Γιατί η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουν κάμερες στις τάξεις;

Η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη και εν μέσω γενικής κατακραυγής ψήφισε την τροπολογία για ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.

Γιατί η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουν κάμερες στις τάξεις;

Στα ζητήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση και αφορούν τη δυναμική της τάξης, την προστασία προσωπικών δεδομένων, το παιδαγωγικό κλίμα και άλλα πολλά έχουν αναφερθεί δεκάδες καλοί συνάδελφοι και γονείς και δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που αφορά τα θέματα Παιδείας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στους διακαείς πόθους των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις πολιτικές της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση κτλ., που έχουν αναλυθεί λεπτομερώς από τις ανακοινώσεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα που προσωπικά πιστεύω ότι οδηγεί την κυβέρνηση να πάρει αυτές τις αυταρχικές και αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Η κυβέρνηση βλέπει ότι και αυτό το εγχείρημα είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε ένα μεγάλο φιάσκο.

Ο λόγος είναι ότι το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου θα βρει τις αίθουσες άδειες από μαθητές, κάτι που βέβαια ισχύει δεκαετίες τώρα μιας και οι μαθητές κρατάνε απουσίες για να κάτσουν σπίτι και να διαβάσουν.

Όμως και η λειτουργία των Γυμνασίων και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου από τις 18/5 φαίνεται ότι θα αρχίσει με λίγους μαθητές, αφού η πλειοψηφία των γονέων λένε ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους ή έχουν πολύ σοβαρές επιφυλάξεις.

Όχι κάμερα
Γιατί η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουν κάμερες στις τάξεις;

Τα κυβερνητικά σόου και η προπαγάνδα των δημοσιογράφων τους δεν μπορεί να πείσει του γονείς. Οι γονείς γνωρίζουν πόσες τουαλέτες, βρύσες, αίθουσες, καθαρίστριες κτλ. έχει το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί τους.

Ανησυχούν για τις παλινωδίες της κυβέρνησης που κάθε μέρα άλλαζε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να καταλήξει σε φιάσκο η κυβέρνηση παίρνει μέτρα:

1) Κυβερνητικά στελέχη και η πληρωμένη δημοσιογραφική αγέλη επιτίθενται με λύσσα στους εκπαιδευτικούς διαστρεβλώνοντας τις απαιτήσεις τους για άνοιγμα των σχολείων με όρους με τους οποίους εξασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, προετοιμάζοντας μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού τον ένοχο για την αποτυχία των δικών τους πολιτικών επιλογών.

2) Η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων θα είναι η απάντησή τους στην απουσία των μαθητών από τις τάξεις, αφού θα ισχυρίζονται ότι μάθημα γίνεται.

Κεραμέως
Γιατί η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουν κάμερες στις τάξεις;

Στην ουσία έχουν μια τεράστια αγωνία να μην γιγαντωθούν οι αντιδράσεις στα πραγματικά εμπόδια που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων.

Εξυπηρετεί τις επιλογές τους: 5 μαθητές στην τάξη και 20 στο σπίτι!

Σχολεία ετοιμόρροπα, βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υποχρηματοδότηση, αίθουσες κλουβιά, νηπιαγωγεία σε κοντέινερ, σχολεία που δεν καθαρίζονται το πρωί, ελλείψεις σε μόνιμους εκπαιδευτικούς είναι τα πραγματικά εμπόδια.

Αυτά θέλουν να κρύψουν.

Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν τη λειτουργία των σχολείων τον επόμενο μήνα αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση μετά το στραπάτσο που έπαθε στις πολιτικές της, που αφορούν τη υγεία, δεν αντέχει να αλλάξει πολιτικές και στην Παιδεία.

Η απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας παραμένει ο πυρήνας των επιλογών της.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πολυνομοσχέδιο εισηγούνται αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη!!

Η ακύρωση στην πράξη της απαράδεχτης τροπολογίας είναι μονόδρομος για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Γιατί η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουν κάμερες στις τάξεις;

Ταυτόχρονα είναι η μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν τα χρόνια προβλήματα που αφορούν την Παιδεία και να διεκδικήσουμε τη λύση τους με συμμετοχή σε μαζικούς αγώνες, όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές!

Στέλιος Παλαρμάς

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 638 times, 1 visits today)
Back2Top