ΟΟΣΑ: Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα «χαστούκια» για τους απανταχού «ψεκασμένους»

Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Οικονομίας (ΟΟΣΑ), αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία.

ΟΟΣΑ: Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Στη σχετική ανακοίνωσή του θεωρεί πως ο νέος κορωνοϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία φέτος, με αποτέλεσμα αυτή να αναπτυχθεί κατά 2,4% αντί για 2,9% που ήταν η πρόβλεψη, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, φέτος θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασύροντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%.

Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν μόνο 0,1 της μονάδας ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,9%.

«Ο περιορισμός της παραγωγής στην Κίνα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που μαρτυρά την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού και στις αγορές πρώτων υλών»,

εξήγησε ο Οργανισμός.

Η πρόβλεψη περί απώλειας μισής μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και ότι στις άλλες χώρες θα είναι πολύ πιο περιορισμένης έκτασης.

ΟΟΣΑ: Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορωνοϊού
ΟΟΣΑ: Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης ότι μια επιδημία μεγαλύτερης διάρκειας που θα εξαπλωνόταν στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και στο μισό την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο:

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση και την εξάπλωση και να διατηρήσουν τα εισοδήματα των κοινωνικών ομάδων και των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας»,

κατέληξε.

Πηγές: 902.gr και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 90 times, 1 visits today)
Back2Top