Print Friendly, PDF & Email

Το δηλητήριο προβάλλεται ως φάρμακο για τη ΔΕΗ!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, καθώς και στο σύνολο της εργατικής τάξης, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης που ετοιμάζεται να «τρέξει» η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ - ΔΕΗ

Ενάντια στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια, για εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης Ενέργειας, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου.

Ολέθρια τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων για το λαό και τους εργαζόμενους

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αυτό επιβεβαίωσε και με τις προχτεσινές δηλώσεις του ο νέος υπουργός της ΝΔ, Χατζηδάκης, που έρχεται να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια και στον ΣΥΡΙΖΑ που βάθυνε την ίδια πολιτική τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Μια πολιτική που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς της Ενέργειας.

Αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια έφερε τα εξής αποτελέσματα:

Το δηλητήριο προβάλλεται ως φάρμακο για τη ΔΕΗ
Το δηλητήριο προβάλλεται ως φάρμακο για τη ΔΕΗ!

Την τελευταία δεκαπενταετία η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βυθίστηκαν ακόμα πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2018 εκτελέστηκαν 300.000 διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια και άλλες 230.000 ανακλήθηκαν στο «παρά πέντε», αφού τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάστηκαν υπό το βάρος του εκβιασμού να προσέλθουν στο ταμείο.

Ενώ με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, πάνω από 120.000 νοικοκυριά έμειναν εκτός «κοινωνικού τιμολογίου», επειδή σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ακόμα δεν έχουν πιάσει… πάτο και δηλώνουν «θηριώδη» εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ολοένα και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, αλλά και θησαυρίζουν αγοράζοντας φτηνά, πουλώντας και εξάγοντας ακριβό ρεύμα, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης η ΔΕΗ καταγράφει ζημιές συνολικού ύψους 218,2 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ την ίδια στιγμή το χρέος της επιχείρησης παραμένει σταθερά υψηλό, στα 3,62 δισ. ευρώ.

Είχαμε μεγάλη μείωση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής, που συνοδεύτηκε με απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Από τη δεκαετία του ’90, που οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεπερνούσαν τους 36.000, με σχέσεις πλήρους, σταθερής εργασίας, έχουμε φτάσει σήμερα με αυτήν την πολιτική να είναι λιγότεροι και από 16.000 σε ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ.

Ταυτόχρονα, είχαμε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στις εργολαβίες, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, και βέβαια αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις περιβόητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το δηλητήριο προβάλλεται ως φάρμακο για τη ΔΕΗ – Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας

Το δηλητήριο προβάλλεται ως φάρμακο για τη ΔΕΗ

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν οι πολιτικές που ακολούθησαν με συνέπεια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι γνωστές οι συστάσεις για άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει και η νέα.

Πρόκειται για «καθήκον» που ανελλιπώς «θυμίζει» με όλες τις εκθέσεις της η Κομισιόν.

Το «φαρμάκι» της εφαρμογής αυτής της πολιτικής το παρουσιάζουν ως «φάρμακο» που θα λύσει το πρόβλημα. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική τη στήριξε με όλους τους τρόπους η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Όποιο και να είναι τελικά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των θυγατρικών, χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και το σύνολο της εργατικής τάξης να είναι σε ετοιμότητα το επόμενο διάστημα ώστε να οργανωθεί ο αγώνας:

— Για να μην περάσουν τα σχέδια της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.
Ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών σπιτιών.
Για φτηνά τιμολόγια ρεύματος.
Για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου.
Για εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης.

Συνεχίζουμε κόντρα στις στρατηγικές επιλογές των μονοπωλίων, δείχνοντας το δρόμο της σύγκρουσης με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν».

Το δηλητήριο προβάλλεται ως φάρμακο για τη ΔΕΗ

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν πικρή πείρα από όλα τα «μοντέλα» της ιδιωτικοποίησης

Αντίστοιχο αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Οπως υπογραμμίζει, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση που ετοιμάζεται να «τρέξει» η κυβέρνηση της ΝΔ και τα μέτρα που θα τη συνοδεύσουν (παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» με απολύσεις και γενίκευση της «ευελιξίας», αυξήσεις τιμολογίων, άγιο κυνηγητό στους οφειλέτες κ.ά.) εντάσσονται:

«Στο πλαίσιο του στόχου της «απελευθέρωσης» της αγοράς του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης από τη δεκαετία του ’90.

Αυτήν την πολιτική και μέτρα στην ίδια κατεύθυνση υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Έτσι, 20 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι δοκίμασαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» του κλάδου και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είτε με τον στρατηγικό επενδύτη του ΠΑΣΟΚ είτε με τη «μικρή ΔΕΗ» της ΝΔ, είτε με τα ΝΟΜΕ και την «αποεπένδυση» του ΣΥΡΙΖΑ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».

Πηγές: ΠΑΜΕ και Ριζοσπάστης

(Visited 468 times, 1 visits today)