Η Κούβα έτοιμη για μαζικά τεστ κορωνοϊού στον πληθυσμό (vid)

Ένα νέο όπλο ρίχνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού η Κούβα, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, ώστε να ανιχνευτούν πιθανές λοιμώξεις που έχουν περάσει «κάτω από το ραντάρ» μέχρι στιγμής.

Ο δρ. Φρανσίσκο Ντουράν, εθνικός διευθυντής επιδημιολογίας του κουβανικού Υπουργείου Υγείας, ανέφερε την Κυριακή ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θα ελεγχθεί για κρούσματα κορωνοϊού.

Η Κούβα έτοιμη για μαζικά τεστ κορωνοϊού στον πληθυσμό
Η Κούβα έτοιμη για μαζικά τεστ κορωνοϊού στον πληθυσμό

Από την Τρίτη ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του πληθυσμού της χώρας θα ελεγχθεί με τεστ TCR, τα οποία στόχο έχουν την ανίχνευση περιστατικών στη φάση επώασης, δηλαδή πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

Στόχος είναι να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί ασθενείς σε περιοχές που ως τώρα καταγράφουν μειωμένα κρούσματα, ώστε να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση εκτεταμένης σιωπηλής διάδοσης στην κοινότητα.

Οι μαζικές εξετάσεις σε όλη την Κούβα θα συνοδεύονται και με ανίχνευση επαφών των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η παραπέρα εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα.

Θα χρησιμοποιηθούν τόσο τεστ βασισμένα σε φαρυγγικό επίχρισμα, όσο και γρήγορα τεστ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη μεγάλη δυνατότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού, που διαδίδεται τρεις φορές γρηγορότερα από τους άλλους γνωστούς ανθρώπινους κορωνοϊούς.

Για τον ίδιο λόγο, στο νησί διατηρούνται αυστηρά μέτρα δημόσιας και προσωπικής υγιεινής, όπως και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ως τώρα η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο στην Κούβα, που χθες κατέγραψε 12 νέα κρούσματα, 53 εξιτήρια από το νοσοκομεία, και τρεις θανάτους, ενώ από τις αρχές Μάρτη που σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα, έχουν καταγραφεί 1.766 περιστατικό και 77 θάνατοι.

1.824 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για κλινική παρακολούθηση, ενώ 4.081 παρακολουθούνται κατ’ οίκον από προσωπικό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μέχρι σήμερα, και παρά το συνεχιζόμενο εμπάργκο, η Κούβα έχει κάνει συνολικά 67.335 δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Η Κούβα έτοιμη για μαζικά τεστ κορωνοϊού στον πληθυσμό (vid)

Με πληροφορίες από Telesur

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 321 times, 1 visits today)
Back2Top