Διαδραστικός χάρτης καταστημάτων με «υψηλό κίνδυνο συνδικαλισμού» από εταιρεία της Amazon

Τι κι αν η «Amazon» ανήκει στους μεγάλους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης, το μεγάλο άγχος του ομίλου είναι μήπως τυχόν οι εργαζόμενοι σε αυτόν διεκδικήσουν κάποια παραπάνω ψίχουλα από αυτή την κερδοφορία ή μήπως εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα ελλιπή μέτρα προστασίας εν μέσω κορωνοϊού.

Διαδραστικός χάρτης καταστημάτων με «υψηλό κίνδυνο συνδικαλισμού» από εταιρεία της Amazon

Η απέχθεια της εταιρείας στο συνδικαλισμό είναι πασίγνωστη και πριν την πανδημία, πλέον όμως γίνεται κυριολεκτικά με hi-tec μεθοδολογία.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση Whole Foods, που ανήκει στην Amazon, δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη με τον οποίο παρακολουθεί τα καταστήματα για να εντοπίσει εγκαίρως πια από αυτά «κινδυνεύουν» από διαθέσεις συνδικαλισμού των εργαζομένων.

Ο χάρτης βασίζεται σε ένα σύστημα «βαθμολογίας» των 510 υποκαταστημάτων βασισμένης στην πιθανότητα οι υπάλληλοι να σχηματίσουν συνδικάτο ή να γίνουν μέλη σε αυτό.

Οι πιθανότητες για αυτό το ενδεχόμενο σχετίζονται με μια σειρά δεκάδων παραμέτρων. ανάμεσά τους η «αφοσίωση» των υπαλλήλων, η παρουσία τους στη δουλειά, η φυλετική ποικιλία του προσωπικού, οι κλήσεις στη μονάδα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η εγγύτητα σε γραφεία συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι παραβιάσεις που καταγράφονται από την υπηρεσία Επαγγελματικής Ασφάλειας και υγείας.

Στο χάρτη καταγράφονται επίσης οι δείκτες ανεργίας στην περιοχή και το ποσοστό των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα καταστήματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου εμφανίζονται ως κόκκινες βούλες πάνω στο χάρτη των ΗΠΑ.

Η Whole Foods δεν είναι φυσικά η πρώτη επιχείρηση που παρακολουθεί τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες, υπαρκτές ή δυνάμει, των εργαζομένων της, σπανίως όμως αντίστοιχες πρακτικές βλέπουν με τόση λεπτομέρεια το φως της δημοσιότητας.

Διαδραστικός χάρτης καταστημάτων με «υψηλό κίνδυνο συνδικαλισμού» από εταιρεία της Amazon

Σε δήλωσή της για το θέματα η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι στόχος του χάρτη είναι:

«Να ταυτοποιήσει υποκαταστήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο συνδικαλισμού. Αυτή η πρώιμη ταυτοποίηση καθιστά δυνατή τη χορήγηση πόρων σε τοποθεσίες πρώτης ανάγκης, με στόχο το μετριασμό του κινδύνου αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις πριν γίνουν προβληματικές».

Δε διευκρίνισε ωστόσο σε τι είδους πόρους αναφέρεται προς τα καταστήματα «πρώτης ανάγκης».

Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των εργαζομένων της προτιμά μια «απευθείας σχέση» με την εργοδοσία από τη συνδικαλιστική αντιπροσώπευση, αν και:

«Αναγνωρίζει το δικαίωμα των μελών της ομάδας μας να αποφασίσουν αν η συνδικαλιστική εκπροσώπηση είναι σωστή για εκείνους».

Στις ΗΠΑ αν και το εργατικό δίκαιο αναγνωρίζει το δικαίωμα του συνδικαλισμού, επιτρέπει εξίσου στις εταιρείες να παρακολουθούν και να επεμβαίνουν σε αυτή τη δραστηριότητα, με τον όρο να μην:

«Απειλούν, εξαναγκάζουν, αποτρέπουν ή παρεμποδίζουν τις προσπάθειες συνδικαλισμού»,

κάτι που αφενός σπάνια τηρείται, αφετέρου κηρύσσει απολύτως νόμιμες τις έμμεσες μορφές εξαναγκασμού και παρεμπόδισης αυτού του εργατικού δικαιώματος.

Διαδραστικός χάρτης καταστημάτων με «υψηλό κίνδυνο συνδικαλισμού» από εταιρεία της Amazon
Διαδραστικός χάρτης καταστημάτων με «υψηλό κίνδυνο συνδικαλισμού» από εταιρεία της Amazon

Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά οι αμερικανικές επιχειρήσεις ξόδεψαν μεταξύ 2014 και 2017 τουλάχιστον 100 εκ. δολάρια σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ενάντια στο συνδικαλισμό, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής.

Αναρωτιέται κανείς γιατί αφού «δεν υπάρχει πια εργατική τάξη στις ανεπτυγμένες χώρες» και η «ταξική πάλη έχει ξεπεραστεί», δεν ενημερώνει κάποιος και τα αφεντικά για να μην ξοδεύονται άδικα…

Με πληροφορίες από Business Insider

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 166 times, 1 visits today)
Back2Top