Ποιος ωφελείται από την πανδημία;

Είναι ένα ερώτημα που αιωρείται, μαζί με την αβεβαιότητα, πρώτιστα να χτυπά κόκκινο στην αγωνία των εργαζόμενων, των ανθρώπων που με το ιδρώτα προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα, πρώτα από όλα για να ζήσουν και όχι για να κερδίσουν.

Γ. Γκιόκας: Σπάει κόκκαλα η προπαγάνδα σε ΕΡΤ και ΜΜΕ

Ακούγοντας τις ειδήσεις, οι τηλεπαρουσιαστές και τα κανάλια, ξεκινούν πρώτα την ενημέρωση με φόντο, την αγωνία για την επιβίωση, την -μετά πανδημίας- κερδοφορία των επιχειρήσεων και δευτερευόντως για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι.

Αυτοί δηλαδή που αποτελούν το πιο δυνατό γρανάζι που κινεί τα εργοστάσια, την βιομηχανία, εν τέλει την ζωή την ίδια.

Για αυτούς η ενημέρωση, η αγωνία για την δουλειά τους περνάει στα ψηλά.

Από την άλλη, προβάλλονται με πηχυαίους τίτλους, ο αριθμός των θανάτων, των νοσούντων, των διασωληνομένων, των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην άνευ προηγουμένου τρομοκρατία.

Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους, άλλωστε η «Στρατηγική της Ασάφειας» για τους καπιταλιστές, είναι το κυρίαρχο μοντέλο σε τέτοιου τύπου διαχείρισης κρίσης.

Και όμως πραγματικότητα στην οικονομία και το τι έρχεται, διαφαινόταν ήδη από το τέλος του 2019.

Από τότε τέθηκε στο τραπέζι, ποιο έντονα «η επόμενη μέρα», η θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε πλευράς από τις συνέπειες της επερχόμενης καπιταλιστικής ύφεσης και κρίσης, μέσα βέβαια από σκληρά παζάρια, για διασφαλίσεις των αγορών,

όπως και τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται από την πανδημία, αλλά κυρίως, να αποφασιστούν τα μέτρα για αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα από την έκρηξη της ανεργίας και της βίαιης εντατικής εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Για αυτό άλλωστε, όλα τα υγειονομικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, συνοδεύονται από τα μέτρα καταστολής παγκοσμίως, όπου 4 δισ. άνθρωποι κλείστηκαν με διατάγματα, που αντιμετωπίζονται με ποινικοποίηση όποιας δράσης!

Είναι γεγονός ότι η επόμενη ημέρα, με τίποτε δεν θα θυμίζει αυτό που ζούσαμε μέχρι σήμερα και το ζητούμενο είναι, ποιος θα ωφεληθεί από την πανδημία αύριο.

Ποιος ωφελείται από την πανδημία

Η διαπάλη είναι κατ’ εξοχή πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, με κοινωνικές επιπτώσεις στην πραγματική ζωή των δισεκατομμυρίων εργαζομένων, οι οποίοι θα καλεστούν και ήδη γίνεται, να πληρώσουν το τίμημα πρώτοι, εάν δεν ξεδιπλωθεί ένας τιτάνιος αγώνας αντίστασης από τώρα, δυνατός, όχι σιωπηλός, σύνθετος και πολιτικός!

Σε επίπεδο οικονομίας για να απαντηθεί το εύλογο ερώτημα οφείλουμε να ερμηνεύσουμε την παγκόσμια οικονομία με κριτήριο τις κύριες ατμομηχανές της οι οποίες επηρεάζουν με την σειρά τους όλους τους κλάδους και εδώ δεν αναφέρουμε τίποτα παραπάνω, παρά τα στοιχεία από το οικονομικό περιοδικό «Asian Times» το οποίο σε άρθρο του στις 26/3/2020 σημειώνει:

«Η παγκόσμια οικονομία χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τομείς: Πρωτογενές, μεταποιητικό και εξυπηρετικό.

Αυτά αποτελούνται από την ενέργεια, τα βασικά υλικά, τα βιομηχανικά προϊόντα, τις κυκλικές καταναλωτικές, καταναλωτικές μη κυκλικές, οικονομικές, υγειονομικές, τεχνολογικές, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και βιομηχανίες κοινής ωφέλειας».

Ο συντάκτης του άρθρου συμβουλεύει τους επιχειρηματίες

«Προτού επενδύσετε σε οποιαδήποτε εταιρεία, είναι ζωτικής σημασίας να αναλύσετε τις επιδόσεις κάθε κλάδου σε διάφορους οικονομικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, για παράδειγμα, οι καταναλωτές συνηθίζουν να διατηρούν σταθερή ζήτηση, καθώς και λιανοπωλητές με έκπτωση…».

Συνεχίζοντας σημειώνει:

«Δυστυχώς, όταν ο πανικός έρχεται, όλα πέφτουν, συμπεριλαμβανομένων των επονομαζόμενων αμυντικών τομέων (αμυντικός καταναλωτής, υγειονομική περίθαλψη και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας)».

Από τα στοιχεία που παρατίθενται:

  • Η βιομηχανία έχει μειωθεί από 22% έως 53%.
  • Η παγκόσμια τεχνολογία έχει υποστεί μείωση 22,51%,
  • Οι παγκόσμιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με πτώση 22,90%.
  • Ο παγκόσμιος ενεργειακό τομέας, έχασε περίπου το 53%
  • Τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά μειώθηκαν κατά 39,62%.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει το φυσικό ερώτημα, ποιοι και σε βάρος ποιων θα προκύψει η επόμενη ημέρα;

Η αλυσίδες τού ανταγωνισμού σαφώς θα σπάσουν, θα γίνουν συμφωνίες, συγκρούσεις, ανακατατάξεις.

Ποιος ωφελείται από την πανδημία
Ποιος ωφελείται από την πανδημία;

Εκείνο όμως που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξελίξεις, αλλά αποτελεί κοινό παρονομαστή και συμφωνία των καπιταλιστών είναι, οτι θα πάρουν τα πιο σκληρά μέτρα σε εκείνο το γρανάζι που κινεί την ανθρωπότητα, την εργατική τάξη.

Εδώ βρίσκεται το κλειδί στο κατά πόσο, η εργατική τάξη είναι δυνατή να τους αντιμετωπίσει, διαμορφώνοντας την δική της επανεκκίνηση για ουσιαστικές ανατροπές και εδώ δυστυχώς πρόλαβαν οι καπιταλιστές με τα κατά τόπους πολιτικά μείγματα, πότε με τους φιλελεύθερους και πότε με τους σοσιαλδημοκράτες και πότε με τους δύο μαζί να θωρακίσουν τα συμφέροντα τους, με κατασταλτικά μέτρα επ’ αφορμή της πανδημίας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη διαδρομή μεταξύ πανδημίας και οικονομίας από το τέλος του 2019

  • Η επιδημία κορωνοϊού άρχισε με διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
  • Περιορισμούς στις μετακινήσεις
  • Επιβολή μέτρων «κοινωνικής απομάκρυνσης» όπως το κλείσιμο σχολείων και τον περιορισμό των περιφερειακών πληθυσμών στα σπίτια τους.

Αυτό είχε αποτέλεσμα, ολόκληρες βιομηχανίες να υπολειτουργούν, άλλες να κλείσουν, και μερικές από αυτές θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν.

Σημαντικοί τομείς της βιομηχανίας είναι υπό τριγμό, όπως ο τομέας της ενέργειας καθώς τα αποθέματά του είναι στενά συνδεδεμένα με τις τιμές του αργού πετρελαίου και η επιδημία έχει προκαλέσει την υποχώρηση της ζήτησης πετρελαίου.

Τα αποθέματα ενέργειας στο S & P 500 μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τους σε 15 χρόνια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδοθεί και σε μια «πάλη» μεταξύ των πετρελαϊκών γιγάντων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας που απειλεί να πλημμυρίσει την αγορά με αργό πετρέλαιο.

Ένα παράδειγμα είναι αρκετό για αντιληφθούμε το πλέγμα των καπιταλιστικών αντιθέσεων που έσκασε στην πλάτη των εργαζομένων με εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες.

Λογικά, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα έπρεπε να μειώσουν το κόστος των αεροπορικών εταιρειών, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση και στην αύξηση της ελκυστικότητας των αποθεμάτων τους.

Ποιος ωφελείται από την πανδημία
Ποιος ωφελείται από την πανδημία;

Όμως στην πραγματικότητα αυτό, μειώθηκε λόγω της δραστικής πτώσης της εναέριας κυκλοφορίας επιβατών και λογο των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί για τρεις μήνες, τότε, είναι αβέβαιο ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα καταρρεύσουν.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), εκτιμά ότι η παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών θα χάσει έσοδα ύψους 252 δισ. dολαρίων φέτος, δηλαδή, 44% κάτω από το 2019 λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του Covid-19.

Τα αποθέματα της Boeing μειώθηκαν κατά 63%, η Delta Airlines 54%, η Lufthansa 39% και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot κατά 34%.

Η διατροφική αλυσίδα και ηλεκτρονικό εμπόριο θα ωφεληθούν από την πανδημία.

Μεγάλες διατροφικές αλυσίδες, όπως η πίτσα του Domino, αύξησε τα έσοδα κατά 17% σε ετήσια βάση, η Amazon κατά 0,75%, η υπηρεσία συνεχούς ροής Netflix κατά 9%, ενώ η εταιρεία Blue Apron έφτασε το 62,11%.

Επίσης, το 2019, οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ανήλθαν σε όλο τον κόσμο στα 3,53 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα e-λιανικής έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν στα 6,54 τρισ. δολάρια το 2022.

Οι εξελίξεις αυτές, στην παγκόσμια κούρσα των ανταγωνισμών, είναι συνακόλουθες με το πλέγμα των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται απ’ όλες τις κυβερνήσεις με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Οι καπιταλιστές νοιάζονται για τα κέρδη τους!

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να νοιαστούν για την ζωή τους

Αγωνιζόμενοι, διεκδικώντας και παλεύοντας απέναντι σε κάθε εκδήλωση της επίθεσης του κεφαλαίου, διαμορφώνοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να περάσουν στην αντεπίθεση.

Άκου λοιπόν κύριε Χαρδαλιά

Η σαπίλα του καπιταλισμού δεν κρύβεται με τίποτα! Οι λαοί μόνοι τους θα σωθούν και από την πανδημία.

Ο σοσιαλισμός ακόμη και στο φόντο της πανδημίας προβάλει προκλητικά επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε, δείχνοντας την ανωτερότητα ενός συστήματος που στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής θα διασφαλίσει ένα ανώτερο επίπεδο ζωής για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Πηγή: Alt.gr

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 352 times, 1 visits today)
Back2Top