ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει πολύ περισσότερους υγειονομικούς από όσους καταγράφονται

Πυκνώνουν οι επίσημες καταγγελίες ότι εξετάζονται ελάχιστα δείγματα των εργαζομένων στην υγεία

Την ώρα που η πανδημία στις ΗΠΑ έχει βγει εκτός ελέγχου, αφού τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν ακόμα 2.482 θάνατοι (νέο αρνητικό ρεκόρ) ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό πάνω από 28.500, αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό είναι πολύ υψηλότερος από 9.200, που καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία.

Οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν χρησιμοποιούν έναν ολοκληρωμένο τρόπο καταγραφής εκείνων που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν άλλους, αφού πολλές πολιτείες αρνούνται να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει πολύ περισσότερους υγειονομικούς από όσους καταγράφονται
ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει πολύ περισσότερους υγειονομικούς από όσους καταγράφονται

Προχτές το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε τον αριθμό των κρουσμάτων και πως έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι υγειονομικών, αριθμός που βασίζεται σε ένα μικρό μόνο αριθμό αναφορών αποτελεσμάτων από τεστ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα ο παραπάνω υπολογισμός βασίστηκε μόλις στο 16% των δειγμάτων για Covid-19 στις ΗΠΑ, οπότε ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που αφορούν υγειονομικούς είναι σίγουρα πολύ υψηλότερος.

Αξιωματούχοι του CDC ανέφεραν επίσης ότι τα στοιχεία που έχουν από πολιτείες που παρακολουθούν πιο στενά τις ασχολίες ατόμων με τον ιό υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι στην υγειία ντιπροσωπεύουν περίπου το 11% όλων των λοιμώξεων Covid-19.

«Θέλαμε να επισημάνουμε τους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης επειδή είναι οι εθνικοί ήρωες που τώρα φροντίζουν άλλους με αυτήν την ασθένεια σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας»,

δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, υποδιευθύτρια του CDC

«Γνωρίζουμε ότι τα ιδρύματά τους προσπαθούν να παρέχουν υλικό για να τους βοηθήσουν να εργαστούν με ασφάλεια, αλλά ήδη χιλιάδες έχουν μολυνθεί».

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι αναρτήσεις στο Twitter έχουν δείξει την περίπτωση των εργαζομένων που λένε ότι δεν έχουν επαρκή προστατευτικά εργαλεία για να μην νοσήσουν.

Πρόσφατα μια νοσοκόμα πρώτης γραμμής από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι λόγω ελλείψεων αντί για προστατευτική στολή της έδωσαν ένα …αδιάβροχο!

Anne Schuchat
Η Δρ. Anne Schuchat

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία για τους θανάτους υγειονομικών προέρχονται από φόρμες «αναφοράς περίπτωσης» που αποστέλλουν τα εργαστήρια στο CDC, οι οποίες μπορούν να προωθηθούν πριν καν ολοκληρωθεί η πορεία της περίθαλψης ενός ασθενούς.

Από περισσότερες από 310.000 αναφορές που αναλύθηκαν από το CDC, μόνο 4.400 περιελάμβαναν σαφές απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το εάν θεραπεύτηκε ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας ή εάν τελικά κατέληξε.

Μεταξύ αυτών των ελάχιστων αναφορών, ήταν οι 27 που καταγράφηκαν ως νεκροί.

Η Schuchat είπε ότι το CDC διεξάγει έρευνα από 14 νοσοκομεία, αξιοποιώντας κι άλλες μεθόδους παρακολούθησης της λοίμωξης, όπως  αναφορές σε τοπικές εφημερίδες και μέσα, για να καταγράψει τους πρόσθετους θανάτους.

Όπως είπε, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς ο υπολογισμός περιπτώσεων ατόμων στη Νέα Υόρκη που πεθαίνουν στο σπίτι τους και στηρίζονται σε υπερβολικά φορτισμένο προσωπικό υγείας για τη μετάδοση δεδομένων.

«Σε ορισμένες εγκαταστάσεις, το άτομο που υποτίθεται ότι κάνει την αναφορά φροντίζει τους ασθενείς και είναι καταβεβλημένο»,

δήλωσε ο Schuchat.

Η Guardian και η Kaiser Health News ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ που ονομάζεται «Χαμένοι στην Πρώτη Γραμμή» για να καταγράψει τη ζωή των εργαζομένων στην υγεία που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται επιστάτες νοσοκομείων, καθαρίστριες, συμβούλοι τοξικομανών και κατάχρησης ουσιών, γιατρούς και νοσολευτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Οχάιο, έχουν αναφερθεί ποσοστά ασθένειας των εργαζομένων στην περίθαλψη έως και 20%, αλλά δεν έχουν αποκαλύψει στοιχεία σε επίπεδο νομού, πόλης ή νοσοκομείου.

Ένα σύστημα υγείας, (το Henry Ford) στην περιοχή του Ντιτρόιτ, ανέφερε ότι περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο (όπως και στο Οχάιο) αρνήθηκαν να πουν πόσοι εργαζόμενοι πέθαναν, με πρόφαση την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ασθενών!

Τα στοιχεία του CDC που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι το 73% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που αρρωσταίνουν είναι γυναίκες και η μέση ηλικία τους είναι 42 ετών.

Το ότι τόσοι πολλοί υγειονομικοί αρρωσταίνουν είναι ανησυχητικό για τον Christopher Friese, έναν νοσοκόμο που συνεχίζει να δέχεται ασθενείς και διευθύνει το Πανεπιστημιακό Κέντρο του Μίσιγκαν που σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας των ασθενών και του πληθυσμού.

ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει πολύ περισσότερους υγειονομικούς από όσους καταγράφονται
Νοσοκόμες περιμένουν να καλωσορίσουν τους νοσηλευτές που φτάνουν από όλη τη χώρα για να βοηθήσουν στη μάχη της επιδημίας στο Ινστιτούτο Νοσηλευτικής του Long Island στη Νέα Υόρκη

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ονόματα όσων υγειονομικών έχουν πεθάνει είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν:

«Είναι προσβολή ότι δεν μπορούμε καν να τιμήσουμε ή να σεβαστούμε αυτούς τους συναδέλφους! Έχουμε νοσοκόμες στο Μανχάταν με σακούλες σκουπιδιών και γυαλιά και δεν έχουμε τρόπο να καταγράψουμε τους υγειονομικούς που χάθηκαν στην μάχη με τον κορωνοϊό.

Δεν μπορούμε καν να τους θρηνήσουμε σωστά: Δεν μπορούμε να τους τιμήσουμε, γιατί δεν γνωρίζουμε καν ποιους και πόσους έχουμε χάσει».

Πηγή: The Guardian

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 131 times, 1 visits today)
Back2Top