Βραζιλία: Πρώτη σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τις συστάσεις του ΠΟΥ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του κορωνοϊού, παρά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αναστείλει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές με το σκεύασμα αυτό για προληπτικούς λόγους.

«Παραμένουμε πολύ ήρεμοι και γαλήνιοι — και δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση των συστάσεων που έγιναν»,

διαβεβαίωσε η Μάιρα Πινιέιρου, στέλεχος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Βραζιλία: Πρώτη σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τις συστάσεις του ΠΟΥ

Έπειτα από την έντονη πίεση που άσκησε ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, της χώρας που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έγγραφο

το οποίο συνιστούσε τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ήπιες περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, παρά την έλλειψη πειστικών τεκμηρίων για την αποτελεσματικότητα τους.

Η απόφαση πυροδότησε θύελλα επικρίσεων από πλευράς της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη που γίνονταν σε συνεργασία με εταίρους του σε διάφορες χώρες, για προληπτικούς λόγους, επειδή κατά τις κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου φαρμάκου παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Η Βραζιλία ξεπέρασε σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι χτες κατέγραψε 807 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες, δηλαδή απολογισμό υψηλότερο από αυτόν που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, που ανήλθε σε 620 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Βραζιλία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με 376.000, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 1,7 εκατομμύρια κρούσματα.

Το σύνολο των κρουσμάτων είναι σίγουρο πως είναι πολύ μεγαλύτερο αφού η Βραζιλία βρίσκεται στην 128η θέση με βάση των αριθμό των τεστ που έχουν γίνει είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Βραζιλία: Πρώτη σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τις συστάσεις του ΠΟΥ
Βραζιλία: Πρώτη σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τις συστάσεις του ΠΟΥ

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη Βραζιλία ανέρχεται πλέον σε 23.522, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας, ενώ στις ΗΠΑ έχει φθάσει τους 99.800, σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση

Με πληροφορίες από: France24 και News 24/7

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 134 times, 1 visits today)
Back2Top