Η Κούβα σταματά την κυκλοφορία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Ταυτόχρονα κλείνει και τα μεγάλα καταστήματα της Αβάνας

Η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και να κλείσει τα μεγάλα καταστήματα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

«Θα σταματήσουμε πλήρως όλες της υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς στη χώρα, κρατικών και μη»,

κάτι που περιλαμβάνει τα πούλμαν και τα ταξί, ανακοίνωσε την Πέμπτη στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Μεταφορών Εδουάρδο Ροδρίγκες.

Η Κούβα σταματά την κυκλοφορία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Το νησί της επανάστασης, μέχρι σήμερα έχει 515 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και μόλις 15 θανάτους, ενώ έξι περιοχές παραμένουν σε καραντίνα.

Παρόλα αυτά, οι αρχές καλούν τον λαό να ακολουθήσει τους προτεινόμενους κανόνες κοινωνικής απομόνωσης και να μην εφησυχάζει.

Ο υπουργός Υγείας Χοσέ Πορτάλ προειδποίησε πως η επιδημία μπορεί να λάβει έκταση, όπως στις άλλες χώρες του κόσμου και για αυτό θα πρέπει να ενταθεί η πρόληψη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Μπέτσι Ντίας ανακοίνωσε την απαγόρευση:

«Των πωλήσεων στα μεγάλα καταστήματα της Αβάνας για να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις που διευκολύνουν τη μετάδοση»,

από σήμερα Παρασκευή.

Η Κούβα εισάγει μεγάλο ποσοστό των τροφίμων και εξαιτίας του εμπορικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζει συχνά ελλείψεις.

Έτσι μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα, η κατακόρυφη μείωση του τουρισμού, όπου το συνάλλαγμα που φέρνει στην Κούβα αντιστοιχεί περίπου με το 25% του ΑΕΠ της έχει προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία.

Οι πωλήσεις προϊόντων μεγάλης ζήτησης προκαλούν μεγάλες ουρές αναμονής, για το λόγο αυτό η Μπέτσι Ντίας ανακοίνωσε πως.

«Μόνο τα μικρά καταστήματα θα συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα πρώτης ανάγκης».

Το πρόβλημα με τις ουρές θα λυθεί με την δημιουργία μικρών καταστημάτων από τους τοπικούς δήμους και τις κοινότητες για την «πώληση διατροφικών προϊόντων, ειδών τουαλέτας και υγιεινής» ενώ θα οργανωθούν επίσης περιοδείες πώλησης.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνάντησης για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και των σχεδίων περιορισμού της διάδοσης του νέου κορωναϊού ο Πρωθυπουργός Miguel Díaz-Canel δήλωσε  χτες ότι:

«Μπορούμε να συμβάλουμε περισσότερο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών ενεργώντας με ευθύνη»,

Επίσης ανακοίνωσε την απόφαση να επεκτείνει απεριόριστα τις προθεσμίες λήξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, προκειμένου να κλείσουν τα δημόσια γραφεία όπου συνήθως πραγματοποιείται η πληρωμή τους.

Η Κούβα σταματά την κυκλοφορία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Η Κούβα σταματά την κυκλοφορία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Επίσης επαναβεβαίωσε τα μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί για τερματισμό της παροχής υπηρεσιών σε εστιατόρια και καφετέριες, όπου θα παραμένουν ανοικτά μόνο για υπηρεσίες παραλαβής φαγητού και παράδοσης, με περιορισμένο ωράριο.

Επιπλέον τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό άλλων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που μπορούν να ανασταλούν ή να μειωθούν, προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει.

Ο Miguel Díaz-Canel ανέφερε ότι:

«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά με επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται για να στηρίξει τη μάχη μας ενάντια στην πανδημία».

επισημαίνοντας ότι η μοντελοποίηση της εξέλιξης της πανδημίας έχει εδραιωθεί, καθώς η μελέτη των δεδομένων από ολόκληρη τη χώρα έχει προχωρήσει, όπως και οι συγκρίσεις με χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Κούβας.

Όπως είπε:

«Αυτά τα μοντέλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε μια πιο περίπλοκη κατάσταση, όπως ανακοινώσαμε και σαφώς εξηγήσαμε στον λαό. […] Η υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας είναι πώς μπορούμε να σεβόμαστε τους συμπατριώτες μας καλύτερα»

και επανέλαβε πως:

«Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική απομόνωση. Δεν έχουμε ακόμη επιτύχει τα απαραίτητα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης»

Αυτή η πρόταση δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ταυτιστεί με τις εκκλήσεις περί «ατομικής ευθύνης» που κάνουν οι κυβερνήσεις άλλων χωρών όπως κι η δική μας για να κρύψουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες.

Στην Κούβα έφτασαν 200 Κολομβιανοί για να σπουδάσουν δωρεάν ιατρική

Κι αυτό γιατί η Κούβα εδώ και δεκαετίες έχει χτίσει ίσως το καλύτερο σύστημα υγείας στον πλανήτη, διαθέτοντας περισότερους από 100.000 γιατρούς, αριθμός που αντιστοιχεί σε 9 γιατρούς για κάθε 1.000 κατοίκους, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα καπιταλιστικά κράτη, που οι υπηρεσίες υγείας έχουν ξεχαρβαλωθεί και τα κενά και οι ελλείψεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ακόμα και πριν την πανδημία.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κούβας τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλων των ασυμπτωματικών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά κι εκείνων που παρουσιάζουν συμπτώματα, ώστε να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της νόσου και η άμεση θεραπεία.

Με πληροφορίες από «Reuters» και Granma.cu

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 567 times, 1 visits today)
Back2Top