Ο όμορφος κόσμος των συμμαχικών παρακολουθήσεων! (vid)

Η ελβετική εταιρεία «Crypto» αποκτήθηκε το 1951 από την CIA και την BND. Οι δύο υπηρεσίες κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας σε κυβερνήσεις 120 κρατών συστήματα κρυπτογράφησης, μέσω των οποίων υπέκλεπταν τα μυστικά τους μέχρι το 2018. Μάλιστα η γερμανική BND πούλησε το μερίδιό της στη CIA στις αρχές του ’90.

Το «κόλπο του αιώνα», που έστησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας, θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από σενάριο κατασκοπευτικής λογοτεχνίας.

Ο όμορφος κόσμος των συμμαχικών παρακολουθήσεων
Η CIA έλεγχε για δεκαετίες το παγκόσμιο σύστημα κρυπτογράφησης

Αποτελεί ωστόσο μια αποκαλυπτική πραγματικότητα.

Η ελβετική εταιρεία «Crypto» αποκτήθηκε το 1951 από την CIA και την BND.

Οι δύο υπηρεσίες κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας σε κυβερνήσεις 120 κρατών συστήματα κρυπτογράφησης, μέσω των οποίων υπέκλεπταν τα μυστικά τους μέχρι το 2018 (η γερμανική BND πούλησε το μερίδιό της στη CIA στις αρχές του ’90).

Παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες πόλωσης και την αντιπαράθεση με το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, είναι αυτονόητο ότι στην πλειοψηφία τους οι αγοραστές του συστήματος ήταν κράτη – σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ή και μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το ποσοστό των διπλωματικών τηλεγραφημάτων και των άλλων μυστικών μηνυμάτων που μεταδίδονταν ανά περιόδους μέσω του εξοπλισμού της «Crypto», έφτανε μέχρι και το 40% της παγκόσμιας διακίνησης!

Ο όμορφος κόσμος των συμμαχικών παρακολουθήσεων
Ο όμορφος κόσμος των συμμαχικών παρακολουθήσεων!

Σε όλα αυτά είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση οι αμερικανικές και δυτικογερμανικές κυβερνήσεις μέσω του «μεγαλύτερου κατασκοπευτικού πραξικοπήματος», όπως ονομάστηκε.

Θα περίμενε κανείς ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα ξεσήκωναν αντιδράσεις στα κράτη που έπεσαν θύματα της υποκλοπής.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.

Όπως δεν άνοιξε ρουθούνι και το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική Καγκελαρία κατασκοπεύονταν για χρόνια από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Προφανώς, σε αποκαλύψεις αυτού του μεγέθους ισχύει το «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», στον όμορφο κόσμο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των …συμμαχικών παρακολουθήσεων.

Ο όμορφος κόσμος των συμμαχικών παρακολουθήσεων! (vid)

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 151 times, 1 visits today)
Back2Top