Βραζιλιάνοι γιατροί: «Πραγματική γενοκτονία ενάντια σε φτωχούς κι αποκλεισμένους» (vid)

Συνδικάτα Υγείας καταγγέλλουν την αντιδραστική κυβέρνηση Μπολσονάρο για αδιαφορία που σκοτώνει τους πιο φτωχούς

Ανησυχητικά εξελίσσεται η κατάσταση στη Βραζιλία, που είναι μακράν πρώτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Λατινική Αμερική και πλέον 4η στον κόσμο, πίσω από ΗΠΑ, Ρωσία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας στη Βραζιλία ξεπερνούν τα 270.000 ενώ οι νεκροί έχουν αγγίξει τους 18.000.

Βραζιλιάνοι γιατροί: «Πραγματική γενοκτονία ενάντια σε φτωχούς κι αποκλεισμένους»
Βραζιλιάνοι γιατροί: «Πραγματική γενοκτονία ενάντια σε φτωχούς κι αποκλεισμένους»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι χθες καταγράφηκαν πάνω από 1.100 νεκροί και 17.000 κρούσματα!

Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες στη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, που άργησε να πάρει μέτρα, η πανδημία θα φτάσει στο απόγειό της τον Ιούλη,

ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι και 15 φορές περισσότεροι από αυτούς που επίσημα καταγράφονται, καθώς τα τεστ που πραγματοποιούνται είναι πολύ λίγα – κάτι που ισχύει άλλωστε σε πολλές ακόμα χώρες.

Ήδη, όπως και στις ΗΠΑ, παρατηρείται το φαινόμενο πρόχειρων ενταφιασμών φτωχών ανθρώπων, που και πριν από την πανδημία ζούσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες φτώχειας και στερήσεων, ειδικά στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις των μεγάλων πόλεων.

Όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους συνδικάτα των γιατρών του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, η αντιδραστική κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο αγνόησε εντελώς τις κατευθύνσεις των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνοντας σκόπιμη αδιαφορία, υποστηρίζουν οι γιατροί.

Βραζιλιάνοι γιατροί: «Πραγματική γενοκτονία ενάντια σε φτωχούς κι αποκλεισμένους»

Τονίζουν επίσης ότι δεν λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα, ούτε και ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας με έμψυχο υλικό και μέσα, και ότι αυτή η πολιτική αποτελεί:

«Πραγματική γενοκτονία ενάντια στους πιο φτωχούς, τους πεινασμένους και τους αποκλεισμένους».

Την ανακοίνωση – διαμαρτυρία υπογράφουν και μια σειρά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία.

Την ίδια ώρα δυναμώνουν οι φωνές που καλούν το υπουργείο Παιδείας να αναβάλει για φέτος τις εθνικές εξετάσεις για τους μαθητές (είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβρη), καθώς η τηλεκπαίδευση ανέδειξε ακόμα πιο ξεκάθαρα τις μεγάλες κοινωνικές – ταξικές ανισότητες.

Όπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις Μαθητών, το 36%, στις πιο φτωχές περιοχές, δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Βραζιλιάνοι γιατροί: «Πραγματική γενοκτονία ενάντια σε φτωχούς κι αποκλεισμένους» (vid)

Πηγές: Reuters και Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 599 times, 1 visits today)
Back2Top