Συγκρίσεις στον καιρό του κορωνοϊού – Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους! (vid)

Το 2014 στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιστοιχούσαν μόλις 521 νοσοκομειακές κλίνες (κρεβάτια) ανά 100 χιλιάδες (!) κατοίκους ή διαφορετικά για κάθε χίλιους κατοίκους υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 5 (!) κρεβάτια…(ποσοστό κάλυψης 0,52%).

Η πικρή εμπειρία των ΣΔΙΤ στο Σουηδικό «πρότυπο σύστημα Υγείας»
Το νοσοκομείο «Καρολίνσκα», πρότυπο του «σουηδικού μοντέλου» της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Στη δε Ελλάδα του 2008, πριν δηλαδή ξεσπάσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις τεράστιες περικοπές στον τομέα της υγείας (με κλείσιμο πολλών δημόσιων νοσοκομείων), οι συνολικές[1] κλίνες ήταν 476 ανά 100 χιλιάδες (!) κατοίκους.

Δηλαδή για κάθε χίλιους κατοίκους υπήρχαν μόλις 4,7 κρεβάτια… (ποσοστό κάλυψης 0,47%).[2]

Αν τα παραπάνω ίσχυαν πριν την κρίση, μπορούμε όλοι μας να φανταστούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία, που εκτός όλων των άλλων, καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους και το τεράστιο βάρος μιας επιδημίας.

Συγκρίσεις στον καιρό του κορωνοϊού – Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους!

Τι λέτε όμως τώρα, πάμε να κάνουμε μια σύγκριση;

Το 1989, λίγο πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού, στη Σοβιετική Ένωση αντιστοιχούσαν χίλες τριακόσιες ογδόντα επτά (1.387 !) νοσοκομειακές κλίνες ανά 100 χιλιάδες (!) κατοίκους.[3]

Συγκρίσεις στον καιρό του κορωνοϊού - Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους
Συγκρίσεις στον καιρό του κορωνοϊού – Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους! (Ελλάδα)

Ή αλλιώς (μπας και το «χωνέψουν» μερικοί καλύτερα)… για κάθε χίλιους κατοίκους υπήρχαν σχεδόν 14 κλίνες!

Με δύο λόγια, το 1989 στην ΕΣΣΔ υπήρχαν 2,6 φορές περισσότερες κλίνες από ότι διαθέτει η ΕΕ και 3 φορές πιο πολλές συγκριτικά με την Ελλάδα, 20 χρόνια αργότερα.

Κι αυτό με τα μέσα και την τεχνολογία που υπήρχαν πριν από 30 χρόνια!

Το 1989 τι τεχνολογία ήταν διαθέσιμη στον κόσμο;

Δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί τα DVD, τα mp3, το Wi-Fi, η ψηφιακή επικοινωνία, ούτε φυσικά τα κινητά τηλέφωνα… ενώ η πλειοψηφία δεν διέθετε καν έγχρωμη τηλεόραση, πόσω μάλλον να έχει και υπολογιστή στο σπίτι της…

Συγκρίσεις στον καιρό του κορωνοϊού - Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους
Παρά το γεγονός οτι κατά την διάρκεια του Β΄ ΠΠ στη ΕΣΣΔ καταστράφηκαν 40.000 νοσοκομεία και υγειονομικά κέντρα, μόλις το 1947 οι βασικοί δείκτες περίθαλψης είχαν επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα!

Δεν είχε καλά-καλά προλάβει να δημιουργηθεί-εξαπλωθεί το ίντερνετ!

Εκείνη την εποχή λοιπόν οι σοβιετικοί είχαν την ικανότητα να καλύπτουν τις νοσοκομειακές και υγειονομικές ανάγκες ολόκληρου του λαού σε υπερθετικό βαθμό…που έφτανε σε ποσοστό στο 1,39%, που συγκρινόμενο με τα ποσοστά της ΕΕ και της Ελλάδας προκαλεί ίλιγγο!

Μετά από όλα αυτά δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…

Υ/Γ.: Την ίδια περίπου ώρα που γράφαμε τούτες τις γραμμές, το ALT.gr δημοσίεσε ένα 15λεπτο βίντεο το οποίο και επισυνάπτουμε…

Ένα από τα λαμπρότερα επιτεύγματα του σοσιαλισμού ήταν το κρατικό σύστημα υγείας της ΕΣΣΔ (vid)

Σημειώσεις:

[1]. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτός ο αριθμός, εκτός από τις κλίνες των δημόσιων μονάδων υγείας, συμπεριλαμβάνει και κλίνες των ιδιωτικών μονάδων.
[2]. Έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015, σελίδα 141.
[3]. «Λευκή βίβλος. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία 1991 – 2001», των Σ. Γκλάζιεφ, Σ. Καρά-Μουρζά και Σ. Μπάτσικοφ.

Με πληροφορίες από 902.gr

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 689 times, 1 visits today)
Back2Top