Ισημερινός: Ο στρατός απομάκρυνε 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους (vid)

Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πια χώρος για ασθενείς και τα γραφεία κηδειών δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις!

Πάνω από 700 πτώματα μέσα από τα σπίτια τους στη Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, όπου τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών έχουν ξεχειλίσει ασθενείς και θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απομάκρυναν οι αρχές.

Ισημερινός: Ο στρατός απομάκρυνε 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους
Ισημερινός: Ο στρατός απομάκρυνε 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους

Το μακάβριο έργο ανέλαβε ειδική δύναμη αποτελούμενη από στελέχη της αστυνομίας και του στρατού η οποία συστήθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω του χάους που προκαλεί η πανδημία στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο αριθμός (των πτωμάτων) που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια από την ειδική δύναμη ξεπέρασε τα 700»,

δήλωσε ο Χόρχε Γουάτεδ ο οποίος διευθύνει την συγκεκριμένη ομάδα , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Γουάτεδ δεν διευκρίνισε τα αίτια των θανάτων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γουαγιακίλ εξαιτίας της πανδημίας.

Με βάση τον επίσημο εθνικό απολογισμό, στον Ισημερινό καταγράφονται περί τα 7.500 κρούσματα κορωνοϊού και 355 θάνατοι από τις 29 Φεβρουαρίου.

Στην επαρχία Γουάγιας συγκεντρώνεται το 72% των κρουσμάτων. Στη Γουαγιακίλ, την πρωτεύουσά της, οι ασθενείς ανέρχονται σε 4.000.

Ισημερινός: Ο στρατός απομάκρυνε 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους
Νέοι τάφοι ανοίγονται για να υποδεχτούν τους χιλιάδες νεκρούς

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άρχισαν να συλλέγουν πτώματα από σπίτια πριν από τρεις εβδομάδες, καθώς τα γραφεία κηδειών αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στη Γουαγιακίλ.

Καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στις κηδείες και τις ταφές, καθώς εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας 15 ώρες το 24ωρο που έχει κηρυχθεί σε όλη την επικράτεια του Ισημερινού.

Πληροφορίες που μεταδίδει το λατινοαμερικανικό δίκτυο Telesur αναφέρουν ότι έχουν ξεμείνει από φέρετρα…

Ολοένα και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο φως ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μορένο αποκρύπτει στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών, από την επιδημία.

Μάλιστα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από έναν δημοσιογράφο του Ισημερινού, που κατά την διάρκεια ζωντανού ρεπορτάζ ξεσπάει κυριολεκτικά σε κλάματα, μην αντέχοντας το βάρος των όσων έχει καταγράψει…

Αντιμέτωποι με αυτή τη φρικιαστική κατάσταση, κάτοικοι έχουν μοιραστεί μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικονίζουν πτώματα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους και απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια οικογενειών που θέλουν να θάψουν τους νεκρούς τους.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανέλαβε τις ταφές, μπροστά στην αδυναμία πολλών συγγενών να προχωρήσουν σε αυτές για διάφορους λόγους, ιδίως οικονομικούς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Χόρχε Γουάτεδ είπε ότι τα πτώματα 600 ανθρώπων, αφού αναγνωρίστηκαν, κηδεύτηκαν σε δύο νεκροταφεία της πόλης.

Ο Γουάτεδ είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ότι:

«Οι ειδικοί […] δυστυχώς εκτιμούν ότι οι θάνατοι θα φθάσουν τους επόμενους μήνες τους 2.500 ως 3.500 μόνο στην επαρχία Γουάγιας».

Σε μια απόπειρα να καταπραΰνει τις λαϊκές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ότι αποφάσισε να μειωθούν στο μισό ο δικός του μισθός και αυτοί άλλων κρατικών λειτουργών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία του Ισημερινού εκτός από τους περιοριστικούς όρους εξαιτίας της πανδημίας, έχει πληγεί και από την μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ισημερινός: Ο στρατός απομάκρυνε 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους (vid)

Με πληροφορίες από Telesur

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 324 times, 1 visits today)
Back2Top