Προνόμιο για λίγους

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ένας στους τέσσερις (24%) Κύπριους δεν πρόκειται να πάει φέτος διακοπές, με το 85% να επικαλείται οικονομικούς λόγους.

Στην Ιταλία, ρεπορτάζ αναφέρουν ότι για να πάει κάποιος μια βδομάδα διακοπές, μόνο για φαγητό και ύπνο χρειάζεται περίπου 900 ευρώ (!) ενώ σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Altroconsumo, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ένα ζευγάρι μόνο για μια ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες, θα ξοδέψει 220 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αυξάνονται τα περίφημα «διακοποδάνεια».

Προνόμιο για λίγους
Προνόμιο για λίγους

Αλλά και στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για τα Ερωτήματα του Μέλλοντος από το Αμβούργο, το 21% δηλώνει ότι δεν έχει δυνατότητα να παραθερίσει κάπου, λόγω οικονομικής στενότητας. Μάλιστα, στις μονογονεϊκές οικογένειες, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 38%.

Ο ελεύθερος χρόνος και η αναψυχή γίνονται λέξεις άγνωστες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον καπιταλισμό.

Την ίδια ώρα που στην ΕΕ αυξάνονται ο εργάσιμος χρόνος και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο και της πολεμικής προετοιμασίας, οι διακοπές μετατρέπονται σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους και σε «προνόμιο» για ακόμα λιγότερους, μεγαλώνοντας την απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο και την βαρβαρότητα που ζει ο λαός.

Πηγή: Ριζοσπάστης