Στα χνάρια του Τραμπ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό κι ο Μπολσονάρο απειλεί τον ΠΟΥ

Ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο απείλησε την Παρασκευή να αποσύρει την Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η δήλωση του φιλοχουντικού προέδρου έγινε ένα 24ωρο μετά την κατάταξη της Βραζιλίας στην τρίτη παγκοσμίως χώρα ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόταση παύσης διάρκειας 6 μηνών ενάντια στον ακροδεξιό Πρόεδρο Μπολσονάρο
Στα χνάρια του Τραμπ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό κι ο Μπολσονάρο απειλεί τον ΠΟΥ

Ωστόσο, ο Μπολσονάρο συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ μιας γρήγορης άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι βραζιλιάνικες Πολιτείες, προκρίνοντας το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι το οικονομικό κόστος είναι πιο σημαντικό από τους κινδύνους της δημόσιας υγείας!

Οι απάνθρωπη ρητορική Μπολσονάρο γίνεται στο φόντο χιλιάδων θανάτων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό που εκδίδει, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 1.005 νέοι θάνατοι και 30.830 νέα κρούσματα.

Περισσότερες από 35.000 ζωές έχουν χαθεί εξαιτίας του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, ενώ τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 645.771.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, η βραζιλιάνικη εφημερίδα «Folha de S.Paulo», αναφέρει ότι έχουν περάσει μόλις 100 ημέρες από τότε που ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον ιό που τώρα «σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό» μια «απλή γρίπη». 

«Ενώ το διαβάζετε αυτό, ακόμη ένας Βραζιλιάνος πέθανε από κορωνοϊό»,

ανέφερε η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Χάρις, δήλωσε ότι το βασικό κριτήριο για την άρση της καραντίνας είναι η επιβράδυνση της μετάδοσης.

«Η επιδημία, το ξέσπασμα, στη Λατινική Αμερική είναι έντονα ανησυχητικό»,

είπε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Μεταξύ των έξι βασικών κριτηρίων για τη χαλάρωση της καραντίνας, είπε, «ένα από αυτά είναι ιδανικά να μειώνεται η μετάδοσης».

Οι υγειονομικές επισημάνσεις του ΠΟΥ ενόχλησαν τον Μπολσονάρο, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση από τον οργανισμό διαμαρτυρόμενος για την …«ιδεολογική του προκατάληψη».

Στα χνάρια του Τραμπ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό κι ο Μπολσονάρο απειλεί τον ΠΟΥ
Στα χνάρια του Τραμπ: Ο κορωνοϊός σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό κι ο Μπολσονάρο απειλεί τον ΠΟΥ

Ο Μπολσονάρο ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τη «γραμμή» Τραμπ, υποστήριξε:

«Σας το λέω εδώ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον ΠΟΥ, το εξετάζουμε στο μέλλον […]. Είτε ο ΠΟΥ λειτουργεί χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, είτε αποχωρούμε και εμείς. Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για την υγεία εδώ».

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ιδεολογικός σύμμαχος του Μπολσονάρο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη δική τους σχέση με τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: Ημεροδρόμος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 210 times, 1 visits today)
Back2Top