Print Friendly, PDF & Email

«Μάντρωμα» δημοσιογράφων σε χώρο ελεγχόμενο από την αστυνομία!

Το κυβερνητικό σχέδιο «διαχείρισης των συναθροίσεων» –πέρα από την καταστολή–στοχεύει και στον έλεγχο της ενημέρωσης

Το «μάντρωμα» δημοσιογράφων και φωτογράφων σε χώρο ελεγχόμενο από την αστυνομία προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο «διαχείρισης των συναθροίσεων» με προφανή στόχο τον κρατικό έλεγχο της πληροφόρησης και της ενημέρωσης με την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας!

«Μάντρωμα» δημοσιογράφων σε χώρο ελεγχόμενο από την αστυνομία

Συγκεκριμένα προβλέπει πως κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης «η αστυνομία θα οριοθετεί ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους» και ένας αξιωματικός της:

«Θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση» και την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τι θα βλέπει το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο με τη διοχέτευση του επιλεγμένου από την αστυνομία υλικού, αλλά και με τον ορισμό ακόμα και του χώρου όπου μπορούν να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι.

Σε ανακοίνωση το ΚΚΕ για το κυβερνητικό σχέδιο αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα πως:

«Η πρόβλεψη ότι θα ελέγχεται αυστηρά το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛΑΣ, με στόχο την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων», οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση».

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και η ΕΣΗΕΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως:

«Με την «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών…»

και ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Μάντρωμα» δημοσιογράφων σε χώρο ελεγχόμενο από την αστυνομία
«Μάντρωμα» δημοσιογράφων σε χώρο ελεγχόμενο από την αστυνομία!

Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο ισχυρίζεται πως:

«Τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ».

Πηγή: 902.gr

(Visited 244 times, 1 visits today)