Ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι απειλούνται με ανεργία και μειώσεις μισθών

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας, η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο, δηλαδή 195 εκατομμύρια εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα χάσουν τη δουλειά τους!

Σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), γνωστό θιασώτη της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, γίνονται εκτιμήσεις για το πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά εργασίας από την κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι απειλούνται με ανεργία και μειώσεις μισθών
Ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι απειλούνται με ανεργία και μειώσεις μισθών

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, με 1,25 δισ. εργαζόμενους να απειλούνται με ανεργία ή με μείωση του μισθού τους.

Εκτιμάται ότι η πανδημία (και όχι φυσικά η διαχείρισή της από τις αστικές κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο, το οποίο επιδιώκει να ρίξει και πάλι τα βάρη στους εργαζόμενους) θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο,

μόνο κατά το Β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (για βδομάδα εργασίας 48 ωρών) θα χάσουν τη δουλειά τους.

Στην έκθεση δηλώνεται ότι το φαινόμενο της απώλειας εργασίας χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα διαμορφώνονται και οι εκτιμήσεις του Οργανισμού.

Πάντως, η λύση που προτείνεται είναι δεδομένη, δηλαδή ενίσχυση με δημόσιο χρήμα:

«Προκειμένου οι επιχειρηματίες να ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Δηλαδή και πάλι ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, που θεωρείται απαραίτητο για να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι.

Κατά τα άλλα η ανάλυση θεωρεί ότι σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι αραβικές και οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά.

Ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι απειλούνται με ανεργία και μειώσεις μισθών
Πίνακας με την προβλεπόμενη μείωση εργατοωρών ανά κατηγορία εργασίας και ανά περιοχή

Σε απόλυτους αριθμούς πάντως αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι δεν γίνεται αναφορά στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι είναι και θα είναι στο επίκεντρο της πανδημίας.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 108 times, 1 visits today)
Back2Top