Η κυβέρνηση Μπολσονάρο «κατέβασε» τον ιστότοπο με την εξέλιξη της πανδημίας

Μετά τη διακοπή δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας κατηγόρησαν τον ακροδεξιό πρόεδρο ότι «κάνει αόρατους» τους νεκρούς από τον κορωνοϊό

Την Παρασκευή αργά το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας «κατέβασε» την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ανά Πολιτεία και δήμο.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο «κατέβασε» τον ιστότοπο με την εξέλιξη της πανδημίας

Το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε έτσι να ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον απολογισμό των νεκρών.

Ωστόσο ούτε ο πρόεδρος ούτε το υπουργείο υγείας έδωσαν κάποια εξήγηση για ποιο λόγο κατέβηκε η ιστοσελίδα, ενώ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου η σελίδα Covid.saude.gov.br εμφάνιζε το μήνυμα ότι «βρίσκεται υπό συντήρηση».

Λίγες ώρες αργότερα στη σελίδα αναρτήθηκαν μόνο τα στοιχεία της τελευταίας ημέρας, χωρίς τοπικά ή προηγούμενα αποτελέσματα, ενώ δεδομένα προηγούμενων μηνών έχουν εξαφανιστεί από την σελίδα.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Υπηρεσιών Υγείας και των περιφερειακών υγειονομικών αρχών της Βραζιλίας, όπου σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μπολσονάρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Η αυταρχική, αναίσθητη, απάνθρωπη και ανήθικη προσπάθεια να καταστούν αόρατοι οι νεκροί της Covid-19 δεν θα πετύχει».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο υπερασπίστηκε χτες την απόφαση της κυβέρνησής του να αποσιωπήσει εν μέρει τα επίσημα δεδομένα.

Σε ανάρτησή του, μάλιστα, στο twitter ανέφερε ότι:

«Τα συσσωρευτικά δεδομένα […] δεν αντικατοπτρίζουν το πού βρίσκεται η χώρα»

σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη άλλες ενέργειες» προκειμένου να «βελτιωθεί» ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και η «επιβεβαίωση» της διάγνωσης.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο «κατέβασε» τον ιστότοπο με την εξέλιξη της πανδημίας

Η κυβέρνηση δέχεται επίσης πυρά επειδή η καθημερινή ενημέρωση για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους, που γινόταν κάθε απόγευμα στις 5, μεταφέρθηκε στις 10 το βράδυ.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τύπου της Βραζιλίας, Πάουλο Ζερόνιμο ντε Σόουζα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο» κάνοντας ανακοινώσεις σε τόσο περασμένη ώρα και πρόσθεσε ότι:

«Η διαφάνεια στην πληροφόρηση είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την καταπολέμηση της επιδημίας».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος Μπολσονάρο τα έβαλε με το «Jornal Nacional», το δελτίο ειδήσεων με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη Βραζιλία, που αρχίζει στις 8.30 το βράδυ.

«Πάει το θέμα για το Jornal Nacional»,

σχολίασε δηκτικά, προσθέτοντας ότι αυτό το δελτίο «αρέσκεται να λέει ότι η Βραζιλία έχει ρεκόρ θανάτων».

Τις ενέργειες της κυβέρνησης Μπολσονάρο καταδίκασε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, ο οποίος είχε αποπεμφθεί τον Απρίλιο επειδή εξέφρασε διαφωνίες με την πολιτική που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Από την οπτική της υγείας, είναι μια τραγωδία στην οποία είμαστε όλοι μάρτυρες […] Η μη ενημέρωση σημαίνει ότι το κράτος είναι πιο επικίνδυνο από τον ιό».

Με τα χτεσινά επίσημα στοιχεία στη Βραζιλία οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τς 36.000 (στην 3η θέση παγκοσμίως πίσω από ΗΠΑ – Μ. Βρετανία) ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 676.000, πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο «κατέβασε» τον ιστότοπο με την εξέλιξη της πανδημίας
Η κυβέρνηση Μπολσονάρο «κατέβασε» τον ιστότοπο με την εξέλιξη της πανδημίας

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία βρίσκεται μόλις στην 130ή θέση παγκοσμίως σε ότι αφορά την αναλογία των ελέγχων σε σχέση με τον πληθυσμό, γεγονός που δείχνει ότι η έκθεση του πληθυσμού στον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερη.

Με πληροφορίες από Global News και News 247

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 142 times, 1 visits today)
Back2Top