Ο κορωνοϊός και η ηθική του καπιταλισμού (vid)

Ο συντάκτης των οικονομικών νέων του CNBC, Rick Santelli, σε παραλήρημά του σε ζωντανή μετάδοση πρότεινε να μολύνουμε τους πάντες με τον κορωνοϊό, καθώς έτσι:

«Θα είμαστε καλύτερα μιας και το ποσοστό θνησιμότητας θα είναι ίδιο αφού η μεγάλη εικόνα δεν θα αλλάξει όμως θα έχουμε ξεμπερδέψει σε έναν μήνα και η οικονομία θα επηρεαστεί πολύ λιγότερo».

Φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όσα ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος για μια σειρά από λόγους, τους οποίους θα αναλύσουμε αμέσως.

CNBC - Rick Santelli

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι 3,4 που σημαίνει πως κάθε ασθενής θα μεταδώσει τον ιό σε 3,4 ανθρώπους αν δεν μπει έγκαιρα σε καραντίνα.[1]

Ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Γιατί όμως να μπούμε στον κόπο;

Γιατί παρόλο που δεν είναι ο φονικότερος ιός όλων των εποχών όπως διατείνονται πολλά διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ παραμένει επικίνδυνος με ποσοστό θνησιμότητας στο 3,4%.

Ωστόσο το νούμερο αυτό δεν είναι χαραγμένο στην πέτρα και εξαρτάται άμεσα από τις δημόσιες υποδομές και την ικανότητα του συστήματος υγείας να χειριστεί επαρκώς τα σοβαρά περιστατικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Κίνα η θνησιμότητα είναι 3,8% σε ολόκληρη την αχανή χώρα, αλλά 5,8% στο επίκεντρο της κρίσης στην Wuhan και 0,7% σε άλλες περιοχές.[2]

Ο κορωνοϊός και η ηθική του καπιταλισμού

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στο Ιράν που καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων είναι στο 2,6%, ενώ στην Ιταλία βρίσκεται στο 4.2%.[3]

Καθώς μεγάλο μέρος των ασθενών δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και ενδεχομένως δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα ως κρούσματα ενδέχεται τα νούμερα να μην είναι απολύτως ακριβή, ωστόσο η ουσία παραμένει πως η θνησιμότητα εξαρτάται από τα μέτρα πρόληψης και την δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντεπεξέλθει.

Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές τόσο στην χώρα μας όσο και αλλού.

Αν λοιπόν τα νοσοκομεία βρεθούν ξαφνικά φορτωμένα με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα προφανώς δεν θα μπορούν να παρέχουν την αναγκαία φροντίδα και τα θύματα θα ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες.

Αν όμως ληφθούν από το κράτος τα αναγκαία μέτρα θωράκισης και προστασίας, τότε ο αριθμός των ασθενών θα περιοριστεί, τα σοβαρά περιστατικά θα έχουν την αναγκαία φροντίδα και τα θύματα θα ελαχιστοποιηθούν.

Βέβαια μια άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι το ιατρικό κόστος.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει το παραμικρό, και έτσι το κόστος μετακυλίεται στον ασθενή.

Ο κορωνοϊός και η ηθική του καπιταλισμού
Ο κορωνοϊός και η ηθική του καπιταλισμού

Ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα υπάρχει αντίκτυπος στην οικονομία, αλλά καθώς οι πολίτες θα (αναγκαστούν να) ξοδεύουν χρήματα αυτό μου αρέσει. Όλα θα πάνε καλά και έχουμε σχέδιο για κάθε πιθανότητα».[4]

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως το τεστ για τον ιό κοστίζει έως και 3.270 δολάρια[5] ενώ ακόμα και οι ναυαρχίδες των αστικών ΜΜΕ ζητούν το τεστ να καταστεί δωρεάν για τους πολίτες.

Παράλληλα είναι γνωστό πως το κόστος για νοσηλεία και ειδικά σε μονάδες θεραπείας στις ΗΠΑ ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αδυνατούν να το καλύψουν.

Ακόμα και μια απλή επίσκεψη στα επείγοντα μπορεί να κοστίσει πάνω από 1.000 δολάρια, και είναι φανερό πως πολλοί ασθενείς θα βρεθούν χωρίς περίθαλψη.

Αν αυτό δεν αλλάξει εγκαίρως, τότε ο ιός θα βγει εκτός ελέγχου, και οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με εκατομμύρια περιστατικά και δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Ο κορωνοϊός και η ηθική του καπιταλισμού
Κλικ για μεγέθυνση

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικό πως μέχρι τις 6 Μαρτίου μόνο 1.895 άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν ελεγχθεί για τον ιό με το 10% να είναι θετικοί.[6]

Όταν τα παραπάνω συμβαίνουν στην παγκόσμια υπερδύναμη γίνεται φανερό πως στον καπιταλισμό η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της απέναντι σε φυσικές καταστροφές και ασθένειες δεν έχει καμία σημασία.

Μπαίνει και αυτή στο ζύγι κόστους και οφέλους, και καθώς η πρόληψη συνήθως αντιμετωπίζεται σαν μια περιττή σπατάλη πόρων βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί σε αρχικό στάδιο.

Αυτό όμως δεν πρόκειται όπως φαίνεται να συμβεί ποτέ στον καπιταλισμό.

Τέτοια αντιμετώπιση είναι εφικτή μόνο σε ένα σύστημα κεντρικού σχεδιασμού και με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, όπου η επιστήμη είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και η ζωή θεωρείται υπέρτατο αγαθό.

Ο κορωνοϊός και η ηθική του καπιταλισμού (vid)

Σημειώσεις:

[1]. Science Alert: «ΠΟΥ – Το ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως του κορωνοϊού είναι 3,4%, υψηλότερος από προηγούμενα στατιστικά στοιχεία».

[2]. World Meter: «Ποσοστό θνησιμότητας κορωνοϊού Covid-19».

[3]. Πανεπιστήμιο John Hopkins: Live καταγραφή των κρουσμάτων παγκοσμίως.

[4]. The Reuters: «Ο Τραμπ δηλώνει πως η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να χτυπηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού».

[5]. Time: «Γιατί οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό πρέπει να είναι δωρεάν για όλους τους Αμερικανούς».

[6]. The Atlantic: «Exclusive: The Strongest Evidence Yet That America Is Botching Coronavirus Testing».

Σπύρος Μερκούρης

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 396 times, 1 visits today)
Back2Top