Η UNESCO αναγνωρίζει την πρωτοπορία της Κούβας και στην εκπαίδευση!

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) αναγνώρισε τα αποτελέσματα του έργου της Κούβας για την επίτευξη ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης στην Παγκόσμια Έκθεση Παρακολούθησης με τίτλο: «Εκπαίδευση για Όλους» για το 2020.

Η UNESCO αναγνωρίζει την πρωτοπορία της Κούβας και στην εκπαίδευση
Η UNESCO αναγνωρίζει την πρωτοπορία της Κούβας και στην εκπαίδευση!

Μία έκθεση που είναι γνωστή ως έκθεση GEM.

Αυτός ο παγκόσμιος μηχανισμός παρακολούθησης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της προόδου που αφορά τον στόχο 4 περί «Αειφόρου Ανάπτυξης»:

«Διασφάλιση χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιης, ποιοτικής εκπαίδευσης και προώθησης ευκαιριών διά βίου μάθησης για όλους».

Στην έκθεση για το 2020 υπογραμμίζεται ότι η Κούβα έχει επιτύχει 100% συμμετοχή στην παιδική ηλικία, σύμφωνα το πρόγραμμα το οποίο έθετε στα κράτη – μέλη το στόχο πως:

«Μέχρι το 2030, διασφαλίστε ότι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα και ανάπτυξη της προσχολικής παιδικής ηλικίας και στην προσχολική εκπαίδευση, έτσι ώστε είναι έτοιμοι για το δημοτικό σχολείο».

Η μόνιμη εκπρόσωπος της Κούβας στην UNESCO, Yahima Esquivel, σχολίασε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η έκθεση:

«Αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του κουβανικού προγράμματος «Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας» στην εξασφάλιση περιεκτικής και ποιοτικής εκπαίδευσης από την παιδική ηλικία και σε αγροτικές συνθήκες»

και επαινεί το:

«Πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής της Κούβας, τονίζοντας την προληπτική του προσέγγιση στα δικαιώματα των δύο φύλλων, που γίνεται μέσω του βασικού προγράμματος σπουδών, προαιρετικών μαθημάτων και μεταπτυχιακών σπουδών».

Η διπλωμάτης σχολίασε επίσης την αναγνώριση της Κούβας από τον διεθνή οργανισμό για το υποδειγματικό της έργο σε ότι αφορά την ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Για άλλη μια φορά, η UNESCO αναγνωρίζει την πρωτοπορία της Κούβας και σε αυτόν τον τομέα σε παγκόσμιο  μάλιστα επίπεδο.

Μία χώρα που στο άρθρο 73 του Συντάγματός της αναφέρει:

«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των ατόμων και αποκλειστική ευθύνη του κράτους, το οποίο εγγυάται δωρεάν, προσβάσιμη, και ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες για ολοκληρωμένη ανάπτυξη, από την παιδική ηλικία έως τη μεταπτυχιακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Έτσι, η Κούβα είναι η μόνη χώρα, όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής αλλά παγκοσμίως, που έχει εξασφαλίσει την εκπαίδευση για το σύνολο (100%) των παιδιών της ενώ σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF για το 2019 είναι κι η μόνη που έχει εξαλείψει τον παιδικό υποσιτισμό.

Η UNESCO αναγνωρίζει την πρωτοπορία της Κούβας και στην εκπαίδευση
Η UNESCO αναγνωρίζει την πρωτοπορία της Κούβας και στην εκπαίδευση!

Και βέβαια όλα αυτά τα επιτεύγματα έρχονται κόντρα σε θεούς και δαίμονες, αφού είναι γνωστές οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νησί της Επανάστασης από το συνεχιζόμενο οικονομικό και πολιτικό εμπάργκο, που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, παρά τις συνεχιζόμενες καταδίκες από τους διεθνείς οργανισμούς.

Για το σκοπό αυτό, άλλωστε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης εδώ και λίγες βδομάδες «τρέχει» καμπάνια αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης της Κούβας, που επιμένει να ορθώνει ανάστημα αρνούμενη να υποταχθεί σε κάθε λογής πιέσεις που της ασκούν οι ιμπεριαλιστές…

Με πληροφορίες από Granma

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1,043 times, 1 visits today)
Back2Top