Σουηδία: Φουντώνει η κατακραυγή επιστημόνων προς την κυβέρνηση

Ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.300 στη χώρα με 10 εκατ. πληθυσμό

Φουντώνει στη Σουηδία η κριτική επιστημόνων προς τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν, καθώς ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την πανδημία ξεπέρασε τους 1.300 και τα καταγεγραμένα κρούσματα τα 12.500,

η χώρα επιμένει ακόμα στη «χαλαρή προσέγγιση», με τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, ενώ παράλληλα το σύστημα Υγείας μετά από περικοπές δεκαετιών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πανδημία.

Σουηδία: Φουντώνει η κατακραυγή επιστημόνων προς την κυβέρνηση
Σουηδία: Φουντώνει η κατακραυγή επιστημόνων προς την κυβέρνηση

Μετά την ανοιχτή επιστολή που υπέγραφαν πάνω από 2.000 επιστήμονες, στο προχτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Dagens Nyheter» 22 ερευνητές κορυφαίων σουηδικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων ασκούν με άρθρο τους σκληρή κριτική στη σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και την κυβέρνηση, σε σχέση με την τρέχουσα στρατηγική τους για τον κορωνοϊό.

Καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει αμέσως τακτική, να παρέμβει με «γρήγορα και ριζοσπαστικά μέτρα», όπως να κλείσουν τα σχολεία και τα εστιατόρια, ενώ ιδιαίτερα οι επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν ηλικιωμένους θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να διεξάγονται μαζικά τεστ τουλάχιστον στους υγειονομικούς.

Πολλά κρούσματα και δεκάδες θάνατοι έχουν ήδη καταγραφεί στα γηροκομεία της Στοκχόλμης, και μάλιστα τη στιγμή που γίνονται ελάχιστα διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας επιμένει στον ισχυρισμό ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει εξισορροπηθεί, παρά τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

Επισημαίνουν την επιβράδυνση των λοιμώξεων και των θανάτων σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Φινλανδία, όπου έχουν εφαρμοστεί πολύ πιο περιοριστικά μέτρα.

Προχτές σε ένα 24ωρο προστέθηκαν 114 θάνατοι, ενώ χτες ανακοινώθηκαν ακόμα 133 νεκροί.

Σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί συνολικά 915 ασθενείς από το ξέσπασμα της πανδημίας.

H Σουηδία έχει μία από τις χαμηλότερες διεθνώς αναλογίες νοσοκομειακών κρεβατιών και κλινών ΜΕΘ προς κατοίκους: Κάτω από 6 ανά 100.000 κατοίκους.

Στον σουηδικό Τύπο οι γιατροί ήδη αναφέρουν πολύ δύσκολες καταστάσεις στις ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με έγγραφο από το νοσοκομείο «Καρολίνσκα» που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες (από την εφημερίδα «Aftonbladet») οι ασθενείς με κορωνοϊό ηλικίας 80 ετών και άνω, όπως και 60 – 70 ετών με προβλήματα σε όργανα, «δεν θα έχουν προτεραιότητα στις ΜΕΘ» και «θα απομακρύνονται».

Η κατάσταση στα σουηδικά νοσοκομεία, που ήταν δραματική και πριν από την επιδημία, τώρα χειροτερεύουν.

Η πικρή εμπειρία των ΣΔΙΤ στο Σουηδικό «πρότυπο σύστημα Υγείας»
Το νοσοκομείο «Καρολίνσκα», πρότυπο του «σουηδικού μοντέλου» της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Όπως σημειώνει η Άνα Χέμερσον, νοσοκόμα στη ΜΕΘ του «Καρολίνσκα»:

«Δουλεύουμε 12 ώρες, έχοντας χωρίσει τη μέρα σε δύο βάρδιες αντί για τρεις. Με το ίδιο προσωπικό που προηγουμένως είχε 20 κρεβάτια, τώρα πρέπει να φροντίζουμε σχεδόν τα τριπλάσια.

Μέχρι στιγμής λειτουργεί, αλλά δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση της καταιγίδας ή αν τα χειρότερα έρχονται».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 267 times, 1 visits today)
Back2Top