Τα διαλείμματα των εργαζομένων εκτός εργάσιμου χρόνου

Το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον ισχυρισμό της «Galp», ότι οι εργαζόμενοι που μέσα στο ωράριό τους αφήνουν το γραφείο για τσιγάρο, καφέ ή πρωινό, θα υποχρεώνονται να χτυπάνε κάρτα με κωδικό που θα επεξηγεί το «είδος» του διαλείμματος

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας δικαίωσε την ενεργειακή εταιρεία «Galp» (ανήκει στον ομώνυμο πορτογαλικό όμιλο), η οποία αποφάσισε να μη θεωρεί εργάσιμο χρόνο την ώρα που οι υπάλληλοί της έκαναν διάλειμμα για τσιγάρο, καφέ, πρωινό.

Τα διαλείμματα των εργαζομένων εκτός εργάσιμου χρόνου
Ο πορτογαλικός ενεργειακός όμιλος «Galp»

Μάλιστα, ο επιχειρηματικός όμιλος βασίστηκε σε πρόσφατη αλλαγή στην ισπανική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες θα πρέπει να καταγράφουν την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, με υποτιθέμενο στόχο να παρεμποδίσει τις απλήρωτες υπερωρίες οι οποίες υπολογίζεται πως το 2019 άγγιξαν τις 3 εκατ. ώρες.

Στην ουσία όμως η νομοθεσία αξιοποιείται για ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας.

Ετσι το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον ισχυρισμό της «Galp», ότι οι εργαζόμενοι που μέσα στο ωράριό τους αφήνουν το γραφείο για τσιγάρο, καφέ ή πρωινό, θα υποχρεώνονται να χτυπάνε κάρτα με κωδικό που θα επεξηγεί το είδος του διαλείμματος.

Επίσης, δηλώνεται ότι δεν μπορούν να περιμένουν να πληρώνονται για αυτά, αφού θα αφαιρούνται ως χρόνος εργασίας (είτε δεν θα πληρώνεται είτε ο εργαζόμενος θα υποχρεούται να εργαστεί επιπλέον).

Οι εργοδοτικές αυτές κινήσεις έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους, που έτσι όπως το πάει η εργοδοσία, με τη συμβολή της αστικής δικαιοσύνης, σε λίγο μπορεί να αφαιρεθεί από τον εργάσιμο χρόνο και το διάλειμμα για τουαλέτα…

Ισπανία: Τα διαλείμματα των εργαζομένων εκτός εργάσιμου χρόνου (vid)

Πηγές: Ριζοσπάστης και Euronews

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 147 times, 1 visits today)
Back2Top