ΟΗΕ: Η οικονομική ζημιά από τον κορωνοϊό θα είναι πάνω από 1 τρισ. δολάρια!

Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτίμησαν σήμερα ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (μεταξύ 877 δισ. και 1.772 τρισ. ευρώ) φέτος.

ΟΗΕ

Σε νέα μελέτη που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών,

θα προκαλέσει ύφεση σε αρκετές χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, που θα είναι μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος»,

που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη μήπως αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη»,

είπε προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.

Απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση του χρέους, νευρικότητα στις αγορές… είναι τόσα τα σύννεφα που επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο με μια «γενικευμένη αφερεγγυότητα» και «κατάρρευση της αξίας των μετοχών», προβλέπει η UNCTAD.

Σε ένα δραματικό σενάριο, οι πλέον πληγείσες οικονομίες θα είναι οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών καθώς και αυτές που έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις οικονομίες που επλήγησαν αρχικά, σύμφωνα τους οικονομολόγους του ΟΗΕ.

Η διάρκεια και το εύρος της κρίσης θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του ιού, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί εμβόλιο, τη νευρικότητα του πληθυσμού και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία και την υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΟΗΕ: Η οικονομική ζημιά από τον κορωνοϊό θα είναι πάνω από 1 τρισ. δολάρια
ΟΗΕ: Η οικονομική ζημιά από τον κορωνοϊό θα είναι πάνω από 1 τρισ. δολάρια!

Εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιλύσουν μόνες τους αυτή την κρίση, η UNCTAD ζητεί διεθνή συντονισμένη απάντηση από την G20, (την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη) με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» για να αντισταθμιστεί η πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης, στο οποίο η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά 0,5% φέτος»,

έχοντας δηλαδή διαφυγόντα κέρδη 2 τρισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 101 times, 1 visits today)
Back2Top