«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ (vid)

«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ

«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ (vid)

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καλεσμένος ιερέας στην ΕΡΤ δηλώνει πως με τη Θεία Μετάληψη δεν κολλάνε ασθένειες και «μόνο με τανκς» θα παρεμποδιστούν από το να μπουν στις εκκλησίες!

Όσοι είχαν την «τύχη» να περάσουν από κατηχητικό μικροί ή να έχουν κάποιο πολύ σκληροπυρηνικό θεολόγο στο σχολείο, πιθανότατα έχουν ξανακούσει τη θεωρία πως μέσω της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδονται ποτέ ασθένειες.

Δεν είχαμε όμως συνηθίσει τέτοιου είδους απόψεις να διαφημίζονται μέσα από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης και δη εν μέσω επαπειλούμενης πανδημίας.

«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ
«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ

Αυτά τα «ταμπού» ωστόσο ξεπεράστηκαν στη σημερινή μεσημεριανή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», όπου κλήθηκε να μιλήσει για το θέμα «Κορωνοϊός και Θεία Μετάληψη» ο πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου, με αφορμή το γεγονός ότι στην Ιταλία η καθολική εκκλησία επέβαλε μια σειρά μέτρα για την προφύλαξη των πιστών.

Να σημειωθεί επίσης ότι ακόμα και η θεωρούμενη ως ιδιαίτερα συντηρητική ορθόδοξη ρουμανική εκκλησία εισάγει τα πλαστικά κουτάλια μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία, για το διάστημα που διαρκεί η κρίση με τον κορωνοϊό.

Αν πιστέψουμε τα όσα είπε ο ιερέας, όλοι οι παραπάνω είναι από άθεοι ως τουλάχιστον αμφιβόλου θρησκευτικής αφοσίωσης.

Ο καταιγισμός προοδευτισμού ξεκίνησε από τα πρώτα δευτερόλεπτα, όταν ο Καρπαθίου σχολίασε «ουδέν κακόν αμιγές καλού» για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω του ιού.

Στη συνέχεια, μας διαβεβαίωσε ότι «Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων», κάτι που θα πρέπει να καθησυχάσει κάθε πιστό που εμπιστεύεται το δίδαγμα της εκκλησίας πως κοινωνεί όχι κάποιο τυχαίο κρασί και ψωμί, αλλά κυριολεκτικά σώμα κι αίμα Κυρίου.

Πρόσθεσε ότι ποτέ κανένας ιερέας δεν έχει νοσήσει λόγω της Θείας Κοινωνίας, βασισμένος στις εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα. Τι, όχι;

Εξάλλου, η επιστήμη είναι άχρηστη σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς «η θρησκεία μας είναι υπέρλογη», όπως μας υπενθύμισε ο ιερέας και γι’αυτό δε χρειάζεται να κουράζουμε το μυαλό μας με πράγματα που δε θέλει ο Θεός να καταλαβαίνουμε.

Όσο για μια ασεβή ακροάτρια, που τόλμησε να αναρωτηθεί τι γίνεται με τον ασπασμό εικόνων, ο παπάς ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι κολλάνε μόνο οι άπιστοι.

«Ο Θεός μας έσωσε από τον Βολταίρο και τον Μαρξ»
«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ

Επιπλέον, διαβεβαίωσε το χριστεπώνυμο πλήθος ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να κλείσουν οι εκκλησίες για τον κορωνοϊό, παρά «μόνο αν βάλουν τα τανκς».

Κατόπιν αυτού, μόνο καθησυχασμένοι μπορούμε να νιώσουμε που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που δεν κοστίζει εξάλλου τίποτε, σε αντίθεση με τη στελέχωση των δομών υγείας ενόψει πιθανής εκτόξευσης κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας.

Η οποία πράγματι, μέσω της Ιεράς Συνόδου, απέστειλε μια ομολογουμένως μετριοπαθή για τα δεδομένα της εγκύκλιο με στοιχειώδεις οδηγίες προφύλαξης, που εμμέσως πλην σαφώς, χωρίς να αμφισβητούν τα περί ανοσίας στη διάρκεια της Μετάληψης, συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτια τους και τους υπόλοιπους να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Το ότι παρουσιάζει την επιδημία «ως θέλημα Θεού» στο οποίο «καλούμαστε να παραδοθούμε» μας υπενθυμίζει βέβαια ότι έχει και ο διαφωτισμός τα όρια του.

Δεδομένου ότι ο πατέρας Στυλιανός αποκλείεται να εκφράζει μια μεμονωμένη άποψη, κι ότι του δόθηκε, για πραγματικά ακατανόητους λόγους, δημόσιο βήμα σε μια κρίσιμη περίσταση και χωρίς σοβαρό αντίλογο από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, η τήρηση αυτής της εγκυκλίου καθίσταται μάλλον αμφίβολη.

Η Νότια Κορέα, όπου μια χριστιανή κατάφερε να μολύνει δεκάδες ομοθρήσκους της πιστεύοντας ακριβώς τα ίδια με όσα ακούσαμε σήμερα στην ΕΡΤ, μπορεί να είναι μακριά, αλλά η νοοτροπία που έφερε την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα είναι απόλυτα παρούσα και εξίσου μεταδοτική.

«Ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων» – Αντιεπιστημονικό παραλήρημα ιερέα στην ΕΡΤ (vid)

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 268 times, 1 visits today)
Back2Top