Ορατό από μίλια μακριά το χάος που επικρατεί στη Μινεάπολη (vid)

Η πόλη της Μινεάπολης ξύπνησε συγκλονισμένη καθώς οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών εντάθηκαν χτες Τετάρτη με συγκρούσεις και λεηλασίες.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για 2η συνεχόμενη μέρα σε μια σειρά διαμαρτυριών που περιελάμβαναν καταστροφές αστυνομικών οχημάτων, το κάψιμο ενός καταστήματος και συγκρούσεις με την αστυνομία σε διάφορα μέρη της πόλης, η οποία απάντησε με ρίψεις χημικών και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Το εξαγριωμένο πλήθος κινήθηκε ακόμα και προς τα σπίτια του αστυνομικού που έπνιξε τον George Floyd με το γόνατό του και του εισαγγελέα της πόλης από τον οποίο ζητούν το αυτονόητο:

Να απαγγελθούν επιτέλους κατηγορίες για ανθρωποκτονία στους 4 εμπλεκόμενους αστυνομικούς!

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι, ο οποίος ανακοίνωσε την απόλυση των τεσσάρων αξιωματικών που εμπλέκονται στο θάνατο του Φλόιντ, ζήτησε τη σύλληψη του άνδρα.

«Έχω παλέψει με, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις τελευταίες 36 ώρες, ένα θεμελιώδες ερώτημα: Γιατί ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν στη φυλακή…

Αν το κάνατε, ή το είχατε, θα ήμασταν πίσω από τα κάγκελα τώρα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια… Ο Φλόιντ αξίζει δικαιοσύνη, η οικογένειά του αξίζει δικαιοσύνη, η μαύρη κοινότητα αξίζει δικαιοσύνη και η πόλη μας αξίζει δικαιοσύνη»,

τόνισε ο δήμαρχος στο κανάλι KSTP.

Ο νομοθέτης Ilhan Omar, ο οποίος εκπροσωπεί την πόλη της Μινεάπολης, είπε ότι:

«Ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να κατηγορηθεί για δολοφονία».

Εκτός της Μινεάπολις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ όπως σε Λος Άντζελες και Μέμφις καθώς διαδηλωτές απαιτούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία.

Παρόλο που το FBI έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το θάνατο του Floyd, μια ομάδα διαδηλωτών πήγε στο σπίτι του εισαγγελέα με δικαιοδοσία για τη Μινεάπολη, Mike Freeman, για να απαιτήσει την απαγγελία κατηγοριών ενάντια στους αστυνομικούς.

Μια άλλη ομάδα έφτασε στο σπίτι του αστυνομικού Ντέρεκ Τσάβιν, που εμπλέκεται άμεσα στη δολοφονία, στην είσοδο του οποίου ανέγραψαν με κόκκινη μπογιά τη λέξη «δολοφόνος» και άλλα συνθήματα μέχρι να διασκορπιστούν από την αστυνομία.

Το «I Can’t Breathe» (δεν μπορώ να ανασάνω) έχει γίνει η κραυγή διαμαρτυρίας που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον ατόμων αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορατό από μίλια μακριά το χάος που επικρατεί στη Μινεάπολη (vid)

Με πληροφορίες από το CBS MInesota και Telesur

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 464 times, 1 visits today)
Back2Top