Διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα ζήσουν, παραδέχεται έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ

Ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας Λεωνίδας Παλαιοδήμος περιγράφει την τραγική κατάσταση που βιώνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ – Διάταγμα για «ασυλία» σε ιατρούς και νοσηλευτές που κάνουν τριάζ (διαλογή) στους ασθενείς

Το Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης, στο οποίο εργάζεται, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας διέθετε περισσότερες από 1.000 κλίνες και 75 κλίνες ΜΕΘ.

Διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα ζήσουν, παραδέχεται έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ

Και από τις αρχές Μαρτίου, νοσηλεύει σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19.

Συνολικά μέχρι τούτη την ώρα, στην πόλη της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί  περίπου 132.000 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους περίπου 28.000 χρειάστηκαν ή ακόμη χρειάζονται νοσηλεία, ενώ σχεδόν 4.800 έχουν χάσει την μάχη με τη νόσο.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 650 ασθενείς με κορωνοϊό, οι 100 από αυτούς σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, και οι υπόλοιποι σε κανονικούς θαλάμους, λέει ο γιατρός.

Διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα ζήσουν, παραδέχεται έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ

Μετά τις καταγγελίες γιατρών σε Ιταλία και Ισπανία ότι λόγω των σοβαρών ελλείψεων εξαναγκάζονται να διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα επιβιώσουν και ποιοι όχι, ο έλληνας γιατρός επιβεβαιώνει ότι το ίδιο συμβαίνει και στη μητρόπολη του καπιταλισμού:

«Αν και πολλοί από τους ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική, δεν είμαστε σε θέση να την προσφέρουμε, και αναπόφευκτα τους νοσηλεύουμε σε απλούς θαλάμους.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας, για τους ασθενείς που πιστεύουμε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάκαμψης, δηλαδή τους νεότερους και εκείνους με λιγότερα προβλήματα υγείας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες εντατικής θεραπείας είναι τα 55 με 60 έτη, όταν πριν από την πανδημία ήταν τα 80».

Διάταγμα για «ασυλία» σε ιατρούς και νοσηλευτές που κάνουν τριάζ (διαλογή) στους ασθενείς

Άστεγος στη Νέα Υόρκη
Οι άστεγοι ζουν το δικό τους δράμα εν μέσω πανδημίας

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης (Andrew Cuomo) ανακοίνωσε ότι τελειώνει η επάρκεια σε αναπνευστήρες. Ποια είναι η ιατρική πρόβλεψη σε αυτή την περίπτωση για τους ασθενείς που θα τους χρειαστούν, αλλά δεν θα μπορούν να τους έχουν;

«Σε αυτήν την ακραία περίπτωση, θα φροντίσουμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα της δύσπνοιας σε αυτούς που δε θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυτήν την παρέμβαση.

Ωστόσο έχει εκδοθεί πρόσφατα εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, το οποίο παρέχει ασυλία στους ιατρούς και νοσηλευτές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και σίγουρα βοηθά.

Ο κάθε κλινικός ιατρός αποφασίζει με βάση το αισθητήριό του πώς θα χρησιμοποιήσει τον πεπερασμένο αριθμό των μέσων που διαθέτει προς όφελος των πολλών»,

παραδέχεται ο Έλληνας γιατρός.

Κρατάμε την ίδια μάσκα ακόμη και δύο μέρες

Διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα ζήσουν, παραδέχεται έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ
Εκθεσιακό κέντρο στο Μίσιγκαν έχει διαμορφωθεί σε νοσοκομείο

Για τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών, που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο των ημερών, αναφέρει ότι πριν από μερικές εβδομάδες υπήρχε έντονο πρόβλημα, ως προς την προμήθεια των υλικών.

«Κρατάμε την ίδια μάσκα ακόμη και δύο μέρες. Η κατάσταση όμως έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες. Δυστυχώς, πολλοί υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, για το κατά πόσον τα υπάρχοντα μέτρα ατομικής προστασίας είναι αρκετά.

Την ίδια ώρα δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στη φροντίδα των ασθενών. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς, να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ασθενών, και τόσο μεγάλη η φροντίδα που χρειάζονται, που κάνει τη μη έκθεση δύσκολη έως αδύνατη».

Η Νέα Υόρκη ζει στον ρυθμό της πανδημίας και δε θυμίζει σε τίποτα την πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

Διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα ζήσουν, παραδέχεται έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ
Η Νέα Υόρκη είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα!

«Οι δρόμοι είναι άδειοι και στα τρένα βλέπεις μόνο εργαζόμενους από νοσοκομεία. Κάποιοι βγαίνουν για περίπατο φορώντας μάσκα. Τα μαγαζιά είναι κλειστά εδώ και εβδομάδες. Η ανεργία έχει φθάσει στα ύψη. Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση»,

καταλήγει ο Έλληνας γιατρός.

Με πληροφορίες από NewsBomb και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 534 times, 1 visits today)
Back2Top