Η Αρλέτα και το μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο!

Μια απάντηση στον Ηλία Κανέλλη των «Νέων»

Το τι σχέση μπορεί να έχει ένα γλυπτό -ανεξάρτητα του κατά πόσον αρέσει του καθενός- που θα αποκαλυφθεί αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας και θα αφιερώνεται στη μνήμη της τραγουδίστριας Αρλέτας, με μια μαρμάρινη πλάκα που κάποιοι «πρωτοεμφανιζόμενοι εθνικιστές» έστησαν στην Φλώρινα ως «τιμή στον αγώνα τους» ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών,

με το μνημείο που με επιμέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στη μαρτυρική Γυάρο, δεν το μπορεί να το αντιληφθεί κανένας λογικός άνθρωπος.

Η Αρλέτα και το μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο
Γι’ αυτό και ανέλαβε ο κ. Ηλ. Κανέλλης των Νέων να μας το εξηγήσει…

Εξαιτίας του μόνιμου μελήματός του να στηρίζει φανατικά κάθε επιλογή της κυβέρνησης και του μόνιμου μένους του εναντίον κάθε θέσης και δράσης που δεν βρίσκει αυτόν σύμφωνο, ο Ηλ. Κανέλλης, στη στήλη του «Στερεότυπα» στα «Νέα Σαββατοκύριακο» (20-21/6), δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά να αποφύγει να αναπαράγει τα δικά του παράλογα, ανόητα κι ακατανόητα στερεότυπα.

Σε ένα κείμενο που βρίθει από εμπάθεια και εμμονές και με τη γνωστή του ευκολία του να αποδίδει χαρακτηρισμούς όπως «κακογουστιά», «αστείοι συμβολισμοί» κ.ά. θέτει ουσιαστικά το ερώτημα του σε ποιον ανήκει ο δημόσιος χώρος και με ποιο δικαίωμα στήνεται από τον οποιοδήποτε ένα μνημείο ή ένα έργο τέχνης.

Συγνώμη κιόλας που δεν τον ρωτήσαμε, μας είχε διαφύγει ότι είναι ο ηγέτης της Παγκοσμίου Κριτικής Επιτροπής για Θέματα Αισθητικής, Συμβολισμών και… Πολεοδομίας!!

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του μνημείου του ΚΚΕ στη Γυάρο:

Πρώτον: Δεν υπάρχει κανένας πιο αρμόδιος για την τοποθέτηση μνημείου – φόρου τιμής στον ιστορικό τόπο μαρτυρίου και βασανισμού χιλιάδων αλύγιστων κομμουνιστών – κι άλλων ασφαλώς αγωνιστών – από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Κανένας όμως!

Δεύτερον: Το συγκεκριμένο μνημείο, με τίτλο «Ρωγμή», του καλλιτέχνη Αντ. Μυρωδιά, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανελλαδικό διαγωνισμό που συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες, μέλη των επιμελητηρίων και των ενώσεών τους, κρινόμενοι από έμπειρη κι αρμόδια κριτική επιτροπή.

Ενώ ακόμα όλο το εγχείρημα της τοποθέτησης του μνημείου πραγματοποιήθηκε με τη σχετική συνεργασία, ενημέρωση και άδεια -όπου χρειαζόταν- του υπ. Πολιτισμού και των άλλων υπεύθυνων φορέων.

Η Αρλέτα και το μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο
Η Αρλέτα και το μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο

Για όλα τα άλλα που αφορούν το τουρλουμπούκι που χοροπηδάει στο μυαλό του Ηλ. Κανέλλη δεν έχουμε να πούμε κάτι.

Του συμπαραστεκόμαστε και του ευχόμαστε ειλικρινά να μπορέσει να βρει την απαραίτητη «ψυχολογική» στήριξη που χρειάζεται για να το ξεπεράσει.

Πηγή: 902.gr

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1,080 times, 1 visits today)
Back2Top