Σούπερ Μάρκετ: Προς 24ωρο άνοιγμα και όλες τις Κυριακές!

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον κορωνοϊό: Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απογείωση των υπερωριών

Aντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό και από την εργοδοτική ασυδοσία, η κυβέρνηση ανάβει το «πράσινο φως» στους επιχειρηματικούς ομίλους να κλιμακώσουν την επίθεση στην εργατική τάξη.

Σούπερ Μάρκετ: Προς 24ωρο άνοιγμα και όλες τις Κυριακές

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απογειώσουν την υπερωριακή απασχόληση, ενώ στρώνεται ο δρόμος για να καθιερωθεί η εργασία την Κυριακή και τις αργίες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τροφοδοσία της αγοράς.

Τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας, όπως η αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταχωρούν στο σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Η νέα ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων:

«Να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας»,

η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Το σχετικό μέτρο θα ισχύσει για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ότι:

«Η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις»,

ωστόσο, είναι προφανές ότι σε μηνιαίο επίπεδο τα ωράρια θα είναι τελείως εξαντλητικά.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εφόσον παραστεί ανάγκη δίνεται η «δυνατότητα» έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες» για επιχειρήσεις

«Που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών».

Στην ΠΝΠ υπάρχει πρόβλεψη για την επίταξη προϊόντων που ανήκουν σε ιδιώτες και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των Μέσων Ατομικής Προστασίας και των φαρμάκων.

Για τα σούπερ μάρκετ ορίζεται ότι θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο κατάστημα ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανά πελάτη στην ουρά των ταμείων.

Σούπερ Μάρκετ Προς 24ωρο άνοιγμα και όλες τις Κυριακές-02
Σούπερ Μάρκετ: Προς 24ωρο άνοιγμα και όλες τις Κυριακές

Επιπλέον:

«Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας»

σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί,

«Συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης».

Συμπληρωματικά με την ΠΝΠ, το υπουργείο Ανάπτυξης έβγαλε εγκύκλιο για τα σούπερ μάρκετ που ορίζει ότι:

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματά τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημά τους».

Επίσης, ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά:

«Εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα».

Πηγή: 902.gr

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 205 times, 1 visits today)
Back2Top