ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων (Πίνακες)

Αντιδραστικές αλλαγές μακριά από κάθε έννοια Γενικής Παιδείας – Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας τη Τρίτη 23 Ιουνίου στις 2 μ.μ.

Ολοταχώς προς την υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που ψήφισε την προηγούμενη βδομάδα προχωράει το υπουργείο Παιδείας, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ των νέων ωρολογίων προγραμμάτων που θα ισχύσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Σε αυτά, πέρα από τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα Αγγλικά και την Πληροφορική, διαφαίνεται και η πρόθεση εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού, μειώνοντας ώρες και καταργώντας μαθήματα, κυρίως από τα Λύκεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα αναλυτικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν για τα Γυμνάσια, στην Α’ τάξη αυξάνεται κατά μία ώρα το μάθημα της Πληροφορικής και μειώνεται κατά μία ώρα η Οικιακή Οικονομία.

ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

Θυμίζουμε ότι η Οικιακή Οικονομία διδασκόταν μέχρι τώρα δύο ώρες τη βδομάδα μόνο στην Α’ Γυμνασίου, με τα νέα προγράμματα το μάθημα γίνεται μονόωρο και οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δρομολογείται η κατάργησή του.

Μεγαλύτερες ανακατατάξεις όμως σημειώνονται στα Λύκεια, όπου συρρικνώνονται εξαιρετικά τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών και εξαφανίζονται τα όποια καλλιτεχνικά μαθήματα υπήρχαν, έστω και ως μαθήματα επιλογής, ανάμεσά τους και αυτά του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα για κάποιες σχολές, και πλέον η μόνη πηγή διδασκαλίας τους θα είναι τα φροντιστήρια.

Αναλυτικά, στην Α’ Λυκείου το μάθημα των Αγγλικών γίνεται υποχρεωτικό με 3 ώρες και το μάθημα της Πληροφορικής από επιλογής γίνεται επίσης υποχρεωτικό, με 2 ώρες.

Η δεύτερη ξένη γλώσσα (2 ώρες) επιλέγεται τώρα από Γερμανικά ή Γαλλικά (πέρυσι στην επιλογή υπήρχαν και τα Αγγλικά).

Τα μαθήματα επιλογής Γεωλογία – Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Παιδεία καταργούνται, όπως επίσης το μάθημα Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες.

Τέλος, το μάθημα Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) από 3 ώρες που διδάσκονταν στην Α’ Λυκείου μειώνεται στις 2 και θα είναι πλέον το μοναδικό μάθημα κοινωνικών επιστημών που μένει να διδάσκεται σε ολόκληρο το Λύκειο, καθώς εξοβελίζονται οι κοινωνικές επιστήμες από τις επόμενες δύο τάξεις.

ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων
ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

Στη Β’ Λυκείου καταργείται το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, καθώς και το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη), στη θέση του οποίου μπαίνουν τα Λατινικά.

Κατά τ’ άλλα, ενισχύονται κατά μία ώρα η Πληροφορική (Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ) και η Φυσική Αγωγή και από μονόωρα μαθήματα γίνονται δίωρα, τα Αγγλικά γίνονται υποχρεωτικά, με 2 ώρες, από επιλογής που ήταν, ενώ και η δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) γίνεται υποχρεωτικό μονόωρο μάθημα.

Τέλος, στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β’ Λυκείου αλλάζει η αναλογία των ωρών της Φυσικής (από 3 σε 2) και των Μαθηματικών (από 2 σε 3).

ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

Στην Γ’ Λυκείου εισάγεται το περιβόητο «κόντρα μάθημα», που θα διδάσκεται για 2 ώρες τη βδομάδα και θα είναι είτε τα Μαθηματικά είτε η Ιστορία, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού.

Επιπλέον, ενισχύεται κατά μία ώρα η Φυσική Αγωγή (από 2 σε 3 τη βδομάδα), τα Αγγλικά γίνονται υποχρεωτικά με 2 ώρες, από μάθημα επιλογής που ήταν, και τα Λατινικά από μάθημα επιλογής γίνονται υποχρεωτικό στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών από το σχολικό έτος 2021-2022.

Τα υπόλοιπα μαθήματα επιλογής, που ήταν το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, καταργούνται, όπως προαναφέρθηκε, ενώ δεν θα υπάρχει 2η ξένη γλώσσα (Γαλλικά / Γερμανικά).

Επίσης, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού (δηλαδή τα μαθήματα των πανελλαδικών, πλην της Γλώσσας), που φέτος διδάσκονταν 7 ώρες τη βδομάδα, θα διδάσκονται πλέον 6 ώρες.

Από τις παραπάνω αλλαγές, που ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει εξοικονόμηση προσωπικού, κυρίως από τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών και τα καλλιτεχνικά, ενώ συρρικνώνεται κι άλλο η όποια έννοια της γενικής παιδείας είχε απομείνει στο Λύκειο και ειδικά η Γ’ τάξη του παραμένει ένα προγυμναστήριο για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την «τράπεζα θεμάτων», που πέρα από τους ταξικούς φραγμούς και τα φροντιστήρια αυξάνει και την τυποποίηση της γνώσης κόντρα στην κριτική ικανότητα, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα Λύκειο όχι μόνο πιο σκληρό, αλλά και πιο υποβαθμισμένο.

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

«Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων για τη νέα σχολική χρονιά.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Πρακτικά δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ και η λεγόμενη «αναβάθμιση του σχολείου» ξεκίνησε με την πρώτη πράξη επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Στο Γυμνάσιο, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας που ήταν 2 ώρες για την Α’ τάξη, γίνεται τώρα πια 1 ώρα για την Α’ Τάξη. Η προοπτική εξαφάνισης και κατάργησης του μαθήματος είναι πια παραπάνω από εμφανής.

Στο εσπερινό Γυμνάσιο, το μάθημα της Βιολογίας μειώνεται κατά 1 ώρα στην Α’ τάξη, καθώς από δίωρο γίνεται μονόωρο.

Στο Λύκειο, στην Α’ τάξη, μειώνεται κατά 1 ώρα το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας και καταργούνται τα μαθήματα επιλογής Καλλιτεχνική Παιδεία, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, καθώς και το μάθημα των Ερευνητικών Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.

Στη Β’ τάξη, καταργείται το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, μειώνεται κατά 1 ώρα το μάθημα της Φυσικής, ενώ καταργείται το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών και στη θέση του μπαίνουν τα Λατινικά.

Στη Γ’ τάξη, εισάγεται το κόντρα μάθημα (Μαθηματικά ή Ιστορία ανάλογα με τον Προσανατολισμό) και καταργούνται τα Μαθήματα Επιλογής Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο όπως, επίσης, και η 2η ξένη Γλώσσα (Γερμανικά-Γαλλικά).

Τα 7ωρα μαθήματα του Προσανατολισμού γίνονται 6ωρα, ενώ το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα Λατινικά.

Το Υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει ένα ολόκληρο μάθημα από το Γυμνάσιο (Οικιακή Οικονομία), καταργεί επί της ουσίας τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο.

ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων
ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

Απογυμνώνει το Λύκειο από τα «περιττά» μαθήματα, αφήνει μόνο όσα χρειάζονται για την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις και προετοιμάζει βήμα – βήμα το Λύκειο που μέσα από ατέλειωτες εξετάσεις με την τράπεζα θεμάτων θα δίνει το «εθνικό απολυτήριο».

Αυτός ο εξεταστικός μαραθώνιος επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από την λαϊκή οικογένεια, που πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τη μόρφωση των παιδιών της.

Ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί στο Δημόσιο Σχολείο, και δυσκολεύει η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών-εργατικών οικογενειών.

Ταυτόχρονα, το Λύκειο χάνει ολοσχερώς τον διαπαιδαγωγητικό του χαρακτήρα καθώς καταργούνται όλα τα μαθήματα της αισθητική αγωγής και των κοινωνικών επιστημών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων, λίγο πριν βγουν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Μέλημα τους είναι η στείρα απόκτηση βασικών «δεξιοτήτων» όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ σε αντίθεση με την ολόπλευρη μόρφωση.

Το πλέον απαράδεκτο των νέων ωρολογίων προγραμμάτων είναι ότι μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) αντί να παρέχονται από το δημόσιο σχολείο έστω και ως μαθήματα επιλογής καταργούνται εντελώς.

Επισήμως, το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές που πρέπει να προετοιμαστούν για τις αντίστοιχες σχολές.

Με απλά λόγια, τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αποκλείονται από σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η ΑΣΚΤ, οι σχολές Μουσικών Σπουδών, τα Ξενόγλωσσα Τμήματα κτλ.

Στα νέα ωρολόγια προγράμματα, παρόλο που φαίνεται ότι αυξάνονται οι ώρες ορισμένων μαθημάτων (π.χ. Πληροφορική, Αγγλικά, 2η ξένη γλώσσα), παραμένει το απαράδεκτο γεγονός, να μην παρέχονται πτυχία γλωσσομάθειας ή γνώσης της Πληροφορικής με την ολοκλήρωση των σπουδών στο σχολείο.

Η πιστοποίηση, δηλαδή, αυτών των γνώσεων παραμένει ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που δίνεται, κατά βάση, από ιδιωτικούς φορείς.

πανελλήνιες εξετάσεις

Την ίδια ώρα με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη.

Για παράδειγμα, οι συνάδελφοι της Οικιακής Οικονομίας για να συμπληρώσουν ωράριο πρώτης ανάθεσης θα πρέπει να πηγαίνουν σε πάνω από 7 σχολεία την εβδομάδα.

Η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη θα κυριαρχούν οι γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και η μόνιμη κινητικότητα των συναδέλφων για να συμπληρωθεί ωράριο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθεί τα χνάρια των προκατόχων της.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον κ. Φίλη άλλαξε τα ωρολόγια προγράμματα στο Γυμνάσιο μειώνοντας τα βασικά μαθήματα, ενώ με υπουργό τον κ. Γαβρόγλου άλλαξε τη δομή και το περιεχόμενο του Λυκείου εξοβελίζοντας τη Γενική Παιδεία, φτιάχνοντας ένα Λύκειο μονομέρειας και ημιμάθειας.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές, συνολικά οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε φρένο στην πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο.

Μέσα από τα σωματεία μας, να παλέψουμε για ένα σχολείο που δεν θα είναι αποκρουστικό για τους μαθητές μας, δεν θα αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη.

Να παλέψουμε για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την ολόπλευρη γνώση και θα αναπτύσσει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, θα δίνει εφόδια για τη ζωή και θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή, ως την ενηλικίωσή του.

Καθηγητής αποκάλεσε «αλήτες και πρόβατα» μαθητές 15μελούς
ΑΣΕ: Για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

Απαιτούμε:

Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

20 μαθητές ανά τάξη στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 μαθητές στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.

Επαναφορά του προηγούμενου διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου των υπεύθυνων των σχολικών εργαστηρίων. Κατάργηση της Γ’ ανάθεσης.

Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση!

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 14:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας!

Πηγές: 902.gr και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 308 times, 1 visits today)
Back2Top