Οι θάνατοι από Covid-19 συγκριτικά με άλλες αιτίες παγκοσμίως (Γράφημα)

Από τότε που καταγράφηκε ο πρώτος επίσημος θάνατος από Covid-19 στην πόλη Γουχάν της Κίνας, μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες σχεδόν 250.000 άνθρωποι έχουν χαθεί από την ασθένεια, καθιστώντας την πιο φονική από όλες τις πανδημίες (SARS, H1N1, MERS και Ebola) που ξέσπασαν τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι θάνατοι από Covid-19 συγκριτικά με άλλες αιτίες παγκοσμίως

Όμως ο Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους και από άλλες, πιο γνωστές, αιτίες θανάτου.

Σύμφωνα με το Global Burden of Disease και την ετήσια μελέτη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) που καταγράφει τις ζωές που χάθηκαν από 282 ασθένειες και τραυματισμούς σε 195 χώρες και περιοχές του πλανήτη,

ο διαβήτης (τύπου 2) ήταν υπεύθυνος για 20.000 θανάτους ανά εβδομάδα, κατά μέσο όρο για το 2017, (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Τα τροχαία ατυχήματα σκοτώνουν κατά μέσο όρο 25.000 άτομα την εβδομάδα.

Οι καρκίνοι του πνεύμονα και της τραχείας, σκοτώνουν περίπου 36.000.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί, τον Απρίλη σε ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο διάστημα 7 ημερών, ο κορωνοϊός σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, πριν υποχωρήσει στις 40.000 την τελευταία εβδομάδα.

Οι θάνατοι από τον Covid-19 ξεπερνούν τους θανάτους τον καρκίνο του μαστού, την ελονοσία αλλά και τη νόσο του Πάρκινσον.

Μόνο οι καρδιοαγγειακές παθήσεις (τα στοιχεία δεν εμφανίζονται στο γράφημα αλλά είναι πολύ πάνω από όλες τις αιτίες θανάτου) και οι παραδοσιακές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα, σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ότι ο νέος κορωνοϊός (62.000 κατά μέσο όρο ανά βδομάδα).[1]

Ακόμα κι αν η πανδημία τελειώσει αύριο, ο Covid-19 θα εξακολουθεί να είναι μεταξύ των κύριων αιτιών θανάτου για το 2020.

Οι θάνατοι από Covid-19 συγκριτικά με άλλες αιτίες παγκοσμίως
Οι θάνατοι από Covid-19 συγκριτικά με άλλες αιτίες παγκοσμίως (Κλικ για μεγέθυνση)

Επιπλέον οι 248.000 άνθρωποι που πέθαναν από τον κορωνοϊό είναι ένας αριθμός σημαντικά μικρότερος από τον πραγματικό, αφού στις περισσότερες χώρες, οι επίσημοι καταγεγραμένοι θάνατοι από Covid-19 περιλαμβάνουν μόνο εκείνους που έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, η Κίνα και η Μ. Βρετανία αναθεώρησαν τα επίσημα στοιχεία, προσθέτοντας αρκετές χιλιάδες στον φονικό απολογισμό, ενώ οι καταγγελίες για υποκαταγραφή των νεκρών ολοένα και πυκνώνουν, με πιο τρανταχτά παραδείγματα το Εκουαδόρ και τη Χιλή.

Εκείνοι που πεθαίνουν σε άλλες δομές (γηροκομεία) ή στα σπίτα τους, καθώς και εκείνοι που σκοτώθηκαν από καταστάσεις που θα μπορούσαν κανονικά να θεραπεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας που τώρα κατακλύζονται από ασθενείς Covid-19, παραμένουν εκτός των συγκεκριμένων στατιστικών.

Το lock-down που επιβλήθηκε στις περισσότερες χώρες για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να έχει και άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι έλεγχοι ρουτίνας για μακροχρόνιες ασθένεις όπως ο καρκίνος ή τα καρδιοαγγειακά νοσήματα έχουν ανασταλεί σε πολλές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές της Βρετανίας, οι παραπομπές για καρκίνο μειώθηκαν κατά 75%, ενώ και στη χώρα μας καταγράφεται μεγάλη μείωση, εξαιτίας και του φόβου των ασθενών να προσέλθουν στα νοσοκομεία.

Επίσης και η κοινωνική απομόνωση έχει ψυχολογικό αντίκτυπο.

Στη Ρωσία, οι πωλήσεις βότκας την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 31%.

Στην Αμερική, οι πωλήσεις όπλων τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 85%.

Περισσότερη χρήση αλκοόλ και πυροβόλων όπλων θα μπορούσε να συμβάλει σε περισσότερες αυτοκτονίες, αναφέρει η έκθεση…

Μέσα στη γενικότερη μαυρίλα, υπάρχουν και κάποια φωτεινά σημεία.

Καθώς οι άνθρωποι περιόρισαν τις μετακινήσεις τους, ήταν λογικό να καταγραφούν πολύ λιγότερα τροχαία δυστυχήματα, που θεωρείται η 8η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Επιπλέον η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα μειώσει τον αριθμό των πρόωρων τοκετών, ενώ λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από άσθμα.

Κι ενώ στο βόρειο ημισφαίριο (στις πιο πλούσιες χώρες) τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, (αν και η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι βέβαιο πως θα επιφέρει νέα έξαρση κρουσμάτων άρα και θανάτων), υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία σχετικά με το πόσο σκληρά θα χτυπήσει ο ιός τις φτωχές χώρες, του νότιου ημισφαιρίου και ιδιαιτέρως την Αφρική.

Πάντως με όποιο μάτι και αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία της πανδημίας, ένα πράγμα είναι εμφανές:

Πως ενώ το επίπεδο της επιστημονικής γνώσης έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος, στέκεται εμπόδιο στο να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας.

Οι θάνατοι από Covid-19 συγκριτικά με άλλες αιτίες παγκοσμίως
(Κάντε κλικ για μεγάθυνση)

Κι αυτό το σύστημα, που υπηρετεί μονάχα τις ανάγκες μιας ισχνής μειοψηφίας, δεν μπορεί (ούτε και θέλει) να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις.

Γεγονός που αποδεικνύει πως έχει  ξεπεράσει – προ πολλού – τα ιστορικά του όρια και πρέπει, όσο το δυνατόν συντομότερα, να αντικατασταθεί.

Σημείωση:

[1]. Οι θάνατοι από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία, βρογχίτιδα κλπ.) που προκαλούνται και από την εποχική γρίπη δεν πρέπει να συγκριθούν ως απόλυτοι αριθμοί με τους θανάτους από κορωνοϊό, αλλά αναλογικά ως κλάσμα επί των κρουσμάτων.

Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τον νέο κορωνοϊό, για την εποχική γρίπη δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο περιορισμού της εξάπλωσής της (αφού υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο που ανανεώνεται μάλιστα κάθε χρόνο αλλά και αποτελεσματικά φάρμακα), οπότε αυτή μολύνει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης, που έχει φτάσει τα 7,8 δισ και όχι μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια…

Αυτό είναι ένα από τα βασικά λάθη που κάνουν όσοι, υποτιμούν τους αριθμούς των θανάτων και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, ότι δηλαδή οι θάνατοι από εποχική γρίπη είναι περισσότεροι άρα δεν υπάρχει πανδημία ή όταν ζοριστούν ισχυρίζονται πως όλες οι αιτίες θανάτου καταγράφονται ως θάνατοι από Covid-19.

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2,887 times, 1 visits today)
Back2Top