Πολιτείες των ΗΠΑ αντιμάχονται μεταξύ τους για αναπνευστήρες όπως στο eBay

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποκαλύπτει τις χαοτικές καταστάσεις που βιώνουν οι ΗΠΑ από την πανδημία

Ρίγος προκαλεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ για το ποια θα εξασφαλίσει τους περισσότερους αναπνευστήρες, κάνοντας μεταξύ τους αγώνα δρόμου και πλειστηριασμό απέναντι στους προμηθευτές, κατά βάση την Κίνα.

Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, όπου τα θύματα της πανδημίας θάβονται πλέον σε ομαδικούς τάφους, διαμαρτύρεται ότι:

«Από τους 17.000 αναπνευστήρες που παραγγείλαμε από την Κίνα με 25.000 δολάρια τον καθένα, περιμένουμε τελικά να φτάσουν μόλις οι 2.500, αφού η πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Ιλινόις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ιταλία έχουν επίσης πραγγείλλει τους ίδιους αναπνευστήρες!».

Πολιτείες των ΗΠΑ αντιμάχονται μεταξύ τους για αναπνευστήρες όπως στο eBay
Πολιτείες των ΗΠΑ αντιμάχονται μεταξύ τους για αναπνευστήρες όπως στο eBay

Εξηγώντας τους λόγους, σημειώνει:

«Φτάσαμε σε σημείο να πτωχεύσουμε δίνοντας τόσα χρήματα επειδή γνωρίζαμε ότι ανάλογα έχουν προσφέρει και οι υπόλοιπες πολιτείες.

Παραδόξως, κάθε πολιτεία που κάνει τη δική της αγορά, έχει ακριβώς αυτή την προσδοκία (σ.σ. να πάρει τους περισσότερους), αφού όλες αντιμάχονται μεταξύ τους για έναν αναπνευστήρα σαν να πρόκειται για δημοπρασία στο E-bay».

«Ο θάνατός σου η ζωή μου» λοιπόν στην καπιταλιστική αγορά, με αφορμή και την επιδημία, όχι μόνο ανάμεσα στα διαφορετικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά ακόμα και μεταξύ των πολιτειών της ίδιας χώρας (!), επιβεβαιώνοντας ότι η αναρχία, οι αντιθέσεις και η ανισομετρία στον καπιταλισμό είναι αγιάτρευτα και δολοφονικά για τις λαϊκές ανάγκες.

Άλλη μια απόδειξη σε αυτές τις τραγικές συνθήκες ότι δεν αρκεί ένα «πιο συγκεντρωτικό κράτος» των μονοπωλίων για να λύσει το πρόβλημα, όπως διατείνεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Τραμπ, παρεμβαίνοντας στον ανταγωνισμό με τους αναπνευστήρες, αλλά ένα άλλο κράτος, εργατικό, που θα σχεδιάζει κεντρικά και θα κινητοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες.

Πηγές: Ριζοσπάστης και New York Times

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 214 times, 1 visits today)
Back2Top