Ο κυνισμός της σουηδικής κυβέρνησης

Την ώρα που χιλιάδες γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές στη Σουηδία ασκούν σφοδρή κριτική στη στάση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, οικονομολόγοι και τραπεζίτες την συγχαίρουν.

Ο κυνισμός της σουηδικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, μέχρι χτες Παρασκευή οι νεκροί στη χώρα των 10 εκατ. κατοίκων ξεπερνούσαν τους 2.150, δηλαδή 212 ανά 1 εκατ. κατοίκους.

«Είναι φυσικά σημαντικό για την ανάπτυξη, για τις εταιρείες και για τους ανθρώπους»,

δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της σκανδιναβικής τράπεζας Nordea, χαρακτηρίζοντας γενναία την απόφαση της Σουηδίας να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις το ίδιο με όλους τους άλλους και να κλειδώσεις την οικονομία, αλλά αυτό έχει πολύ κόστος»,

πρόσθεσε η ίδια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας (με λιγότερο πληθυσμό από τη Σουηδία) κόστισε 1,7 δισ. κορόνες (160 εκατ. δολάρια) τη μέρα το κλείσιμο των σχολείων.

Το κόστος περιλαμβάνει γονικές άδειες, καθώς και τη μειωμένη μελλοντική παραγωγικότητα βάσει των ωρών μαθήματος που χάθηκαν.

Αντί για …πεταμένα λεφτά για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ, προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα γηροκομεία (όπου καταγράφονται περίπου οι μισοί θάνατοι), διενέργεια διαγνωστικών τεστ και άλλα,

η σουηδική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματικών ομίλων ύψους περίπου 100 δισ. σουηδικών κορονών (9,9 δισ. δολάρια), ενώ αναμένει ότι η καπιταλιστική οικονομία της θα συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος.

Σουηδία: Απαγορεύουν στους γιατρούς να φοράνε μάσκες
Ο κυνισμός της σουηδικής κυβέρνησης

Είναι προφανές με τι κριτήρια καθορίζεται η κυβερνητική πολιτική στη Σουηδία απέναντι στην πανδημία, που βάζει στο «κομπιουτεράκι» ανθρώπινες ζωές (κυρίως ηλικιωμένων αλλά όχι μόνο), εργατοώρες και υπεραξία που θα μπορούσαν να χαθούν, κέρδη και ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, παροχές και ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας…

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 307 times, 1 visits today)
Back2Top