Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;

Εκτεθειμένα στην πανδημία και στην αντιλαϊκή πολιτική τα λαϊκά στρώματα του δυτικού κόσμου

Την ίδια στιγμή που η μικρή κι αποκλεισμένη Κούβα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πανδημία παίρνοντας μέτρα που στηρίζουν και προστατεύουν το λαό της, την ώρα που έχει στείλει σε αρκετές χώρες χιλιάδες γιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό, στον «ελεύθερο» δυτικό κόσμο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται στη μέγγενη της ανεργίας και του θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις ΗΠΑ πάνω από 5.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ πάνω από 230.000 έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύνολο νεκρών και κρουσμάτων στις ΗΠΑ
Πάνω από 1.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες…

Στις 05:35 (ώρα Ελλάδας), με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το πανεπιστήμιο, καταγράφονταν 215.417 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ και 5.116 από αυτούς υπέκυψαν.

Μέσα σε 24 ώρες, πέθαναν 1.047 άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας Covid-19, αριθμός που αποτελεί τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.
<h3Εκτεθειμένα στην πανδημία και στην αντιλαϊκή πολιτική τα λαϊκά στρώματα

Την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται συνεχίζεται το πρόγραμμα κατάργησης νοσοκομείων σε διάφορες πολιτείες

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα ήταν και παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους.

Πάνω από το 10% του πληθυσμού, δηλαδή τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, είναι ανασφάλιστοι πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση της σημερινής πανδημίας, ενώ ακόμη και αυτοί που έχουν το «προνόμιο» μίας βασικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης καταλήγουν να πληρώνουν «χρυσές» σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία ακόμη και τις πιο απλές ιατρικές εξετάσεις.

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται συνεχίζεται το πρόγραμμα κατάργησης νοσοκομείων σε διάφορες πολιτείες

Γι’ αυτό και τα εκατοντάδες υπαίθρια νοσοκομεία που στήνονται πρόχειρα, εδώ και μερικές μέρες, σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις που έχουν χτυπηθεί πιο άσχημα από την πανδημία, με πρώτη τη Νέα Υόρκη, δεν αρκούν για να βάλουν φρένο στον ξέφρενο πολλαπλασιασμό των θανατηφόρων κρουσμάτων

Η πιο δραματική κατάσταση εκτυλίσσεται στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, όπου στήνονται πλέον νέα υπαίθρια νοσοκομεία στο Σέντραλ Παρκ, σε γήπεδα τένις και στο πελώριο συνεδριακό κέντρο «Javits».

Ο δήμαρχος Αντριου Κουόμο παραδέχεται πως τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και πως η καταστροφή που διαδραματίζεται «δεν έχει προηγούμενο».

Αναρωτήθηκε δε χτες γιατί δεν έχουν σταλεί οι περίπου 1.000 γιατροί που ζητήθηκαν για τις βασικές ανάγκες των πιο κεντρικών νοσοκομείων, στα οποία διαδραματίζονται εικόνες χάους και εξάντλησης ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Από την άλλη, ο δήμαρχος της πόλης της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα γιατί η διοίκηση μίας τεράστιας αποθήκης του διαδικτυακού μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» στο Στέιτεν Αϊλαντ απέλυσε χτες έναν εργαζόμενο, ουσιαστικά επειδή διοργάνωσε προχτές στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέσων και μέτρων προφύλαξης των υπαλλήλων από την πανδημία.

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία; (Άστεγοι σε πάρκινγκ του Λας Βέγκας)

Δραματική είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες πόλεις.

Όπως στο Λας Βέγκας, όπου μολονότι τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι αδειανά λόγω πανδημίας, οι αρχές ανάγκασαν εκατοντάδες άστεγους να κοιμηθούν σε υπαίθριο πάρκινγκ, λαμβάνοντας ως μοναδικό μέτρο την «απόσταση ασφαλείας» μεταξύ τους. Καμία πρόνοια για στέγη ή περίθαλψη…

Και ενώ τα κρούσματα και οι επιπτώσεις της πολιτικής αυξάνονται, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα διαθέτουν περισσότερους αναπνευστήρες απ’ όσους χρειάζονται και ότι θα υπάρχουν αρκετοί ώστε να είναι δυνατή η αποστολή τους και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη όμως, Κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών παραπονούνται ότι δεν έχουν αρκετούς αναπνευστήρες στην παρούσα περίοδο ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες…

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Το φάσμα της εκθετικής αύξησης της ανεργίας προβάλλει στις ΗΠΑ

Αμερικανικές εταιρείες κατάργησαν τον Μάρτη θέσεις εργασίας με ρυθμό χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, αναμένεται να επαληθεύσουν πως η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει την οικονομία των ΗΠΑ σε κρίση.

Πάνω από 6 εκατομμύρια άνεργοι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που αποτελεί ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς επεκτάθηκαν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Άνεργοι έξω από γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Ν. Υόρκη

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν σε 6,65 εκατ. την περασμένη εβδομάδα από 3,3 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του «Reuters» που ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθούν σε 3,5 εκατ. ενώ κάποιοι έκαναν λόγο και για 5,25 εκατ. αιτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την «Guardian», τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα ενώπιον τη μεγαλύτερης αύξησης της ανεργίας στην Ιστορία τους»,

σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Την περασμένη εβδομάδα οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ πύκνωσαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμό άνευ προηγουμένου.

Η αισιοδοξία σβήνει στον ιδιωτικό τομέα, που έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης.

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία; – Λας Βένγκας

Αυτό έγινε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία σχεδόν, αφότου η αμερικανική οικονομία κατάφερε να αναπνεύσει έπειτα από τη μεγάλη κρίση του 2008.

Μάλιστα αυτά τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη, σταματούν τη 12η Μάρτη, δηλαδή προτού ληφθούν τα μέτρα μαζικού περιορισμού του πληθυσμού.

Τον περασμένο μήνα, στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ταμεία ανεργίας αποκάλυψαν πως μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, οι πρώτες που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας, είχαν αρχίσει να καταργούν θέσεις εργασίας.

Ειδικά αυτές με λιγότερους από 20 μισθωτούς, στις οποίες καταργήθηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν.

Οι εταιρείες με πάνω από 50 θέσεις εργασίας αντίθετα συνέχιζαν να δημιουργούν θέσεις.

Αλλά αναλυτές της Oxford Economics τονίζουν:

«Η απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού οδήγησε σε κύμα απολύσεων χωρίς προηγούμενο από τους αμερικανούς εργοδότες».

Ο τομέας του εμπορίου και των μεταφορών υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας (–37.000).

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;

Άλλος ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά, αυτός του ελεύθερου χρόνου και των ξενοδοχείων και μοτέλ, έχασε 11.000 θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών υπέστησαν επίσης θεαματική μείωση (–16.000).

Τα ιστορικά αυτά δεδομένα όμως ενδέχεται να μην είναι απλά παρά η πρόγευση αυτού που περιμένει τις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, όπως τονίζουν οικονομολόγοι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο, που θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, αναμένεται να φθάσει κατά τους αναλυτές στο 4%, ενώ είχε πέσει τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πεντηκονταετίας (3,5%).

Όμως:

«Τα 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη υποδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει πιθανόν φθάσει ήδη το 5,5%»,

τόνισε η Τζάνετ Γέλεν, η πρώην πρόεδρος της Fed, της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το Brookings Institution.

Η καμπύλη της ανεργίας ενδέχεται έτσι να συνεχίσει την εκθετική άνοδό της.

Τον Απρίλιο, οι ειδικοί της Oxford Economics προβλέπουν ότι ανεργία θα φθάσει «περί το 12%» και οι απώλειες θέσεων εργασίας «ενδέχεται είναι πάνω από 20 εκατομμύρια».

Προσθέτουν ότι η ανεπάρκεια θέσεων εργασίας ενδέχεται να συνεχιστεί ως το 2021 τουλάχιστον.

Με απειλές πειθαρχικών μέτρων απαντά το Πεντάγωνο στον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου «Roosevelt»

«USS Theodore Roosevelt»
Το «USS Theodore Roosevelt»

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν αποκλείει την εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου «USS Theodore Roosevelt», ο οποίος συνέταξε μία επιστολή ασκώντας δριμεία κριτική στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ζητώντας την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για να ελεγχθεί το ξέσπασμα του κορονοϊού στο πλοίο του.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε χθες από Αμερικανούς αξιωματούχους στο «Reuters», ο κυβερνήτης Μπρετ Κρόζιερ περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ναυτών διαγιγνώσκονταν θετικοί στην Covid-19.

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Ισπανία: Εκθετική αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας

Σχεδόν 900.000 απολύσεις έγιναν στην Ισπανία από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μάρτη, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μάρτη.

Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι απολύθηκαν από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του Τουρισμού και των Κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

Μαδρίτη
Μαδρίτη

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας,

«κοστίζοντας περίπου 1,22 δισ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος».

Να σημειωθεί πάντως ότι στα στοιχεία Κοινωνικής Ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες ERTE, που οι εταιρείες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζομένου.

Πολλές εταιρείες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μεγάλες μονάδες, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Βρετανία: Οι επιχειρήσεις θέτουν εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα

Περίπου 50% των βρετανικών εταιρειών αναμένεται ότι θα θέσουν σε διαθεσιμότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC).

Η έρευνα υπογραμμίζει την ουσιαστική ανάγκη χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας, καθώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς τη στασιμότητα.

Η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει υποσχεθεί τη χορήγηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων λιρών με τη μορφή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων ενισχυμένου κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19.

Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;
Ο καπιταλισμός προσφέρει «επιλογές» ακόμα και στο θάνατο: Κορωνοϊός ή ανεργία;

Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι «Βρετανικές Αερογραμμές» («British Airways» – ΒΑ), ιδιοκτησίας της IAG, αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θέτουν σε διαθεσιμότητα 36.000 υπαλλήλους τους, μετέδωσε το BBC.

Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρεία ήρθε σε ευρεία συμφωνία με το εργοδοτικό συνδικάτο «Unite» η οποία προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας ποσοστού 80% των πληρωμάτων καμπίνας των ΒΑ, όπως επίσης του προσωπικού εδάφους, των μηχανικών, αλλά και του προσωπικού των κεντρικών γραφείων της, σύμφωνα με το BBC.

Με πληροφορίες από «Reuters», AFP και 902.gr

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 345 times, 1 visits today)
Back2Top