Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία: «Σώστε τους νεότερους, όχι τους ηλικιωμένους»

Το ποσοστό θνησιμότητας έχει ξεπεράσει το 6,6% όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι περίπου στο μισό (3,4%)

Ο ιταλικός λαός περνάει εξαιρετικά δύσκολες ώρες καθώς ο κορωνοϊός έχει κυριολεκτικά «θερίσει» τη χώρα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 12.400 ενώ οι νεκροί είναι 827, καταγράφοντας εκθετική αύξηση τις τελευταίες 72 ώρες…

Ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε καραντίνα ενώ οι γιατροί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για να καταφέρουν ακόμη και να ελέγξουν τα πιθανά κρούσματα του φονικού ιού.

Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία: «Σώστε τους νεότερους, όχι τους ηλικιωμένους»
Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία: «Σώστε τους νεότερους, όχι τους ηλικιωμένους»

Στη Λομβαρδία, μια πλούσια περιοχή στο επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, η έλλειψη κλινών και οι ιατρικές προμήθειες αναγκάζουν τους γιατρούς να κάνουν όλο και πιο δύσκολες επιλογές.

Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν επαρκούν. Κάποια νοσοκομεία έχουν κλείσει ολόκληρους θαλάμους για να χρησιμοποιούνται για σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το «Politico», πολλά νοσοκομεία έχουν μετατρέψει τα χειρουργεία σε ΜΕΘ.

Οι γιατροί εργάζονται σε εξαντλητικές βάρδιες για να καλύψουν τα κενά ενός δημόσιου συστήματος υγείας που (όπως και στην χώρα μας) ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει διαλυθεί, ενώ την ίδια περίοδο οι στρατιωτικές της δαπάνες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Έτσι οι γιατροί καλούνται να πάρουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα, από την στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

«Είναι γεγονός πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε και αυτή η επιλογή πέφτει σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα»

δήλωσε στο «Politico» ένας γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο του Μιλάνου.

Στη Λομβαρδία υπάρχουν μόλις 900 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά σε άλλες περιοχές όπως το Μπέργκαμο, η Πάβια και το Λόντι, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε κορεσμό.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού αρκετοί πολλοί από τους υπάρχοντες γιατρούς και νοσηλευτές έχουν νοσήσει και δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία: «Σώστε τους νεότερους, όχι τους ηλικιωμένους»

Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία: «Σώστε τους νεότερους, όχι τους ηλικιωμένους»

Έτσι βρίσκονται μπροστά σε τεράστια ηθικά διλήμματα γιατί καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

«Εξοικονομήστε προμήθειες για εκείνους τους ασθενείς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης»,

λένε οι τελευταίες οδηγίες προς τους γιατρούς.

Αυτό μεταφράζεται πως δίνουν προτεραιότητα στους νεότερους και σε αυτούς με τα πιο ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με όσους είναι ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας.

Προπαθώντας να δικαιολογήσει το «δύσκολο ηθικό δίλημμα» το οποίο αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί, αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων τόσο σε εξοπλισμό όσο και στις υποδομές, ο επικεφαλής της επιτροπής Δεοντολογίας του Siiarti, της Ιταλικής Εταιρείας Αναισθησίας, Αναλγησίας, Αναζωογόνησης και Εντατικής Φροντίδας, Λουίτζι Ριτσιόνι, δήλωσε:

«Δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις… Γνωρίζουμε ότι το σώμα ενός εξαιρετικά εύθραυστου ασθενούς δεν είναι σε θέση να δεχτεί ορισμένες θεραπείες σε σύγκριση με εκείνο ενός υγιούς ατόμου».

Να σημειώσουμε πως ο Ριτσιόνι έχει συνυπογράψει τις «νέες κατευθυντήριες γραμμές» για τον τρόπο «προτεραιότητας» της θεραπείας των κρουσμάτων κορωναϊού στα ιταλικά νοσοκομεία.

«Πόλεμος στα νοσοκομεία»

«Την ίδια ώρα, η πίεση στους γιατρούς είναι εξαιρετικά υψηλή, με πολλούς να αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος»,

δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα, σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας της Λομβαρδίας.

Τραγική η κατάσταση στην Ιταλία: «Σώστε τους νεότερους, όχι τους ηλικιωμένους»

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως:

«Είδα ορισμένους ασκούμενος να κλαίνε. Διαπιστώνουν πως δεν μπορούν να δώσουν σε όλους την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζονται καθώς οι ανάγκες ξεπερνούν τους πόρους».

Ο Κριστιάν Σαλαρόλι, αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία  έκανε λόγο για «πόλεμο», όπου οι ηλικιωμένοι ασθενείς «πρέπει να παραγκωνιστούν», προκειμένουν να σωθούν οι νεότεροι…

Στην Ιταλία το ποσοστό θνησιμότητας έχει ξεπεράσει το 6,6% όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως – εκτός της Ιταλίας – είναι περίπου στο μισό (3,4%).

Με πληροφορίες από Corriere και Politico

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 410 times, 1 visits today)
Back2Top