Γερμανική λίγκα: Πρόστιμο σε όσους σχολιάζουν τη δολοφονία Φλόιντ!

Πίσω από την επικίνδυνη λογική του «No Politica» ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα!
Μετά τις θυελλώδης αντιδράσεις η Γερμανική λίγκα αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση!

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αντιδράσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ πολλοί αθλητές έχουν πάρει θέση, ωστόσο η γερμανική λίγκα απαγορεύει στους παίκτες των ομάδων της να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, αλλιώς θα τους επιβάλλεται …πρόστιμο!

Αστυνομικός πάτησε στο λαιμό μέχρι θανάτου άοπλο αφροαμερικανό

Η BBL δε θέλει να πάρει πολιτική θέση είτε σε αυτό το θέμα, που αφορά τον ρατσισμό και τη δολοφονία ενός αθώου όπως ο Τζορτζ Φλόιντ, είτε σε οποιοδήποτε αντίστοιχο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της λίγκας, Στέφαν Χολτζ να απαντά στο ενδεχόμενο οι παίκτες των 10 ομάδων που θα πάρουν μέρος στην τελική φάση του πρωταθλήματος να φορέσουν μπλούζες με μήνυμα για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

Με την κίνηση αυτή θέλει να προλάβει ενδεχόμενες κινήσεις από Αμερικανούς αθλητές (κι όχι μόνο) που μετέχουν στο γερμανικό πρωτάθλημα σαν κι αυτές που έγιναν πρόσφατα στο γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου…

«Πολιτικές δηλώσεις δεν επιτρέπονται στη λίγκα μας, είτε γραπτώς, είτε μέσω δηλώσεων»

είπε ο ισχυρός άνδρας της BBL, σύμφωνα με όσα γράφουν γερμανικά ΜΜΕ και πρόσθεσε…

«Για εμάς ισχύει το εξής: Παίζουμε στον αγωνιστικό χώρο και δεν γίνονται πολιτικές δηλώσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν ανοίγουμε την πόρτα για κανέναν. Παρ’ όλα αυτά θα το καταλαβαίναμε αφού το θέμα αφορά τους Αμερικανούς παίκτες».

Γερμανική λίγκα: Πρόστιμο σε όσους σχολιάζουν τη δολοφονία Φλόιντ
Γερμανική λίγκα: Πρόστιμο σε όσους σχολιάζουν τη δολοφονία Φλόιντ

«Die Basketball-Bundesliga untersagt ihren Profis während des Spielbetriebs ähnliche Protestaktionen wie zuletzt in der Fußball-Bundesliga». https://t.co/0ZObFDbfB0

— Sportschau (@sportschau) June 3, 2020

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουλμ, με τον Τόμας Κλέπεϊζ να τονίζει πως:

«Είναι σημαντικό να τραβήξουμε την προσοχή προς την αστυνομική βία. Δεν είναι μόνο θέμα των ΗΠΑ γιατί και σε Γερμανία και Αυστρία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί δε θα είναι τόσο δύσκολο να… γλιστρήσουμε προς τα δεξιά».

Από την πλευρά του, ο Περ Γκίντερ ήταν καυστικός…

«Αγαπητοί παίκτες της BBL, αν θέλετε να εκφραστείτε και να βγείτε μπροστά όσον αφορά τον ρατσισμό στο επερχόμενο τουρνουά, μπορείτε να το κάνετε. Οι πρώτες 10.000 για το πρόστιμο είναι από μένα!»

Ο Γενικός Διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Μάρκο Πέσιτς με δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του τονίζοντας πως η στάση στο ζήτημα του ρατσισμού δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά στάση ζωής, δηλωνοντας πως όποιος παίκτης θέλει, μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Αναδίπλωση της λίγκας για τον ρατσισμό: «Δε θα τιμωρηθεί όποιος πάρει θέση»

Μετά από τις θυελλώδης αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική ανακοίνωση, η Γερμανική Λίγκα αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση.

Γερμανική λίγκα: Πρόστιμο σε όσους σχολιάζουν τη δολοφονία Φλόιντ
Ο Μάρκο Πέσιτς διαχώρισε τη θέση του τονίζοντας πως η στάση στο ζήτημα του ρατσισμού δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά στάση ζωής!

Έτσι, ο Στέφαν Χολτζ με νέα δήλωσή του είπε πως δεν υφίσταται θέμα τιμωρίας ή προστίμου για όποιον παίκτη κάνει κάποια κίνηση ή σχολιάσει τη δολοφονία κατά την διάρκεια των αγώνων της τελικής φάσης του πρωταθλήματος…

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ως πρωτάθλημα, έχουμε το καθήκον να αναφερόμαστε στα καταστατικά και να ελέγξουμε τη συμμόρφωσή τους. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για την προσωπική μας ανησυχία και αγωνία για την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Αυτήν τη στιγμή, αισθανόμαστε μεγάλη αλληλεγγύη, ειδικά στους επαγγελματίες παίκτες στο πρωτάθλημά μας που προέρχονται από τις ΗΠΑ και σε κείνους που θέλουν να δώσουν ένα παράδειγμα.

Δεδομένου ότι η BBL ανέκαθεν υποστήριζε την πολυπολιτισμικότητα και την πολυμορφία, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ευαισθησία. Επειδή οι αθλητές ενδιαφέρονται κυρίως να κάνουν μια δήλωση κατά του ρατσισμού και όχι να κάνουν μεμονωμένες πολιτικές απόψεις.

Επομένως, φυσικά, θα αποφύγουμε κυρώσεις σε αυτήν τη διαδικασία».

Γερμανική λίγκα: Πρόστιμο σε όσους σχολιάζουν τη δολοφονία Φλόιντ

Μια δήλωση που προσπαθεί να εξωραΐσει την επικίνδυνη λογική του «No Politica» που είναι ενσωματωμένη όχι μόνο στο καταστατικό της Γερμανικής Μπασκετικής Λίγκας αλλά κάθε αθλητικής οργάνωσης και ομοσπονδίας που βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης…

Με πληροφορίες από Eurohoops.net

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 408 times, 1 visits today)
Back2Top