Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: Ύφεση από 8% έως 9.8% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα (Γράφημα)

Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις ένα «καλό» και ένα «κακό» σενάριο αναλόγως του αν υπάρξει ή όχι νέο κύμα πανδημίας. Και τα δύο σενάρια όμως οδηγούν στην ίδια «κόλαση» τους εργαζόμενους

Ύφεση στο 8% του ΑΕΠ στο «καλό» σενάριο και 9,8% στο «κακό» προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των μελών του μετά την καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: Ύφεση από 8% έως 9.8% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: Ύφεση από 8% έως 9.8% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Στο βασικό του σενάριο ο ΟΟΣΑ εμφανίζεται πιo «αισιόδοξος» για το 2020 και περισσότερο απαισιόδοξος για το 2021.

Για φέτος προβλέπει ύφεση 8% έναντι 9,7% του ΑΕΠ της ύφεσης που προβλέπεται για τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη 4,5% αντί του 6,9% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του και ένα πιο κακό σενάριο με βάση το οποίο θα έχουμε νέο χτύπημα του κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα.

Σε αυτό, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% για το 2020 έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη μόλις στο 2,3% του ΑΕΠ έναντι του 3,5% στην Ευρωζώνη.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να επιβεβαιώσει τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκαν πριν ένα μήνα, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται συγχρονισμένη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ και «ασυμμετρία» στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2021.

Ο ΟΟΣΑ δίνει τα «εύσημα» στην ελληνική Κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» στην περίπτωση νέας έξαρσης του κορωνοϊού και την ανάκαμψη.

Επιπλέον τονίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί μεν να αναθερμανθεί αλλά ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η εστίαση θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας κυρίως των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που θα φέρει ένα πιθανό νέο κύμα.

Και για κερασάκι «προτρέπει» την κυβέρνηση για νέες «μεταρρυθμίσεις» που ουσιαστικά στοχεύουν στα εργασιακά δικαιώματα , όσα έχουν απομείνει δηλαδή,  και προώθηση «επενδύσεων» ώστε η οικονομία να περάσει σε ένα δρόμο «πολυετούς και σταθερής ανάκαμψης».

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: Ύφεση από 8% έως 9.8% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: Ύφεση από 8% έως 9.8% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα! (Κλικ για μεγέθυνση)

Στο «καλό» σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει φέτος ύφεση 6% και ανάπτυξη 5,2% το 2021, ενώ στο «κακό» σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα.

Ακόμη, όμως, κι αν δικαιωθεί το «καλό» σενάριο, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως την επόμενη πενταετία πολλές αναπτυγμένες οικονομίες θα εμφανίσουν μείωση στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους.

Με δύο λόγια δηλαδή η κερδοφορία για τις επιχειρήσεις θα ανθίσει, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι θα χάσουν κι αυτά τα λίγα ψίχουλα που παίρνουν…

Με πληροφορίες από: CNN Greece και ΟΟΣΑ

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 113 times, 1 visits today)
Back2Top