ΗΠΑ: Πτώχευση κήρυξε ο βασικός αερομεταφορέας της Λατινικής Αμερικής (LATAM)

Ένας όμιλος που προέκυψε από τη συγχώνευση της Χιλιανής LAN και της Βραζιλιάνικης ΤΑΜ με πάνω από 42.000 υπαλλήλους, εκτελούσε 1.400 πτήσεις κάθε μέρα, μεταφέροντας πάνω από 74 εκατ. επιβάτες τον χρόνο σε 26 χώρες

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Λατινικής Αμερικής «LATAM Airlines Group» κήρυξε σήμερα πτώχευση στις ΗΠΑ, καθώς δεν κατάφερε να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ύστερα από τη βουτιά που κατέγραψαν οι δραστηριότητές του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά θα συνεχίσει προς το παρόν να εκτελεί τις λίγες αεροπορικές συνδέσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.

ΗΠΑ: Πτώχευση κήρυξε ο βασικός αερομεταφορέας της Λατινικής Αμερικής (LATAM)

Ο αερομεταφορέας αυτός γεννήθηκε από τη συγχώνευση της χιλιανής LAN και της βραζιλιάνικης TAM. Κανονικά εξυπηρετεί 145 προορισμούς σε 26 χώρες.

Έως πρότινος είχε πάνω από 42.000 υπαλλήλους και υπό κανονικές συνθήκες εκτελούσε 1.400 πτήσεις κάθε μέρα, μεταφέροντας πάνω από 74 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.

«Εφαρμόσαμε μια σειρά από δύσκολα μέτρα για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο αυτής της πρωτόγνωρης αναταραχής στη βιομηχανία, αλλά εντέλει αυτή η πορεία αποτελεί την καλύτερη επιλογή»,

ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της LATAM Ρομπέρτο Άλβο και πρόσθεσε:

«Ο όμιλος LATAM και οι συνδεόμενες με αυτόν εταιρίες στη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό και την Κολομβία προχωρούν σε εθελοντική αναδιοργάνωση υπό την προστασία του Άρθρου 11 (του πτωχευτικού κώδικα) στις ΗΠΑ».

Στις ΗΠΑ, η προσφυγή στο Άρθρο 11 επιτρέπει σε μια εταιρεία που δεν μπορεί να πλέον να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις της να αναδιαρθρωθεί τελώντας σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, με μοναδικά θύματα τους εργαζομένους της, που στην περίπτωση της LΑΤΑΜ είναι χιλιάδες:

Ήδη στα μέσα Μάη, η «LATAM» ανακοίνωσε την απόλυση 1.400 εργαζομένων στις μονάδες της στη Χιλή, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού, μια απόφαση που ήρθε να προστεθεί στις απολύσεις (που βαπτίστηκαν «εθελούσιες έξοδοι») 800 υπαλλήλων.

Η εταιρεία, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη μερική μόνο επανέναρξη των πτήσεών της τον Ιούνη, διευκρίνισε ότι η απόφασή της δεν θα έχει κανένα άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητες μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων.

ΗΠΑ: Πτώχευση κήρυξε ο βασικός αερομεταφορέας της Λατινικής Αμερικής (LATAM)
ΗΠΑ: Πτώχευση κήρυξε ο βασικός αερομεταφορέας της Λατινικής Αμερικής (LATAM)

Η LATAM ακολούθησε το παράδειγμα της κολομβιανής «Avianca Holdings» και της αυστραλιανής «Virgin Australia Holdings» ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, με την πανδημία να «επιταχύνει» τις εξελίξεις.

Τον Απρίλη, η εταιρεία μείωσε τις πτήσεις της κατά 95% και ανέστειλε το σύνολο των διεθνών συνδέσεών της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από AFP και «Reuters»

Πηγή: 902.gr

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 141 times, 1 visits today)
Back2Top