσία, μετά από ένα 6μηνο που θα έχει επιβάλει μαζικά μερική απασχόληση και θα δίνει τον μισό μισθό, θα επαναφέρει εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το 100% του μισθού και την πλήρη απασχόληση.

Άλλωστε, δίπλα στον νέο «μηχανισμό» για τις επιχειρήσεις παραμένει σε ισχύ και το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλη.

Συγκεκριμένα, για τον τρέχοντα μήνα όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν μπορούν παράλληλα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων σε αναστολή.

Μητσοτάκης
Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης»

Ταυτόχρονα, στους κλάδους του Τουρισμού, της Εστίασης, των Μεταφορών, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού μπορούν να διατηρούν έως και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή μέχρι και τον Ιούλη, και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν με το ποσό των 534 ευρώ το μήνα.

Η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων δεν περιορίζεται στα παραπάνω, καθώς ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Ως «κίνητρο επαναπρόσληψης» το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Για τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, που τελικά δεν θα προσληφθούν και οι οποίοι περίμεναν αυτό το εισόδημα μερικών μηνών ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους ολόκληρο το χρόνο, η κυβέρνηση περιορίζεται στο γλίσχρο εποχικό επίδομα των 400€, μέχρι και το Σεπτέμβρη.

Για να συνεχίσει όμως αυτό να καταβάλλεται και τους επόμενους μήνες, θα πρέπει ο εποχικά εργαζόμενος στην τουριστική επιχείρηση να έχει τουλάχιστον 50 ένσημα, κάτι που αφήνει εκτός χιλιάδες.

Τέλος, στη μοίρα τους έχουν εγκαταλειφθεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 500.000 μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και θα συνεχίσουν και τους επόμενους, εν μέσω κρίσης, να μην έχουν καμία στήριξη, και χωρίς ελπίδα να βρουν κάπου εργασία.

Αυτό καθώς η κυβέρνηση περιορίζεται στην επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες και μόνο για όσους το επίδομα λήγει το Μάη.

Φοροαπαλλαγές για «αναζωογόνηση της κατανάλωσης»

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά φοροαπαλλαγές:

«Ιδίως στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην Εστίαση και στον Πολιτισμό».

Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

«Θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση»,

είπε ο πρωθυπουργός, κοπτόμενος τάχα για …τα μπάνια του λαού, την ώρα που πρεμούρα τους είναι να δουλέψουν οι τουριστικοί και άλλοι συναφείς όμιλοι.

Ανήγγειλε άλλωστε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, «για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», ώστε να αυξήσει την πελατεία τους, με ενίσχυση από το κρατικό ταμείο.

Στον ίδιο καμβά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

«Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση, τονώνουν την αγοραστική δύναμη αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του Τουρισμού και της Εστίασης»,

τόνισε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτούς παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι και η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απώλεια εισοδήματος από το μέτρο.

Μειώνεται ακόμα η προκαταβολή φόρου, όπου το ακριβές ποσοστό «θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα».

Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης»
Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης»

Με τους ίδιους στόχους, και το βλέμμα στο «να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών», ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και «ενήμερων δανειοληπτών» που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, λίγο πριν από την «επέλαση» στα λαϊκά σπίτια που θα προβλέπει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Χρήμα με ουρά στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο λογαριασμός στο λαό

Πυλώνας τρίτος του κυβερνητικού σχεδίου, «η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», όπως ο ίδιος είπε.

Μέσα στο Μάη δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις:

«Που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου»,

σημείωσε, προσθέτοντας ότι για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισ.

Ενεργοποιείται επίσης το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «κινητοποιώντας» 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

«Οι επιχειρήσεις θα έχουν έτσι τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων»,

σημείωσε, με το βλέμμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις «στρατηγικές επενδύσεις», και ενώ αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες θα συνεχίσουν να βουλιάζουν στα χρέη, για τα οποία οι ανακοινώσεις αφορούν μια προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και δόσης δανείων συγκεκριμένων κλάδων έως το Σεπτέμβρη.

Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης» – Πάνω απ’ όλα η «υγεία» του τουριστικού κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο τουριστικό κεφάλαιο, πέρα από όλα τα παραπάνω, με στόχο να βάλει στο χέρι:

«Μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη φέτος τουριστική πίτα»,

οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προβλέπουν η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει 15 Ιούνη, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία (από 1η Ιούνη θα ανοίξουν ξενοδοχεία πόλης, κάμπινγκ κλπ.), αλλά και οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, σε πρώτη φάση αποκλειστικά στο «Ελ. Βενιζέλος» και από 1η Ιούλη στα αεροδρόμια και της υπόλοιπης χώρας.

Σαν να εξαφανίστηκε η πανδημία, στους επισκέπτες θα γίνονται «δειγματοληπτικά» τεστ (ένα χαλαρό μέτρο που επιλέγουν, αντί για υποχρεωτικά τεστ, στις χώρες προέλευσης και στην Ελλάδα, ώστε να μην αποθαρρύνονται τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα) και θα τηρούνται «τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα».

Σε ό,τι αφορά αυτά, η κυβέρνηση μιλάει για ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των τουριστικών προορισμών, με ελέγχους, με γιατρούς συνεργαζόμενους με κάθε κατάλυμα, με κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης κρουσμάτων και άλλα τέτοια, που προφανώς αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και κάλυψης των τεράστιων κενών του.

Ήθελε κι άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Ανεπαρκές» βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ το πακέτο μέτρων στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την κατηγορεί για:

«Δύο μήνες ανυπαρξίας, που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία»,

αλλά και ότι επιβάλλει «πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», κρύβοντας ότι πρόκειται για απαραίτητα συστατικά κάθε συνταγής διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Από την «ανοσία της αγέλης» στην «ευθανασία της αγέλης» (vid)

Πηγές: Ημεροδρόμος και Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 317 times, 1 visits today)
Back2Top