Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο! (Πίνακες)

«Διαίρει και βασίλευε»: Το νέο αντιδραστικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα φέρνει στα Λύκεια περισσότερες ώρες Λατινικών, πολύ λιγότερες Κοινωνιολογίας ενώ… εξαφανίζει Καλλιτεχνικά και Μουσική. Ένα ακόμη χτύπημα στη Γενική Παιδεία! Μετατρέπει ακόμα περισσότερο το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο!

Μετά τη ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από τη Βουλή έγινε πολλή κουβέντα για μία σειρά απο θέματα που είχαν να κάνουν με τις επιλογές του Υπουργείου για τα μαθήματα που θα διδάσκονται στο Λύκειο.

Παράσταση Διαμαρτυρίας στη Βουλή ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

To «Νews 24/7» σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ (Κ.Ε.ΜΕ.ΤΕ) παρουσιάζει αναλυτικά και με τη βοήθεια πινάκων το τι πρόκειται να ισχύσει στα Λύκεια της χώρας.

Τα παραδείγματα είναι συνολικά πέντε.

Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με δύο τμήματα σε κάθε τάξη του Λυκείου, συγκεκριμένα της Β’ και της Γ’ όπως θα ισχύσουν από τη σχολική σεζόν 2021-2022 (όχι δηλαδή την αμέσως επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη).

Γίνεται σαφές ότι αυξάνονται οι ώρες των Φιλόλογων (λόγω των Λατινικών) αλλά και αυτές των Γυμναστών.

Οι Κοινωνιολόγοι σχεδόν εξοβελίζονται από το πρόγραμμα καθώς οι ώρες τους μειώνονται το λιγότερο κατά 77% ενώ πλέον δεν έχουν θέση στα Λυκείο οι καθηγητές Μουσικής και Καλλιτεχνικών (τα μαθήματά τους υπήρχαν ως μαθήματα επιλογής, πλέον δεν υπάρχουν καθόλου).

Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι και η μείωση του ωραρίου των Οικονομολόγων.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μειώνονται οι ώρες των Χημικών, των Φυσικών και των Βιολόγων.

Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο
Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο! (Κλικ για μεγέθυνση)

To δεύτερο παράδειγμα αφορά Λύκειο με τέσσερα τμήματα σε κάθε τάξη (Β’ και Γ’ Λυκείου).

Και εδώ εντοπίζονται οι διαφορές του ωραρίου που ίσχυσε εφέτος με το ωράριο που θα ισχύσει από τη σεζόν 2021-2022.

Και σ’ αυτό το παράδειγμα ενισχύεται σαφώς το ωράριο των φιλολόγων (έως και 12%) ενώ το ίδιο γίνεται και μ’ αυτό των καθηγητών Αγγλικών αφού το Αγγλικά από μάθημα επιλογής, γίνεται υποχρεωτικό.

Οι καθηγητές των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής βρίσκονται εκτός Λυκείου ενώ για τους καθηγητές της Κοινωνιολογίας η μείωση είναι πολύ μεγάλη (το λιγότερο κατά 74%).

Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο
(Κλικ για μεγέθυνση)

Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, έτσι και σ’ αυτό, μειωμένα είναι τα ωράρια των Φυσικών, των Χημικών και των Βιολόγων. Σαφής,τέλος, η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών Πληροφορικής (το λιγότερο 38%).

Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο! Στα Εσπερινά Λύκεια

Στα εσπερινά λύκεια, που δεν πρέπει να ξεχνάμε καθώς σ’ αυτά φοιτούν όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την 12ετή εκπαίδευση, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα.

Τα παραδείγματα αναλύουν την κατάσταση ανά τάξη.

Στην Α’ τάξη του Εσπερινού Λυκείου τα Μαθήματα Επιλογής (Εφαρμογές Πληροφορικής, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Καλλιτεχνική Παιδεία) αντικαθιστώνται από τα Αγγλικά και τις Εφαρμογές Πληροφορικής. Δεν υπάρχουν πλέον μαθήματα επιλογής.

Εσπερινά Λύκεια Α' Τάξη
(Κλικ για μεγέθυνση)

Στη Β’ τάξη του Εσπερινού Λυκείου η διαφορά εντοπίζεται στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών.

Μέχρι και εφέτος στη συγκεκριμένα ομάδα προσανατολισμού οι μαθητές διδάσκονταν 3 ώρες Αρχαία και 2 ώρες Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών.

Από την αμέσως επόμενη χρονιά οι 2 ώρες των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών αντικαθίστανται από 2 ώρες Λατινικών με τις ανάλογες φυσικά επιπτώσεις στους καθηγητές των δύο μαθημάτων.

Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο
Πώς ο νόμος Κεραμέως στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο! (Κλικ για μεγέθυνση)

Στη Γ’ τάξη, τέλος, η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται και πάλι στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Οι 6 ώρες της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από 6 ώρες Λατινικών αλλά από τη σεζόν 2021-2022.

Από την αμέσως επόμενη σεζόν εισέρχεται το «κόντρα» μάθημα των Μαθηματικών όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού σπουδών (Θετικών, Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής) που θα εξετάζονται (ενδοχολικά και όχι πανελλαδικά) στην Ιστορία.

Σε όλους τους πίνακες, φαίνεται το μάθημα που δεν «κουνιέται» είναι τα Θρησκευτικά που εξακολουθούν να διδάσκονται σε όλες τις τάξεις…

Εσπερινά Λύκεια Ωρολόγιο
(Κλικ για μεγέθυνση)

Επιμέλεια πινάκων: Μαρία Γεωργαρίου, Γραμματέας του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ
και Διονύσης Προβής, μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ

Με πληροφορίες από News247

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 310 times, 1 visits today)
Back2Top