Φαρμακοβιομηχανίες αρνήθηκαν σχέδιο χρηματοδότησης για παρασκευή εμβολίων για κορωνοϊούς

Προ ετών απέρριψαν σχέδιο χρηματοδότησης από την ΕΕ για την επίσπευση της έρευνας πάνω στην παρασκευή εμβολίων για κορωνοϊούς, επειδή δεν θα απέφερε μεγάλα κέρδη!

Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Guardian» δίνει μια νέα διάσταση στη διαχείριση των πανδημιών όπου το κριτήριο «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο δεν εκθέτει μόνο σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην εκδήλωση της πανδημίας, αλλά στερεί την κοινωνία και από προληπτικά μέσα, που θα μπορούσαν να περιορίσουν ή και να αναστείλουν τη ζημιά από τους επικίνδυνους ιούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της εφημερίδας, (εδώ) οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς απέρριψαν προ ετών σχέδιο χρηματοδότησης από την ΕΕ για την επίσπευση της έρευνας πάνω στην παρασκευή και δοκιμή εμβολίων για τους κορωνοϊούς, επειδή θα τους απέφερε λιγότερα κέρδη από την έρευνα και ανακάλυψη φαρμάκων για διαφόρους τύπους καρκίνων.

Φαρμακοβιομηχανίες αρνήθηκαν σχέδιο χρηματοδότησης για παρασκευή εμβολίων για κορωνοϊούς
Φαρμακοβιομηχανίες αρνήθηκαν σχέδιο χρηματοδότησης για παρασκευή εμβολίων για κορωνοϊούς (Τεχνικός εργαστηρίου εργάζεται σε ένα πειραματικό εμβόλιο για τον Covid-19 στο Πεκίνο)

Κανείς δεν αμφιβάλλει βέβαια ότι το κίνητρο της ΕΕ να χρηματοδοτήσει μια τέτοια έρευνα ήταν να ενισχύσει τις φαρμακοβιομηχανίες μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο μιας πανδημίας κορωνοϊού, που θα μπορούσε ταυτόχρονα να προσφέρει πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αν η έρευνα προχωρούσε και έφτανε κοντά στην παρασκευή εμβολίου.

«Κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι» η λογική των μονοπωλιακών ομίλων

Οι φαρμακοβιομηχανίες όμως επέλεξαν τότε να απαιτήσουν κονδύλια για την έρευνα πάνω στα αντικαρκινικά φάρμακα, με κριτήριο τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά.

Δηλαδή «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι» για τα μονοπώλια του Φαρμάκου, που βλέπουν πιο προσοδοφόρο τον καρκίνο που θερίζει, παρά μια πανδημία, όποτε και αν προκύψει…

Ένα σάπιο σύστημα που «διαλέγει» σε ποιον τομέα θα επενδύσει… όχι με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας αλλά με γνώμονα το μέγιστο κέρδος…

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 269 times, 1 visits today)
Back2Top