Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται!

Περί «παραπληροφόρησης» για το κουβανικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β κατά του κορωνοϊού

Μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών, τα fake news και η σπερμολογία για τον Covid-19 είναι λογικό να οργιάζουν.

Ιταλία: 189 νεκροί σε 24 ώρες - Πάνω από χίλια τα θύματα του φονικού ιού

Εξάλλου ακόμα και οι εκτιμήσεις κατά τεκμήριο ειδικών με το αντικείμενο στη χώρα μας και διεθνώς δε συγκλίνουν απαραίτητα μεταξύ τους.

Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν στιβαρά επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση, τις ακριβείς ιδιότητες και φυσικά τους τρόπους πρόληψης της ασθένειας.

Εκ των πραγμάτων μέχρι τότε θα διατυπώνονται εκτιμήσεις και θεωρίες, άλλες σοβαρές, άλλες λιγότερο, άλλες καλοπροαίρετες κι άλλες σκανδαλοθηρικές και κακόβουλες.

Αυτό το γεγονός αξιοποιείται από τα «Ελληνικά Hoaxes» (EH) προκειμένου να τσουβαλιάσουν φεϊσμπουκικά γιατροσόφια για γαργάρες με αλατόνερο και ξύδι, με τη χρήση κουβανικού αντιϊκού φαρμάκου στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σε άρθρο τους, λοιπόν, με τίτλο:

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ιντερφερόνη άλφα 2β από την Κούβα στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19»,

ο συντάκτης του άρθρου φτιάχνει έναν ισχυρισμό που τον βολεύει, προκειμένου μετά να τον «καταρρίψει» με μια σειρά επιχειρήματα που -πίσω από επιστημονικοφανείς περικοκλάδες- προσπαθούν απλώς να κρύψουν ότι βασικό πρόβλημά τους είναι ότι υπάρχει ένα κουβανικό φάρμακο που φαίνεται να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς κορωνοϊού στους οποίους έχει χρησιμοποιηθεί.

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται
Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται!

Αυτό τα «EH» το μεταφράζουν στον βολικό ισχυρισμό:

«Φάρμακο που ανέπτυξε η κυβέρνηση της Κούβας, συγκεκριμένα η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2β, είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ασθένειας Covid-19».

Φυσικά σε κανένα από τα άρθρα που παρατίθενται ανάμεσα σε όσα αναπαρήγαγαν την «παραπληροφόρηση», δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος, ούτε πουθενά ανευρίσκεται τέτοια απλουστευμένη και απόλυτη διατύπωση, κάτι που ισχύει και για αντίστοιχα άρθρα που δημοσιεύσαμε.

Πράγμα πολύ λογικό, γιατί βασική πηγή –πρωτογενώς ή μη– των ελληνικών, αλλά και διεθνών άρθρων είναι κουβανικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα η ιστοσελίδα «Granma», δηλαδή το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Για το συντάκτη των EH ωστόσο, πηγές με έδρα την Κούβα ή και «άλλες ισπανόφωνες σελίδες» λίγο διαφέρουν από το προφίλ στο facebook της Σούλας από τα Πετράλωνα:

«Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε αυτό το φάρμακο και τη συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας έχουν ως πηγή είτε σελίδες ενημέρωσης που εδρεύουν στη Κούβα ή άλλες ισπανόφωνες σελίδες. Αυτή η πληροφορία δε βρίσκεται σε καμία μεγάλη σελίδα ενημέρωσης ή επιστημονικού φορέα».

Το telesur, μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη Ν. Αμερική, αλλά έχει την ατυχία εκτός από ισπανόφωνο (με αγγλική έκδοση) να είναι και φιλικά προσκείμενο στην Κούβα, άρα εξ ορισμού αναξιόπιστο.

Ιδιαίτερα προβληματικό φαίνεται πως βρίσκουν και ότι η «Granma» μιλάει για 1.500 ασθενείς που κατόρθωσε να «γιατρέψει» το φάρμακο.

Μόνο που το «γιατρέψει» είναι όρος-εφεύρεση του συντάκτη, καθώς το «Granma» κάνει απλά λόγο για:

«Χειροπιαστά αποτελέσματα στη θεραπεία πάνω από 1.500 ασθενών και ότι είναι ένα από τριάντα φάρμακα που επέλεξε η κινέζικη Εθνική Επιτροπή Υγείας για να θεραπεύσει την αναπνευστική πάθηση».

Πιο κάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρει σχετικά με το φάρμακο:

«Έχει το πλεονέκτημα ότι ενάντια σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι ένας μηχανισμός προστασίας, η χρήση του αποτρέπει να φτάσουν σε αυτό το στάδιο ασθενείς με πιθανότητες επιδείνωσης-περιπλοκής-υποτροπής, και να καταλήξουν πεθαίνοντας».

Διατυπώσεις δηλαδή εξαιρετικά προσεχτικές και μετρημένες, που προφανώς δεν ισχυρίζονται ότι η Κούβα έχει ένα θαυματουργό σκεύασμα που εξαφανίζει τον Covid-19, όπως θα υπέθετε κανείς από τον αρχικό ισχυρισμό που «αποδομούν» τα EH.

Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται
Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται!

Εξίσου σαφής και ο Εντουάρντο Μαρτίνες, διευθυντής της BioCubaFarma, που καταπολέμησε την παραπληροφόρηση περί «κουβανικού εμβολίου» και ανέφερε απλά ότι:

«Από τις επιλογές που υπάρχουν (σ.σ αναφέρεται στην πρακτική της Κίνας) για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, η πρώτη που συνιστάται είναι η ιντερφερόνη».

Κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το πώς βλέπουν επίσημοι φορείς του κουβανικού συστήματος υγείας την ιντερφερόνη, ως μέρος πειραματικών θεραπειών μπροστά σε έναν άγνωστο ακόμα ιό.

Καταρρέουν λοιπόν και οι φαιδρότητες για «έλλειψη κλινικών μελετών» που επικαλούνται τα EH, γιατί προφανώς ποτέ κανείς δεν τις επικαλέστηκε, ούτε άφησε να εννοηθούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, γιατί κατά τα λοιπά το φάρμακο είναι παλιό και με αρκετά ευρύ φάσμα χρήσης.

To ακόμα πιο φαιδρό είναι ότι σε κάποιο σημείο το άρθρο των EH υποστηρίζει πως:

«Για τον εν λόγω ισχυρισμό (σ.σ περί 1500 ατόμων) δεν υπάρχει τεκμηρίωση σε κανένα επίσημο μέσο, καμία μελέτη ή αναφορά επίσημου φορέα εντός ή εκτός της Κούβας δεν κάνει αναφορά σε αυτά τα νούμερα, ούτε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου και τα αποτελέσματα της».

Η «Granma», το όργανο επαναλαμβάνουμε του ΚΚ Κούβας που κυβερνάει τη χώρα, για τα EH δεν είναι επίσημο μέσο ή φορέας εντός Κούβας.

Αλλά για κομμουνιστές πρόκειται, είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε κιόλας;

Δεν ξέρουμε αν τα EH μετά την ιδιότητά τους ως επίσημων διαδικτυακών μπάτσων στο ελληνικό facebook έχουν πλέον και διεθνείς βλέψεις ή αν ήδη εμφανίζουν με ένδειξη «αναξιόπιστης πηγής» τυχόν αναδημοσιεύσεις από την ιστοσελίδα της Granma σε ελληνικούς λογαριασμούς του μέσου.

Από το κείμενο δε λείπει βέβαια και μια καλή δόση σχολαστικισμού, από αυτόν που πριν λίγα χρόνια μας διαφώτιζε για τη μη ύπαρξη νεκρών μέσα στο Πολυτεχνείο.

Έτσι λοιπόν πληροφορούμαστε ότι η ιντερφερόνη άλφα 2β ανακαλύφθηκε από τον Charles Weissmann στη Ζυρίχη κι ότι:

«Εν ολίγοις η κουβανική κυβέρνηση δεν ανέπτυξε την ιντερφερόνη άλφα 2β, απλά χρησιμοποίησε την ένωση για να παράγει ένα φάρμακο».

Δεν ξέρουμε πού ακριβώς εντόπισε ο συντάκτης κάποιον επίσημο κουβανικό ισχυρισμό ότι η χημική ένωση είναι κουβανική ανακάλυψη ώστε να έχει τόση σπουδή να την καταρρίψει.

Όταν κάποιος λέει ότι θα πάρει παρακεταμόλη εννοεί προφανώς ότι θα πιει ένα ντεπόν, ένα παναντόλ ή όποιο άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα την περιέχει, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις ότι πρόκειται για δραστική ουσία που αναπτύχθηκε από Αμερικανό χημικό Harmon Northrop Morse το 1878, κι όχι για πατέντα των φαρμακευτικών εταιρειών που πουλάνε τα παυσίπονα που την περιέχουν.

Με λίγα λόγια, τα EH προχώρησαν σε ένα σωρό ακροβασίες και κατασκευές επιχειρημάτων που ουδέποτε διατυπώθηκαν στη μορφή που ισχυρίζεται τα επίμαχο άρθρο.

Κουβανικό φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Κουβανικό φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Κι αυτό απλά και μόνο επειδή επειδή ως «σοβαρή ιστοσελίδα», δεν ήθελαν να γράψουν (τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση) έτσι απλά:

«Μην πιστεύετε ιστοσελίδες που εκπορεύονται από την κουβανική κυβέρνηση».

Φυσικά, όπως λέγαμε και στην αρχή, ο χρόνος και οι μελέτες που προφανώς θα γίνουν στο μέλλον θα αποδείξουν το βαθμό αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου ενάντια στον κορωνοϊό.

Ο έμμεσος -πλην σαφέστατος- ισχυρισμός του συντάκτη ότι η κουβανική κυβέρνηση (αυτήν εκφράζει η «Granma») διαδίδει συνειδητά ψέματα στους δικούς της πολίτες και σε όλο τον κόσμο για θετικά αποτελέσματα σε έναν αριθμό ασθενών,

υποκρύπτει απλώς πολιτική εμπάθεια, αν όχι εσκεμμένη απόπειρα συκοφάντησης του σοσιαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του συστήματος υγείας της Κούβας, στο οποίο τείνουν χείρα βοηθείας αυτές τις δύσκολες ώρες μια σειρά χώρες, από την Κίνα ως την Ιταλία και χώρες της Καραϊβικής.

Πηγή: Κατιούσα

Tο «Ellinika Hoaxes» σε διατεταγμένη υπηρεσία βγάζουν «fake news» το κουβανικό φάρμακο για τον κορωνοϊό

Αυτό που δεν λέει το δημοσίευμα του εθνικού ντίλερ του (πολυ)εθνικού λογοκριτή, είναι ότι πολλά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ που αναφέρει ότι αναπαρήγαγαν την είδηση (και έσπευσαν να την κατεβάσουν άρον-άρον), ανέφεραν ως πηγή το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Αν τα «Ellinika Hoaxes» (EH) θεωρούν «fake news» την είδηση, θα έπρεπε να αναφέρουν και την βασική πηγή «παραπληροφόρης», αλλά τότε θα γελούσε κάθε πικραμένος.

Κουβανικό φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ως γνωστό, αναφορές για το κουβανικό φάρμακο έκανε η προεδρία της Κούβας, οι αρχές της Κίνας, της Βενεζουέλας , οι αρχές της Λομβαρδίας (Ιταλία) και πολλών άλλων χωρών και φυσικά πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Παρ όλα αυτά, το EH υποστηρίζει:

«Όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε αυτό το φάρμακο και τη συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας έχουν ως πηγή είτε σελίδες ενημέρωσης που εδρεύουν στη Κούβα ή άλλες ισπανόφωνες σελίδες. Αυτή η πληροφορία δε βρίσκεται σε καμία μεγάλη σελίδα ενημέρωσης ή επιστημονικού φορέα».

Από αυτό προκύπτει ότι το EH θεωρεί αναξιόπιστα, εν δυνάμει παραγωγούς «fake news» τις σελίδες που εδρεύουν στην Κούβα καθώς και άλλες ισπανόφωνες σελίδες (βλ.Λατινική Αμερική), στην Κίνα, ενδεχομένως στη Ρωσία, στις Αραβικές χώρες και σε όλα – πλην ΗΠΑ και Ευρώπη – μέρη του κόσμου.

Απολύτως λογικό, αν λάβουμε υπ οψιν ότι η σελίδα του EH αναφέρει ως βασικούς του χρηματοδότες για το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (11.000 €) και το Facebook (302.400 $).

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος Στάμος Αρχοντής, επιχειρεί και μία επιστημονική τεκμηρίωση αναφέροντας ότι:

«Με απλά λόγια ιντερφερόνη άλφα 2β ονομάζεται η ενεργή χημική ένωση όχι το εμπορικό προϊόν. Την ίδια χημική ένωση χρησιμοποιεί ως βάση το αντίστοιχο φάρμακο που αναπτύχθηκε στη Κούβα και φέρει την ονομασία Heberon® Alfa R.

Εν ολίγοις η κουβανική κυβέρνηση δεν ανέπτυξε την ιντερφερόνη άλφα 2β, απλά χρησιμοποίησε την ένωση για να παράγει ένα φάρμακο».

[…] Κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι ακόμα και οι απλοί εμπορικοί φαρμακευτικοί κατάλογοι το αναφέρουν και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε δραστική ουσία, εκ της οποίας παράγονται πολλά φάρμακα.

Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται
Aπό ενημερωτική δράση για τα μέτρα πρόληψης σε δημοτικό σχολείο της Κούβας

Οι κουβανοί – και όχι τώρα – παρήγαγαν ένα φάρμακο με αυτή τη δραστική ουσία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και είχε θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς του κορωνοϊού στην Κίνα.

Τι διαφορετικό έγραψαν τα επίμαχα δημοσιεύματα;

Έγραψαν ότι:

1. H Κίνα έφτιαξε ήδη εργοστάσιο σε συνεργασία με την κουβανική εταιρεία και παράγει το φάρμακο.
2. Το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη σε κάποια νοσοκομεία της Ισπανίας.
3. 15 ακόμα χώρες ζητούν να το αποκτήσουν.
4. Οι αρχές της Λομβαρδίας στην Ιταλία υπέβαλαν αίτημα στην κουβανική κυβέρνηση για αποστολή ιατρικής βοήθειας.

Ποιο από όλα αυτά είναι fake news;

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει:

«Μετά από εκτεταμένη έρευνα σε βάσεις δεδομένων για κλινικές δοκιμές δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια καταχώρηση η οποία να αφορούσε χρήση του σκευάσματος Heberon® Alfa R της Κουβανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Covid-19».

Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει μεγαλύτερη βάση κλινικών δοκιμών από τους δεκάδες χιλιάδες ασθενείς της Κίνας, που όλα δείχνουν ότι νίκησε τον ιό.

Υπάρχουν σήμερα πιο αξιόμαχοι από τους Κινέζους γιατρούς και πιο αξιόπιστες από τις υγειονομικές αρχές αυτής της χώρας, που βεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του κουβανικού φαρμάκου;

Ενδεχομένως, η μιντιακή επίθεση αναξιοπιστίας στο κουβανικό φάρμακο έχει να κάνει με την τελευταία είδηση για την κόντρα Γερμανίας – ΗΠΑ όσον αφορά την ιδιοκτησία και εμπορική εκμετάλλευση του, υπό ανακάλυψη εμβολίου (;) για τον ιό.

Σε αυτόν τον κόσμο, κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να μην πεθάνουν τώρα χιλιάδες άνθρωποι ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται για τρελά κέρδη από τους επιζήσαντες για την κατόπιν εορτής πρόληψη (εμβόλιο).

Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται
Ο βήχας και η απέχθεια του «Ελληνικά Hoaxes» για την Κούβα δεν κρύβονται!

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε την μετάφραση και διακίνηση, μέσω των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, ειδήσεων που το μιντιακό κατεστημένο θέλει να κρύψει.

Θα συνεχίζουμε την δικτύωση και επικοινωνία με όσους ενδιαφέρονται με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Δεν μας αφορούν τα «Ellinika Hoaxes».

Στην κοινωνία -όπως ακριβώς και στη φύση- το κάθε μέτρο γεννά το αντίμετρο.

Πηγή: Cubania Griega

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 642 times, 1 visits today)
Back2Top