Κινητοποίηση για τα δικαιώματα της γυναίκας εκπαιδευτικού στο υπ. Εργασίας

Σε κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή 6 Μάρτη στις 13.30, στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας εκπαιδευτικού και κυρίως της αναπληρώτριας, με αφορμή και την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας.

Πρωτοβουλία αναπληρωτών: Για τους διορισμούς μέσω δικαστηρίων

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Στην κινητοποίηση καλεί και η ΕΛΜΕ Πειραιά συμμετέχοντας στη δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ (12:00-14:00).

Στις ανακοινώσεις τους, οι Σύλλογοι επισημαίνουν ότι:

«Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση της δράσης μας όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο Βρούτση – Κατρούγκαλου, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών, για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτριών/τών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Σήμερα, είναι πιο ρεαλιστικό από κάθε άλλη φορά να έχουν όλες και όλοι σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς.

Την ώρα που στο βωμό της δήθεν «ισότητας των φύλων» ισοπεδώνονται κατακτήσεις χρόνων και καταπατώνται δικαιώματα των γυναικών, όπως η προστασία της μητρότητας, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεζουμίζοντας τις εργαζόμενες γυναίκες, υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών, ενώ εμπλέκουν το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μακελεύουν τους λαούς.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις «ίσες ευκαιρίες» στην εργασιακή ζούγκλα και στην ατελείωτη τρεχάλα.

Δεν συμφιλιωνόμαστε με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας.

Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με 1ο θύμα την Πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις».

Κινητοποίηση για τα δικαιώματα της γυναίκας εκπαιδευτικού στο υπ. Εργασίας
Κινητοποίηση για τα δικαιώματα της γυναίκας εκπαιδευτικού στο υπ. Εργασίας

Καλεί όλους τους Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση με αιτήματα:

– Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μονιμοποίηση των 40.000 και πλέον αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων! Καμία απόλυση συμβασιούχου εκπαιδευτικού!

– Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών! Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες μητρότητας µε εκείνες των μονίμων (εγκυμοσύνης, λοχείας, ανατροφής), αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα, να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη άδεια µε αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

– Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακινήσεις, δικαίωμα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.

– Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δηµόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής, για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

– Επίδομα γέννησης σε όλες, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

– Αποκλειστικά δηµόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες δομές Προσχολικής Αγωγής. Να γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τροφεία και άλλη οικονομική επιβάρυνση των γονιών. Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, με χρηματοδότηση, με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές και με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

 Ίδια δικαιώματα στο Σύλλογο Διδασκόντων και στη λειτουργία του σχολείου, ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».

Πηγές: 902.gr και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 54 times, 1 visits today)
Back2Top