Γαλλία: «Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα, το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση»

Περισσεύει η εκμετάλλευση των «ηρώων της πρώτης γραμμής»
Παραδείγματα από σούπερ μάρκετ και νοσηλευτές

Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση που τρέφουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» και στη Γαλλία, όπου επίσης περισσεύουν τα συγχαρητήρια και οι έπαινοι αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζονται η εκμετάλλευση και η κοροϊδία.

Γαλλία: «Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα, το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση»

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, που οι μεγαλέμποροι τους στύβουν σαν λεμονόκουπες ενώ εκείνοι βλέπουν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται, έχουν καταγγείλει ελλείψεις ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης, ενώ τα ίδια τα θύματα που μετρά ο κλάδος είναι απόδειξη της αυξημένης έκθεσής τους στην πανδημία.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες επιβάλλουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας έχοντας καταργήσει σταθερά πόστα, ωράρια κλπ., διατηρώντας χαμηλούς μισθούς, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ολιγόμηνες κλπ.

Είναι τέτοιο το θράσος τους που ακόμα και σε περίοδο τεράστιων εισπράξεων όχι απλά δεν κάνουν κανονικές προσλήψεις ή έστω αξιοπρεπείς αυξήσεις, αντίστοιχες των κοπιαστικών καθηκόντων των εργαζομένων, αλλά υποτίθεται ότι μοιράζουν «μπόνους» για την …«αυξημένη προσφορά».

Κι αυτά τα μπόνους όμως δεν είναι παρά υποκρισία.

Ενώ αρχικά – με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης – είχε ειπωθεί ότι θα δοθεί «πριμ» 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, τώρα οι μεγαλέμποροι «τα γυρίζουν».

Ενδεικτικές είναι οι ανακοινώσεις που έκανε η διεύθυνση στα σούπερ μάρκετ του ομίλου «Auchan» (με 65.000 άτομα προσωπικό), διευκρινίζοντας ότι το πολυδιαφημισμένο μπόνους θα είναι «αναλογικό» των ωρών που έχει εργαστεί ο κάθε υπάλληλος.

Κάτι που σημαίνει ότι για τη μεγάλη μερίδα των ωρομισθίων που «βουλώνουν τρύπες», για να μην προσλαμβάνει ο όμιλος εργαζόμενους με κανονικό ωράριο και μισθό, το μπόνους θα είναι ψίχουλα.

Ήδη συνδικάτα καταγγέλλουν ότι για πολλούς ταμίες (που σε πολλές περιπτώσεις είναι φοιτητές οι οποίοι προσλαμβάνονται μόνο για Σαββατοκύριακα) θα κυμανθεί στα 50 ευρώ…

Αποκαλυπτική είναι και η «στήριξη» των υγειονομικών, που τόσο τους παινεύει η κυβέρνηση Μακρόν.

Γαλλία: «Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα, το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση»
Γαλλία: «Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα, το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση»(Από τις δράσεις υγειονομικών και φοιτητών Ιατρικής)

Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και επίταξη των ιδιωτικών για να αξιοποιηθεί το έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό τους, οι ανάγκες καλύπτονται με το ξεζούμισμα φοιτητών οι οποίοι με αυταπάρνηση δέχονται να συνεισφέρουν για τις λαϊκές ανάγκες.

Φοιτητές Νοσηλευτικής καταγγέλλουν σε ΜΜΕ ότι στο πλαίσιο των σπουδών τους έχουν σταλεί σε μονάδες αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 όπου βέβαια δεν κάνουν πρακτική άσκηση αλλά δουλεύουν κανονικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των ασθενών.

«Έχουμε την εντύπωση ότι δεν αξίζουμε τίποτα»,

καταγγέλλουν, ανήσυχοι για την έκθεσή τους στον ιό την οποία μεγαλώνει η ανεπαρκής τους προετοιμασία.

Στελεχώνουν ομάδες που χωρίς την παρουσία τους δεν θα λειτουργούσαν.

Οι φοιτητές των δύο πρώτων ετών αμείβονται με 0,80€ και 1,08€ την ώρα, οι μεγαλύτεροι με 1,42 ευρώ την ώρα.

«Μας στέλνουν στην πρώτη γραμμή αλλά είμαστε αντικείμενο περιφρόνησης. Φαίνεται ότι δεν αξίζουμε τίποτα… Εκμεταλλεύονται το πάθος μας για τη δουλειά. Μας λένε: Θέλετε να βοηθήσετε; Το κάνετε δωρεάν ή για 50 ευρώ τη βδομάδα»,

αφηγείται ένας φοιτητής Νοσηλευτικής.

Γαλλία: «Ο ασθενής δεν είναι εμπόρευμα, το νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση»

Και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πρόσθεσε:

«Είναι ωραίο να μας ευχαριστήσετε, να μας πείτε ότι είμαστε ήρωες, αλλά αυτό δεν μας κάνει να ζήσουμε…».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 126 times, 1 visits today)
Back2Top